Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské panoptikum aneb Proč za trochu lží nezískat prima kšeft?

Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Touží stát se prezidentem kvůli sobě. Občané a prospěch země je nezajímají. Mlží, skrývají minulost, překrucují a dokonce lžou. To je panoptikum prezidentské volby 2023.

Jsou lidé, kteří si z uchazečů o prezidentský úřad snadno vyberou. Jedni mají jasno, a volí toho, kdo už dokázal, že je úspěšným lapkou, jiní volí trochu naivně podle vzhledu a pohlaví, další pak volí třeba menší zlo, ať je to cokoli.

V české společnosti je však pořád mnoho občanů, kteří jsou nejistí a rozpačití, protože nevědí, koho zvolit. Proč máme prezidentské kandidáty, za které bychom se ještě před deseti lety styděli, a kteří by neměli žádnou naději uspět? Ve Francii, v Rakousku či v Polsku by favorité naší prezidentské volby byli jen obskurním doplňkem vážným uchazečům o prezidentství. Jejich kandidatura by mohla působit jako recese nebo zvrácený humor, ale nikdo by je nebral vážně.

My je tady máme. Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Soudní lidé, kteří ještě neztratili zájem o společenské dění, se ptají: To se u nás nenajdou slušní, schopní a společensky a politicky přijatelní kandidáti? Máme z těch kandidátů špatný pocit, naskakují nám osypky, když si je představíme na Hradě a cítíme k nim trochu nevysvětlitelný odpor. Co je toho příčinou, proč jsme z nich tak znechucení?

Nabízím vysvětlení toho, proč jsou nám Babiš, Pavel a Nerudová tak protivní, a jen těžko si je můžeme představit v roli prezidenta. (Podotýkám, že se jedná o moje vlastní osobní úvahy a názory, které nevydávám za obecně platné. Děkuji za pochopení.)

Tak tedy: Pomineme-li mnohé okolnosti, které volbu prezidenta provázejí, jako jsou především přímá volba, stav společnosti, stav ekonomiky, historický kontext i nedávné zkušenosti, pak zbývá to nejdůležitější – samotné osoby uchazečů. To nejdůležitější jsou přece jejich vlastnosti, morálka, mravní hodnoty, které uznávají či neuznávají, jejich vystupování. A oni se projevují. Čím déle je známe, čím více toho řeknou, čím častěji vystupují v masmédiích, tím hůře. Tu vyleze něco z minulosti, tady něco skrývají a ono to se to provalí, jindy zalžou a pak se vytáčejí. Jsou samolibí a sebestřední. Nejsilněji však na nás působí to nevyslovené, ale všudypřítomné – jejich motivace k tomu stát se prezidentem.

Ti agresivní a arogantní kandidáti jdou hlava nehlava za svým. Pan Babiš, pan Pavel i paní Nerudová chtějí být prezidentem kvůli sobě. Ne kvůli této zemi, ne ve prospěch občanů, nikoli ve prospěch mezinárodní prestiže a postavení ČR ve světě. Pro sebe, pro svůj prospěch, prestiž a zisk. A to je to, co si v prvním plánu ani neuvědomujeme, ale co v nás vyvolává vůči nim odpor. Jejich zjevná sebestřednost.

Ano, chtějí být prezidentem kvůli sobě. Nejde jim o zemi, nejde jim o občany, nemají žádnou myšlenku, filozofii, dokonce nemají ani politické směřování – jenom mají peníze a dostatečně silné podporovatele, aby se mohli stát prezidentem. Prezidentská volba je pro ně jakousi loterií, v které můžou vyhrát jackpot. A zisk pro takové sobce bude obrovský – prezident má doživotní imunitu, za pět let ve funkci si přijde na nejméně 35 mil Kč; prestiž, cestování a kontakty s vysokou světovou společností; bude se o něm psát a mluvit, bude mít vliv na velké firmy a obrovské kontrakty, budou si jej předcházet oligarchové i nadnárodní koncerny, jeho nejbližší okolí udělá ekonomický skok, z kterého jistě bude „něco mít“ i pan prezident; všude jej budou vítat v předklonu a s úctou, bude hostit velvyslance a hlavy států a oni budou hostit jeho, a až skončí ve funkci, bude mít doživotní rentu. A do konce života jej budou lidé oslovovat pane presidente.

