Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Ducharovic

5. 10. 2011 19:02
Melete nesmysly,

neboť si pletete dojmy a pojmy, hodinky a holinky. Trestní řád totiž naprosto neřeší trestní sazby. Výše trestu je upravena trestním zákoníkem, což je úplně jiná právní norma. Trestní řád upravuje postup orgánů činných v trestním řízení v průběhu tohoto procesu, zatímco trestní zákoník ve zvláštní části obsahuje výčet trestných činů a výši trestu. Čili jste se o pořádný kus minul...

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

5. 10. 2011 19:08
Re: Melete nesmysly,

Dovolil jsem si popsat v jedné odpovědi níže. Možná to není až tak úplně " z cesty"...

0 0
možnosti
ML

šelma6005

5. 10. 2011 14:05
Vyšší sazby nesníží zločinnost - zejména ne organizovanou

Organizovaný zločin, zejména ten propojený s politikou je důsledek toho, že ani po 20 letech od pádu totáče se zhola nic nezměnilo na beztrestnosti politiků. Žádný politik či jiný stranický funkcionář nebyl za tunelování odsouzen. Pocit beztrestnosti je rozhodující pro bujení zločinnosti. A politici nikdy neschválí zákon, který by této praxi účinně zamezil.

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 13:30
Propojení politiky a hospodářské kriminality

> Opravdu podstatné problémy se současnou kriminalitou neřeší a dokud bude organizovaný zločin tak úzce propojen s politikou, jako u nás, žádná doživotní ochrana svědků, ani případný opoziční návrh institutu korunního svědka nic k lepšímu nezmění.

Je třeba řešit neovlivnitelnost funkce státních zástupců a Policie ČR. Nestrannost soudců je oproti tomu již na docela dobré úrovni i když i zde je nutné občas eliminovat "černé ovce".

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 13:29
Presumpce neviny

> do okamžiku, kdy tento člověk významně poruší ústavou daná práva někoho jiného. Od tohoto okamžiku by mělo existovat jediné právo. Právo na obhájce.

Toto je nesmysl (v mnoha ohledech).

0 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

5. 10. 2011 18:46
Re: Presumpce neviny

Proč?

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 13:28
Pokračování v trestném činu

> Stačí si pohlídat, aby jednotlivé drobné zlodějiny nepřesáhly určitou částku a vše je v klidu.

Není to v klidu, už dnes existuje koncepce tzv. pokračujícího TČ. § 116 Pokračování v trestném činu Pokračováním v trestném činu se rozumí takové jednání, jehož jednotlivé dílčí útoky vedené jednotným záměrem naplňují, byť i v souhrnu, skutkovou podstatu stejného trestného činu, jsou spojeny stejným nebo podobným způsobem provedení a blízkou souvislostí časovou a souvislostí v předmětu útoku. Potíž je, že vůle k pokračování musí existovat již při prvním činu a obtížně se dokazuje. Zde by možná bylo vhodné, aby se subjektivní stránka pokračujícího TČ dokazovat nemusela a stačil objektivní výskyt série menších TČ.

0 0
možnosti
XX

Marcus Antonius

5. 10. 2011 12:51
nutno nový systém

nutno udělat nový sazebník terstu , trest x pokolikáte je odsouzen = celkový trest. Přiklad za krádež 2 roky kradl popáté = 10 let.

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 13:15
Re: nutno nový systém

Recidiva je smutný faktor trestné činnosti. Zkušenosti praví, že se mnoho pachatelů trestných činů nedaří "napravit". Prostě jakmile se jednou někdo úmyslně vydá na tuto dráhu, náprava je krajně obtížná.

Na druhou stranu, recidiva je zohledněna i v současném TZ. Např. § 39 (1) Při stanovení druhu trestu a jeho výměry soud přihlédne ...  k jeho [pachatele] dosavadnímu způsobu života ... Podle § 42 Přitěžující okolnosti (p) byl již pro trestný čin odsouzen; Toto znamená, že recidivista spíše dostane trest při horní hranici sazby, než u dolní hranice. Za krádež je 0-2 léta, za loupež 2-10 let. Tj. u první malé krádeže může dostat podmínku, později již ty 2 roky. Zatímco u první loupeže může dostat 2 roky, u třetí to již pravděpodobně bude oněch 6-10 let, tedy to, po čem voláte.

