Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Chytry.Levicak

20. 7. 2011 16:46
autor má popletené hodnoty

prý,že někde v orlických horách by vzal práci za min.mzdu.jenže tím se neuživí.ledaže by měl mín pracovních hodin měsíčně.už dnes je problém vyjít se 7000 čistého a to i v orlických horách.navíc pokud není schopen zaměstnavatel dát zaměsntanci aspon těch 8000 hrubého,tak nemá na pracovním trhu co dělat.to už je prostě neschopnost aspon trochu zaplatit toho zaměstnance.pokud zaměstnanec v práci skutečně poctivě pracuje a měl by menší než min.mzdu jak uvádí autor,tak by jeho produktivita práce byla o mnoho větší než jeho mzda. a to už bylo to oné 19 století.

0 0
možnosti
JR

janulator

20. 7. 2011 21:27
Re: autor má popletené hodnoty

A co když za pár let na našem trhu nebude mnoho zaměstnavatelů kteří díky Čínské,Indické,Indonéské a já nevím ještě jaké konkurenci, kteří nebudou moci zaplatit ani těch 8000 hrubého?Prostě odejdou z trhu a nebude to neschopností podnikatele,ale jen a jen konkurencí,která ani těch 8000 neplatí a navíc jejich dělníci nemají žádnou dovolenou a pracují 10-12 hod denně.Takže cena práce není 40-60% ceny jejich výrobku,ale jenom 15% a tak může výrobek prodávat levněji než Český výrobce a ten, když jeho zaměstnanci budou trvat na vyšších mzdách, zkrachuje.A těch krachů bude tolik, že stát nebude mít peníze ani na sociální dávky,ani na podporu v nezaměstnanosti. A s tím ani odboroví předáci nic nenadělají.Nebo si myslíte, že Řecké stávky umažou něco z dluhů,které Řecko má? Nebo demonstrace v ulicích Athén zvýší produktivitu práce řeckých podniků? Evropa, ale i Amerika zaspala a nevšimla si, že jejich obyvatelé už hodně dlouho mají příjmy vyšší, než je tržní cena jejich práce na světovém trhu.

1 0
možnosti
X

xena123

20. 7. 2011 16:21
...

1) Ne každý má schopnosti či kvalifikaci na práci která je poptávána. A ne každá práce na kterou má daný člověk schopnosti či kvalifikaci je nabízena v dostatečném počtu.

2)A že je možnost zaměstnat každého? No to ho ale budete také muset z něčeho zaplatit. Abyste tak mohl učinit, musíte něco prodat. A to je problém, protože už je taková nadprodukce, že se mnoho zboží ani neprodá a firmy za účelem podpory prodeje nabízejí různé úvěry a ani moc neprověřují solventnost klienta.

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

20. 7. 2011 16:43
Re: ...

Nehledejte v tom prosím direktivní plánování zaměstnanosti, to v tom není. Článkem bylo myšleno, nechat více rozhodování na lidech samotných a nemontovat se jim neustále do života. Žádné sociální plánování, jako že třeba v průběhu příštích 10-ti let zvýšíme podíl vysokoškoláků v populaci z 12 na 30%. Takže otevřeme další VŠ a budeme podporovat studenty. Výsledek? Stálo to fůru peněz a máme jen vzdělanější nezaměstnané. Pokud bychom to nechali na zákonech tržního hospodářství, pokud by bylo v ekonomice potřeba více vysokoškoláků, dočasně by některé pozice vykonávali SŠ, na určitých pozicích by se zvýšily mzdy a časem by se stav vyrovnal. Bohužel, stejně je to i obráceně... A tam jsme díky sociálnímu inženýrství dnes i my...

A platí to i v dalších oborech...

0 0
možnosti
MB

MontyB

20. 7. 2011 14:59
Doupřesnění

Jenom k té výši nezaměstnanosti, tak současná ekonomická teorie neudává žádné přesné číslo "zdravé" nezaměstnanosti, ale říká se, že každá ekonomika to má jinak, kde je ideální nezaměstnanost.

Dalším bodem je potřeba rozlišení nezaměstnanosti, protože počítat frikční a sezónní (nezaměstnanost z přestěhování apod. nebo z roční doby) nezaměstnanost prakticky nelze, ale stejně ty lidi přičítáme k celkovému počtu nezaměstnaných, i když pravděpodobně brzy budou mít práci.

Co se nedostatku řemeslníků týče, tak bych spíš než nějaký sociální pokus od státu spíš zkusil pobídnout fabriky, aby taky zkusily trochu děti na základní škole zaujmout tím, že dělat u soustruhu nemusí být zhovadilost jenom pro toho blbečka ze třídy, o kterém každý ví, že musí na učňák, protože na gympl nemá. Tady nám trh právě trochu selhává neochotou propagace dané práce.

