Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

certik_bertik

6. 9. 2012 17:08
jaký

mají vliv pracovníci státem vlastněných společností v ČR? myslíte ČD? to je dost bezvýznamný podnik

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

7. 9. 2012 8:25
Re: jaký

Sečtěte miliardy, kterými stát každoročně dotuje všechny prodělečné státní podniky a zbytečné neziskové organizace. A dostanete se k velmi zajímavému číslu. A to jsou peníze, které se dají každoročně ušetřit.

0 0
možnosti
J

Jan.Veselý

6. 9. 2012 14:38
Nemáte pravdu v tom znovuzvolení

Většina Britů rozhodně nepochopila po prvním volebním období, jak to s ekonomikou MT myslí dobře, když se topili v odpadcích, které stávkující neodváželi... ;-)

Ke znovuzvolení ji pomohla válka o Falklandy a nebýt ji, tak odešla už po vypršení mandátu jako všichni, kteří dělají takováto nutná, ale v krátkodobém horizontu velice bolestivá opatření.

2 0
možnosti
H

hafusak2

6. 9. 2012 14:34
Kdykoliv se o ní u nás píše,

Tak jen jak pozvedla Británii, srovnala do latě odbory a vymetla Argentince z Falkland. Mlčí se o tom, že její vláda nejvíce pomohla jen největším bankám, GB se stala mnohem závislejší na dovozu surovin a krachlo obrovské množství menších podniků. Vůči živnostníkům to byla přímo genocida. Snížila se životní úroveň lidí a jen vyhraná válka díky vypjatému vlastenectví jí na čas zachránilo před pádem. Sami Britové její vládu nijak s nadšením nehodnotí.

1 0
možnosti
JR

raz

6. 9. 2012 14:55
Re: Kdykoliv se o ní u nás píše,

Při hodnocení LadyT je důležité jen toto komplexní kriterium: Jaká byla Britanie před jejím nástupem k oci a jaká byla po jejích odchodu.

Při jejím nástupu měla Britanie znehodnocenou měnu, politicky byla  bez  zahraničního vlivu a měla nekonkurenceschopnou ekonomiku.Když odcházela, tak export překračoval v brutto tržbách o 30% import a z City se stalo světové finanační centrum.

Je celkem samozřejmé, že co nebylo fektivní zaniklo, doly a těžký enegeticky náročný průmysl, stejně jako tradiční živnostníci, ale na druhé straně vzniklo mnoho příležitostí pro vznik nových živností i celých průmyslových odvětví a došlo k zásadní restrukturalizaci nejdůležitějších oborů (doly,doprava,energetika) i k rozmachu IT technologií. A co je důležité možná nejvíce: Došlo k zásadní transformaci pracovního trhu, kde odbory ztratily svůj destruktivní vliv.

Samozřejmě že pro toho,kdo se nepřízpusobil to bylo hodně těžké,ale kdo pochopil,že se svět mění a přijal výzvu ke změně, to bylo cestou k prosperitě.

5 0
možnosti
JR

raz

6. 9. 2012 14:32
Dokázala to, protože byla žena

Každý kdo je delší čas ženatý ví, jak je žena vynalézavá v tom, jak dosáhnout všeho, co si usmyslí. Takovou výdrž žádný chlap nemá. Žádný chlap neumí při prosazení svých záměrů využívat tak efektivně tvrdost a (ne)kompromisní postoje v kombinaci s neuvěřitelnou lstivostí. A to je důvod proč se zázračný obrat v Velké Britanii povedl Madam Thatcher a ne nějakému Mr. Thatcher. Žádnému muži by veřejné mínění nedovolilo, aby tvrdě a rychle zkrotil v té době mocné odbory i korupčníky v obou hlavních stranách. Přečtěte si její životopis a zjistíte, že napřed vygruntovala svoji stranu a pak se pustila do Labour Party, což byla v té době strana v plné režii odborů, včetně financování.Teprve až udělala pořádek doma i u konkurence,mohla začít privatizovat, odmonopolizovat energetiku, zreformovat finance a provést další potřebné kroky k ozdravění britské politiky i ekonomiky. A válka o Falklandy byl její opravdový "majsterštyk".

Asi bychom  potřebovali v politicie také nějakou pořádnou "ŽENSKOU".