Jak hluboko klesla česká společnost, když favoritem volby prezidenta je bezohledný agresivní sociopat, který nezformuluje srozumitelnou českou větu. Sobec, agent StB, “čerpající “ miliardy z peněz, které stát pod jeho vedením bral občanům.

Jak hluboko jsme klesli, když alternativou k estebákovi a lháři je komunistický voják a rozvědčík, který bezostyšně lže o své minulosti, a kdykoli je přistižen, upraví jen svou historii a klidně lže dál. A co žena, která se vykrucuje ze své odpovědnosti z předchozí manažerské pozice, lavíruje mezi názory podle toho, co si myslí, že od ní chce veřejnost slyšet, která staví jen na marketingovém „jsem mladá a pohledná“, aniž by dodávala, že je taky myšlenkově i ideově prázdná.

Tyto kandidáty bychom měli odmítnout, tito lidé by nás neměli reprezentovat. Jak by ale měl kandidát na prezidenta vypadat? Kdo by to měl být?

Ten, o kom můžeme vážně přemýšlet, ten, kdo by se mohl stát naším prezidentem, by měl být člověk vzdělaný, zkušený a zralý. Jeho prvotní motivací by neměla být touha stát se prezidentem, ale potřeba sloužit společnosti a České republice.

Vážný a přijatelný kandidát na prezidentský úřad musí mít jasně formulovanou životní i politickou filozofii. Musí to tedy být člověk předvídatelný a spolehlivý. Musí potlačit své osobní zájmy a předřadit jim zájmy české společnosti, občanů, zájmy naší země. A my bychom si takového prezidenta pak mohli vážit. Máme takového kandidáta, nebo jsme úplně ztracená země? Já jsem přesvědčen, že takový kandidát existuje. Splňuje většinu požadavků na úctyhodného prezidenta. Je v těsném závěsu za panoptikální trojicí (edit: čtveřicí) a je úplně jiný než oni. Možná, že to panoptikum má řešení.

Poznámka autora: Text článku jsem psal před nástupem pana Bašty. Dnes bych tedy panoptikum rozšířil na čtyři osoby, a ten kandidát v závěsu není pan Bašta.

Autor: Radomil Bábek | pondělí 9.1.2023 12:30 | karma článku: 18,24 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Vláda nedělá nic pro snížení cen energií. Proč?

Alibismus a populismus nestačí! Extrémní nárůst cen energií zdražuje život běžným domácnostem, a pro živnostníky a podnikatele znamená mnohdy katastrofu. Populistické rozdávání peněz a "šetrné" tarify nejsou řešením.

22.7.2022 v 9:01 | Karma: 32,69 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Premiér Fiala mění spojence podle toho, zda je v opozici, nebo u moci

Charaktery lidí formují krize, ale odhalují je taky období úspěchu či moci. Jaký je charakter premiéra Petra Fialy, když spojence z dob opozice ignoruje a obklopuje se kolaboranty s bývalou vládou?

8.6.2022 v 11:55 | Karma: 17,76 | Přečteno: 817x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Navrhuji zrušit prezidentský úřad. Že jsem se zbláznil? Já ne, to on…

Prezidentská kampaň? Fraška. Panoptikum sebestředných figurek budí v normálních lidech znechucení. Obskurní kandidáti se střídají s těmi, kteří to sice můžou myslet vážně, ale jejich komunistická minulost je diskvalifikuje.

24.5.2022 v 9:04 | Karma: 21,88 | Přečteno: 632x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

EET je třeba zrušit definitivně a bez náhrady, bez možnosti ji resuscitovat

Poslanecká sněmovna jedná (7. 4. 2022) o zrušení EET. Věříme, že EET bude zrušena, a vládě a poslancům za to vyjádříme dík.

7.4.2022 v 8:15 | Karma: 20,76 | Přečteno: 559x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Digitalizace státní správy? Čerpadlo na miliardy a bič na živnostníky

Digitalizace státní správy je mantrou většiny politiků a úředníků. Proč? Protože to hezky zní, vypadá to tak moderně a dobře se na tom vydělává. Ale komu má sloužit, nám nebo úředníkům?

18.3.2022 v 9:09 | Karma: 26,56 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)