Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

2. 11. 2011 9:54
Bude-li v Řecku referendum,

a rozhodnou-li se Řekové žádné "dary" od EU nepřijímat, bude to znamenat, že Řecko opustí eurozónu a vrátí se k drachmě. Své problémy pak vyřeší devalvační metodou, jako to úspěšně dělalo léta před přijetím eura.

Výhodou devalvační metody je to, že na zaplacení dluhů se více podílejí bohatí než chudí, takže ti, jichž je většina, se nebouří.

Samozřejmě nejvíc na tom prodělají eurobanky, které žijí z úroků vládám vnucených půjček.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

2. 11. 2011 8:48
Ale život bankového sektoru

stojí i padá s úverovou politikou. Predstava, že banky začnú "šetriť" nemá opodstatnenie. Banka už dávno nie je inštitúcia, ktorá hospodári s uloženými vkladmi. Tu ide o točenie peňazí, multiplikácie a všetkymožné finančné špekulácie. Všetky "pomoci" a "záruky" nie sú nič iné než poskytnutie ďaľšieho materiálu na finančný kolotoč.

Vaša predstava o gréckom splatení dlhu je tiež dosť naivná. Ono totiž "odpustenie" časti nejakého dlhu grékovi nijak nepomože. To referendum má svoj význam, hoc súhlasím s tým, že Brusel realizáciu asi nedopustí. Ale možno si ho gréci vydemonštrujú.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

2. 11. 2011 8:49
Pokračujem:

Gréci majú na výber z dvoch možností:

1.) Prijať pomoc a zaviazať sa na dlhé roky. Zúfalá snaha dosiahnuť vyrovnaný rozpočet sposobí prudký pád životnej úrovne a naviac s perspektívou, že desaťročia nebudú robiť nič iné než cálovať. V praxi to bude tak, že zadlžovanie bude aj tak rásť, pretože politici budú mať za zadkom "berličku" pomoci z Bruselu. Prípadné rozpredanie majetku pre zníženie dlhu len nasype peniaze finančným špekulantom.

2.) Vyhlásiť bankrot, znárodniť banky a začať na zelenej lúke. Za tejto situácie nebude ochota im ďalej požičiavať ( aspoň nejaký čas ) a politici budú defakto donútení hospodáriť "vyrovnane". Tak čo myslíte, ktorá varianta je pre bežného gréka, ktorý myslí aj na budúcnosť svojich detí, rozumnejšia?

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

2. 11. 2011 8:29
Souhlas.

Kolego diskutére pode mnou, zkuste si projít podmínky investování našich důchodových fondů, konkrétně zákon, pak vám možná svitne, jakou jste vyplodil nehoráznou blbost.

0 0
možnosti
LV

baloun

2. 11. 2011 8:17
máte v lecčems pravdu

Jenom s těmi soukromými investory, kteří jsou nyní  nuceni "odpouštět" dluhy Řecku a následně tak omezit investice do průmyslu, je to trošku jinak. A  vlastně je to ten detail, který přesně charakterizuje příčiny krize.

Ti soukromí investoři v tom nejsou úplně nevinně. Nikdo je nenutil investovat balíky peněz do řeckých dluhopisů a jinak Řecku půjčovat.

Využili prostě toho, že při minulé krizi státy tisíci miliard nejrůznějších peněz sanovaly neobyčejně hazardní politiku finančníků, a udělaly tak z nejrizikovějších finančních operací naprosto jistý a státem zaručený byznys.

Jenomže ty miliardy docházejí, hazardní byzbnys není čím zaručit a tak soukromí investoři budou muset přemýšlet o bezpečnějším investování. Uvidíme, co vymyslí.

A ještě jeden omyl. Jorkšír, milý pane, je vynikající plemeno. Divil byste se, co umí. Bohužel má smůlu v tom, že se do jeho srsti krásně vplétají růžové mašličky... To vás asi zmátlo. :-) Hezký den!

1 0
možnosti