Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

equinoxe

29. 6. 2011 22:35
snižování platů?

Vláda že jde cestou snižování platů? Jak to dělá? Jo - to by mohla jedině u STÁTNÍCH zaměstnanců. Ale to je v pořádku, ne? Donutí je to odejít se služeb státu a začít podnikat nebo se zaměstnat u soukromníka.

0 0
možnosti
K

kaktusak

29. 6. 2011 18:27
Za kapitalismu děsně rozbujela byrokracie

Ale proč by měl mít živnostník větší svobodu než třeba úředník, to je záhada.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

29. 6. 2011 18:55
Re: Za kapitalismu děsně rozbujela byrokracie

Byrokracie se rozbujela především proto že rostla schopnost státu danit lidi. (Přeci jen v době kdy musel někdo fyzicky vybrané peníze na daních přepočítat (ve formě mincí) nebo třeba rovnou v proviantu odnést armádě) tak si toho pro sebe zase úředníci moc urvat nemohli. A v podstatě se dá říct že měli příliš práce na to aby mohli vymýšlet práci ostatním.

Krom toho ale byrokracie narůstá především proto že nikdo nemá nejmenší představu co užitečného by mohli ti lidi dělat. (Mimochodem proto je tady zcela přirozený trend poklesu porodnosti- dítě není zárukou že vás bude živit... není totiž extra velká šance že pro něj bude nějak produktivní práce, Jenomže ouha... státy si na sebe upletli bič zvaný "průběžný důchodový systém" který potřebuje aby v každé generaci bylo minimálně stejně přispěvatelů jako poběratelů.

Problém je že počet přispěvatelů setrvale klesá (ikdyž počet lidí nějak zázračně ne) a zároveň roste počet jiných lidí co žijí z daní a odvodů těch přispěvatelů...

0 0
možnosti
JC

Jarcho

29. 6. 2011 15:10
Není úředník jako úředník.

Z jednoho fejkovský plat může stát uživit 22 průměrných úředníků. A to nezapočítávám odstupné!

1 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

29. 6. 2011 15:25
Re: Není úředník jako úředník.

České dráhy zprivatizovat. A pak ať si platí třeba dvacet ombudsmanů, když si na to vydělají.

0 0
možnosti
K

Kvasi

29. 6. 2011 13:12
Zblept

"Dnes máme zhruba 2,5x víc státem placených zaměstnanců, než před dvaceti lety."

Tohle zni dost brutalne, nebyl by zdroj?

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

29. 6. 2011 13:22
Re: Zblept

ČSÚ. Dost špatně se to ale z těch tabulek sčítá..

0 0
možnosti

Dr No

29. 6. 2011 13:01
Argument,

že při snížení platů nebo počtu státních zaměstnanců klesne koupěschopnost obyvatelstva (nebo dokonce klesne výběr daní!!!!) je logika blba (nebo vystudovaného ekonoma). Když vyhodíte sto státních zaměstnanců na dlažbu, tak minimálně 80 z nich donutí prostý pud sebezáchovy najít si nějakou jinou práci. A ti ostatní, kteří už pro normální práci nejsou absolutně použitelní, zůstanou na podpoře. Výsledek - přibude produktivních lidí a ušetří se na platech (a nezanedbatelné režii), na které museli až dosud přispívat jiní produktivní pracující. Celkový přínos pro ekonomiku společnosti bude vysoce pozitivní.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

29. 6. 2011 13:49
Re: Argument,

to co pisete neni pravda. Vim, dnes je takovy svet, ze i lide bez znalosti a schopnosti abstraktne myslet mohou placnout co se jim zlibi, ale fakta hovori jinak

V zapadnich zemich (bohuzel musime hledat napady, postupy a zkusenosti tam, i kdyz je Cech vlastne nejchytrejsi v cele galaxii) si to analyzovali napr. u obci a mest, kde byly zruseny vojenske posadky. Zanikla pracovni mista _nebyla_ ani v horizontu poslednich 20 let nahrazena. Napr. v byvalem vychodnim Nemecku jsou cele regiony, kde ziji jen duchodci a _zamestnanci_ statu. 

Problem je, ze lide jako Vy a Vam podobni nevidi dlouhodobe dusledky. Kdyz komuniste uchopili moc v roc 1948, tak se taky Ceskoslovenski neslozilo rok na to. Trvalo to jeste cela desetileti. A obcane z pudu sebezachovy take dal _fungovali_. Ale reseni to neni!