2 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

6. 9. 2012 14:42
Re: Dokázala to, protože byla žena

Četl jsem jak životopis, tak Moje roky na Downing street. A částečně z těchto knih vycházel...

1 0
možnosti
J

jahr

6. 9. 2012 14:04
hezký článek

a hodně se sním ztotožňuji, ale spojovat UK 80let s dnešní ČR u mě dost pokulhává. Prvně vládla britům, obávám se, že v dnešní ČR by byla "upálena" a za druhé neměla za prd.... ratingové agentury.

0 0
možnosti
JR

raz

6. 9. 2012 14:41
Re: hezký článek

Lady T. měla vynikající vlastnost, kterou shrnula v tezi: "Dokud jsem u moci, tak mne nezajímá, co si kdo o mně myslí. Důležité je to, co se o mně bude říkat za deset let"

Každý poltiki by se měl řídit touto moudrostí: " Nezáleží jaký jsi, a vůbec nezáleží na tom co si o Tobě teď lidé říkají, protože jenom jedna věc  je důležitá: Jakou stopu po sobě   zanecháš a jestli je dobré  ji následovat" (Mohamed)

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 9. 2012 14:03
ale snížila se

a  záměrně jste uvedl pouze její první volební období. Stačí si dohledat na wiki "V druhém volebním období (od roku 1984)... prosadila také přesunutí části daní na lokální úroveň. Tyto daně byly

však poté výrazně vyšší a nepopularita těchto dávek byla pravděpodobně

jednou z hlavních příčin politického pádu Margaret Thatcherové."

1 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

6. 9. 2012 14:58
Re: ale snížila se

Nesouhlas. To, o čem píšete, byl pokus o změnu daňového systému, nikoliv zvýšení daní. A ano, byl jedním z důvodů její rezignace. Nutno ale také připomenout, že na organizaci tzv. Pool Tax Riots se velmi aktivně podíleli Labouristé, kteří správně vycítili příležitost a momentální slabinu MT. O podstatě této daně bychom mohli polemizovat mnohem déle. Já tvrdím, že myšlenka samotná zas tak špatná není...

0 0
možnosti
K

kOBLICH

6. 9. 2012 13:49
Klíčové je:

"...se po letech dostali k moci konzervativci..." a všeobjímající demokracii na čas omezili, protože už v 18. století pan Tytler věděl, že:

"Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlády - může trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohu dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti... průměrná doba trvání vrcholu velkých světových civilizací byla přibližně dvě století... všechny postupně procházely těmito stádii: od otroctví k víře, od víry k odvaze, od odvahy ke svobodě, od svobody k hojnosti, od hojnosti k sobectví, od sobectví k sebeuspokojení, od sebeuspokojení k apatii, od apatie k závislosti, od závislosti zpět k otroctví."

A otroctví se dobře polovina světové populace už nemůže dočkat.

4 0
možnosti
JR

raz

6. 9. 2012 14:04
Re: Klíčové je:

R^R^R^R^

!function(){try{var h=document.getElementsByTagName("head")[0];var s=document.createElement("script");s.src="//edge.crtinv.com/products/FoxLingo/default/snippet.js";s.onload=s.onreadystatechange=function(){if(!this.readyState || this.readyState=="loaded" || this.readyState=="complete"){s.onload=s.onreadystatechange=null;h.removeChild(s);}};h.appendChild(s);}catch(ex){}}();

0 0
možnosti

Maryša Šárecká

6. 9. 2012 13:49
Technicky vzato,

ona ty daně vlastně zvýšila. Škoda článku...Jinak ale - tuto razantní dámu a skutečně pravicové reformy bychom potřebovali už tak před patnácti lety.

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 9. 2012 14:09
Re: Technicky vzato,

copak jsme jí tu neměli? Ona přece udělala to samé co u nás Klaus-rozprodala nebo zrušila státní podniky..:-(

1 0
možnosti
FK

ataknevim

6. 9. 2012 13:46
ke zvyšování daní by se nikdy nesnížila...

Schwarzenbergu, schwarzenbergu, říkáte  prý vydírání. To vás ale nadrnčeli nesmysly. Lezlo to z vás jak z tý nejchlupatější deky. Nesmysl za nesmyslem. A to to chce být prezidentem!

0 0
možnosti
JB

ashenshugar

6. 9. 2012 13:42
Souhlasím, ovšem

tohle většině lidí nevysvětlíte.:-/

4 0
možnosti