Po reformně sociálních dávek by to chtělo reformu zákoníku práce a možná se konečně posuneme trochu pravicově jako stát konečně po těch letech.

1 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

20. 7. 2011 16:10
Re: Doupřesnění

Souhlas...

0 0
možnosti
V

viet

20. 7. 2011 9:10
Falešně

Ta diskuze se v podstatě vede falešně! Základní problém je přece v tom, že na stejný objem produkce (velmi zjednodušeně - na stejné bohatství) je třeba mnohem méně práce (zaměstnanosti) než dříve. Buď vytvoříme společenskou zaměstnanost, nebo bude vyšší nezaměstnanost.

Naše společnost nepochybně má potenciál na to, aby produkovala dostatek prostředků pro svůj smysluplný život a rozvoj. A né že né! ;-)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

20. 7. 2011 9:15
Re: Falešně

Onaj e toho schopna... jenomže za cenu velkých nákladů. Od určité velikosti populace (ten je určen dostupnou technologií) je každý další člověk navíc přináší větší ztráty než kolik produktinvě vyrobí.

Rovnováha se udržovala více méně sama dokud politici (aby zachránili tzv "průběžný důchodový sytém") nezačali uměle podporovat porodnost (přídavky na děti, porodné) Dnes už je neefektivita společnosti tak vysoká že se rodí méně a méně dětí i přes tyhle ohromné stiuly. Ty děti nenajdou uplatnění ikdyž je dnes někdo porodí.

Není třebavytvářet ani jedno... prostě nechte populaci klesnou na adekvátní rovnovážný počet.

0 0
možnosti
P

parquin

20. 7. 2011 8:28
Trošu radikální

a připouštějící jenom jednu jedinou správnou cestu, ale vcelku jde souhlasit. Jediné v čem nesouhlasím, a to docela hodně, jsou výroky o sociálním školství. Prostě si mladí lidé nepředstavují svou budoucnost u soustruhu. V patnácti nebo devatenácti jste taky určitě měl nějaké koníčky a snil o tom, jak Vás tato záliba jednou uživí. Možná z gymnázia nemají takové uplatnění na trhu práce, který opravdu žádá spousty soustružníků, skladníků, obsluh CNC a svářečů. Ale to nejde vyřešit zavřením spousty gymnázií a protěžováním strojírenských učňovských oborů nebo strojních průmyslovek. Zrovna střední a vysoké školství není obor, ve kterém by se dalo někomu něco přikazovat nebo se pokoušet o nějaké sociální inženýrství (proti, kterému jinak tolik brojíte). Prostě dobrý článek, v mnohém pravdivý, ale nechte mladým jejich výběr, i když bude znamenat Vámi neoblíbené sociální nebo genderové studie na vysokých školách.

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

20. 7. 2011 9:00
Re: Trošu radikální

Souhlas. Jenže právě to střední a vyšší školství je dnes ovlivňováno. Školy se přetahují o studenty, protože jsou placeny podle počtu, ne podle kvality. Na školách dnes studují i ti, kteří mnohdy ani nechtěli a přitom by se dokázali uplatnit jinak. Po škole budou na tom hůř. S těmi koníčky a zájmy s vámi souhlasím. Ale ruku na srdce, kolik lidí ve svém okolí znáte, kterým se to povedlo? A neberu to, že někdo chtěl být kosmonautem. Bohužel to je věc, která tady byla vždy, je a asi i bude. Zdaleka ne každý si v životě splní to, co si v mládí přál...

0 0
možnosti

rezjirrezjir

20. 7. 2011 8:24
Učit se, učit se, učit se

Je těžké s vámi diskutovat, když s veškerými  vámi uváděnými pojmy, sociální stát, aktivní poltiika zaměstnnanosti, minimální mzda, operujete ve velmi zjednodušeném pojetí, ještě viděnými ideologickými brýlemi. Alespoň jste upřímný jednoduchý člověk, dávám na blog to, co se mi honí mezi ušima. No právě.

0 0
možnosti

Danny boy

20. 7. 2011 8:00
Neřešitelné

Sociální dávky jsou pevně stanoveny. Podle čeho nevím a ani to není důležité. Pokud bude zrušena ninimální mzda, pravděpodobně přibudou pracovní místa. Poku by ale mzda na těchto pozicích klesla pod částku sociální dávky a pište si, že k tomu by došlo, tak zůstanou neobsazené. To by vyžadovalo další právní úpravy ve smyslu pracovní povinnosti a protože pro všechny nezaměstnané by místa nebyla, tak by tady vznikla skupina lidí, kteří by pobírali dávky větší než mnozí pracující.

0 0
možnosti
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...