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 6. 2011 12:34
vidíte to moc optimisticky

Nejde přece o  to zda úředníci odvádějí méně práce než před 20 lety. Jde o to , kolik vlády za těch 20 let přijaly nových zákonů,a ke správě a každého z  těch zákonů tedy musely  logicky přijmout i další úředníky. A pak je odpověď jednoduchá.

Bohužel, podobně jednoduchá je i matematika zaměstnanosti. Jestliže mám dnes x nezaměstnaných, krize snížila pracovní příležitosti o dalších y pracovních míst, a ještě k tomu stát propustí dalších zet úředníků, kolik z těchto úředníků si najde novou kvalitní práci???Arciť že někteří z nich třeba ano /nakonec, mají známosti), ale to místo které obsadí zase bude chybět někomu jinému a potřebnějšímu.Třeba čerstvému absolventu,třeba pracujícímu invalidovi  bez prostředků, staršímu člověku po 50ce,mamince po mateřské.??

Asi budete argumentovat,lepší než kdyby ty úředníky stát živil z našich daní.Jenomže,stát ty daně vybere stejně a rozhodně je neušetří.A ani ten zákon bez úředníka nezanikne,jen bude mít občan menší šanci se ho spravedlivě dovolat.

2 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

29. 6. 2011 12:44
Re: vidíte to moc optimisticky

Souhlasím s jediným. Není to jednoduchá problematika. Dalo by se to také řešit postupně, třeba využít přirozené fluktuace zaměstnanců. Prostě za dva odcházející přijmout jen jednoho nového. Samozřejmě s adekvátním snižováním administrativní zátěže. Nehledejte důvody, proč to nejde, zkuste hledat možnosti, jak to udělat, aby to šlo... Je spousta možností, stačilo by CHTÍT!!! :-)

0 0
možnosti
JC

Jarcho

29. 6. 2011 12:27
No ono jich tak moc i propuštění zase není.

Většina úředníků jsou zaměstnanci obcí a krajů, nikoli státu. Stát jich zaměstnává relativně málo - na ministerstvech, na úřadech práce, v okresních sociálních správách a v několika trvdě centralisovaných institucích (ČSÚ a různé inspekce)... nejvíc zaměstnanců má ministerstvo vnitra a to nejsou úředníci, ale policajti.

Když mluvíte o propouštění úředníků, měl byste začít u toho, které úřednické agendy zrušíte. Když zrušíte agendu, budete moci propustit toho, kdo ji vykonává. Ale jen u zaměstnanců státu - obcím do toho mluvit nejde, ty si o počtu úředníků rozhodují samy podle vlastních potřeb (rozhoduje o tom zastupitelstvo obce).

Mimochodem - zaváděním výpočetní techniky se to řešit nedá. Zavedením počítačů a a počítačových evidencí potřeba administrativních zaměstnanců na všech úřadech vzrostla. A nejen potřeba zaměstnanců - i potřeba papíru se zmnohonásobila. Zakažte na úřadech počítače a nakupte znovu mechanické psací stroje a potřeba úředníků i spotřeba papíru zcela jistě klesne.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

29. 6. 2011 12:35
Re: No ono jich tak moc i propuštění zase není.

No pokud vím, tak mzdovou a účetní agendu, kterou dříve dělalo tak 15 účetních v několika kancelářích, dnes, za pomoci výpočetní techniky, dělají dvě účetní při stejném (spíše větším) rozsahu. Tudíž bych soudil, že rozumné využití výpočetní techniky skutečně zvyšuje efektivitu práce.

Je ovšem ověřenou skutečností, že pojem "rozumné" v oblasti veřejné správy je naprosto nepatřičný.:-/

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

29. 6. 2011 12:03
zvysovani zamestnanosti u statu a podobnych organizaci

je mozno pozorovat u zapadnich civilizaci (na zapad od Chebu) jiz od pocatku 70. let.

Je to odpoved techto statnich utvaru na skutecnost, ze prace ubyva. Kapitalisticky vyrobni system jeste nenasel jinou moznost, jak ubytek prace (ktery sam zpusobuje) kompenzovat.

Dlouha leta se ekonomove chytali toho technologickeho stebla, ze kdyz v nejakem odvetvi prace ubyde, tak se to nahradi narustem v jinem, prave se rozvijejicim odvetvi. Tyto sny se nenaplnily a proto bude i nadale stale vice _zanestnancu_ v nevyrobni sfere. A kecy o svobode a o tom jak se mohou lide snazit na tom nic nezmeni.

1 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...