Recidiva je také jedním z faktorů, které umožňují uložit výjimečný trest, tj. nad 20 let, ev. doživotí.

Zda ještě více zpřísnit trestání recidivy je otázka.

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 12:35
Trestní sazby jsou v jiném zákoně

A to sice v trestním zákoníku č. 40/2009 Sb., což je tedy zbrusu nový zákoník, který zrušil trestní zákon z r. 1961. Tento zákoník mj. obsahuje definice toho, co jsou trestné činy a jaké tresty se za ně ukládají.

Oproti tomu trestní řád se zabývá procesními záležitostmi, tj. jakými postupy mohou orgány činné v trestním řízení dospět k tomu, že je někdo shledán vinným ze spáchání trestného činu.

Změny trestního řádu se proto nemohou zabývat tresty (sazbami) za trestné činy. Váš článek pak pochopitelně lze považovat za návrh změn trestního zákoníku.

0 0
možnosti
XX

Marcus Antonius

5. 10. 2011 12:52
Re: Trestní sazby jsou v jiném zákoně

bohužel po přetení tohoto nového zákoníků ,jsou v něm překopírovány celeé pasáže toho starého takže žádné terno.

0 0
možnosti
G

grandaunt

5. 10. 2011 11:26
Trestní právo

Nechme stranou, že si pletete trestní zákon a trestní řád a pokud vyčítáte, co novela tr.ř. neobsahuje, jste mimo.

Koncepce trestní politiky je věc, kterou opravdu v pěti odstavcích nelze pojmout, aniž bychom neklesli na úroveň povrchní hospodské diskuze. Koncepce se vyvíjí leta a jakkoli mají poslední slovo politici ve sněmovně, na vývoji práva samotného pracují především experti na konferencích a univerzitách.

Vězte, že zpřísnění trestních sazeb nikoho neodradí. Naproti tomui souhlasím, že odradí zvýšené "riziko," že pachatel bude dopaden a rychle potrestán. To ale nevyřeší trestní řád.

Další problém je v tom, že trestáním se řeší následky, ale ne příčiny. Pachatelé, o kterých píšete, totiž své jednání zopakují, i když se vrátí z vězerní popáté. Třeba kvůli emočnímu deficitu z děcáku nebo generačnímu přenosu vzorů chování a motivací, včetně vzorů chování z okolí. To je ale problém společenský, ne právní. Změnit ty motivace je řešení, zvýšení sazeb řeší jen konkrétní následek.

0 0
možnosti
HK

Huckleberry

5. 10. 2011 12:50
Re: Trestní právo

> Vězte, že zpřísnění trestních sazeb nikoho neodradí.

Jak to víte? Asi je pravda, že na trestné činy spáchané v afektu nemá trestní sazba vliv. Pak je ale řada TČ spáchaných po předchozím uvážení, a zde bych si myslel, že pachatel zváží i výši trestu jako potenciální riziko.

Jinak trest odnětí svobody má i funkci ochrannou. Po dobu, kdy pachatelé sedí, tak nemohou páchat novou trestnou činnost formou recidivy.

0 0
možnosti
FK

LUF4

5. 10. 2011 11:24
Souhlas s článkem!

Jelikož mám sympatie k ministrovi byl jsem vůči autorovi předpojatý ale musím uznat že má pravdu. V dnešní době stojí měsíčně trestání jednoho vězně víc než je průměrný plat. Musí se radikálně vězeňství zlevnit (omezit stravu, zvýšit počty na cimrách) , vězení je snad trest, nebo ne? A uplatnit něco jako třikrát a dost. (Jako u Kajínka, i kdyby nebyl vrah, člověk který si celý život postavil na kriminalitě by se na svobodě už neměl objevit)

1 0
možnosti
R

rozbor

4. 10. 2011 21:21
nic si z toho nedělejte

pouze autorovi vzkazuji, aby neměl nějaké výčitky, že není právník.Legislativní rada vlády to zvládne za něj a úroveň právního vědomí a erudice těch různých právníků, kterých je každým rokem čím dál tím více bude mít i nadále úroveň, jakou mají v dnešní době veškeré VŠ v ČR.Je to úplně jedno, jak prohlásil JUDr.Vaš soudruhu Rejcinovi při procesu s gen.H.Píkou "........... tak jak to udělat, aby se něco našlo, (reicin) no jsem přeci právník, já už nějaký paragraf najdu (JUDr.Vaš)..............."

1 0
možnosti