Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se stal pověrčivým

Můj život ubíhal celkem hladce, bez vnějších nadpřirozených vlivů a vjemů a v podstatě mi nic nescházelo. Žil jsem, jedl jsem, pil jsem, v klidu spal, o něco méně v klidu se probouzel (protože se mi nechtělo), užíval jsem si krás přírody a všech dobrých skutků, co mě denně potkávaly... až do té doby, než se k nám nastěhovala babička...

Nic proti té milé staré paní, chraň Bůh ! Je matkou mého otce a můj vzor. Už dávno jsem uhasil její touhu učit mě háčkovat a od té doby mezi námi vlastně není jediná překážka. Uklidňuje mě stříbro jejích vlasů, pod kterým dřímá moudrost dvaaosmdesáti let a její úsměv nabíjí celé široké okolí optimismem.

       Proč si tedy nevyjít s tak milou dámou na procházku do parku ? Nabídnul jsem jí své rámě a plujeme si to ulicí, která přesně odpovídá nedělnímu odpoledni zalitému sluncem, i když je vlastně úterý. "Dobrý den," kýváme mile kolemjdoucím na pozdrav a všichni úsměv opětují. "Dobrý den, pane drogisto," mávnu na pana drogistu a on na mě. "Dobrý den, paní lékárníková," ukláním se jemně na stranu a paní lékárníkové se objeví ve tváři ďolíček.

       "Kriste Pane !" vykřikne babička a zmateně se začne osahávat. Vlítla jí pod kabát vosa, nebo co ? "Co se stalo, babi ?" ptám se. "Kominík ! Támhle jde kominík ! Já bláhová si vzala bundu na zip !" lamentuje zoufale a vypadá to, že přišla její poslední hodinka. "Ha !" vydechla nakonec s vítěznou úlevou a z kabelky vytahuje obrovský kostěný knoflík, co zřejmě odstřihla z dědova starého baloňáku. "Mám ho !" třímá kulatou záchranu a šibalsky mrká.

"Babi, já se leknul !" kroutím hlavou pobaveně. Ale babiččina spokojenost mě naprosto odzbrojila. "Tomáši !" zaječela babička z ničeho nic, až jsem nadskočil. "Tomáši ! A kde máš knoflík ty ?!" začala mě prohledávat. "Nevím, nemám, stačí ten tvůj, ne ?" obracím oči v sloup. "Nestačí ! Tomáši ! Kalhoty ! Okamžitě se chyť za knoflík, nebo bude po mě ! Ty nevíš, že se musíš chytit za knoflík, když jde kolem kominík, jinak budeš mít smůlu ?!" piští hystericky babička a mě to donutilo vyhrnout bundu, vykasat svetr, chytit se za knoflík u pasu a držet si ho jako nějaký úchylák !

       "Babi, to stačí..." rezignuju zoufale. Nikdy jsem se za knoflík nechytal a všechno se mi dařilo, tak neboj," pokouším se babičku uklidnit. Naštěstí kominík zmizel za rohem, takže babička svolila, abych se upravil a šly jsme dál.

       "Pozor !" zařvala najednou zběsile. "Tomáši, pozor ! Nesmíš projít pod tím žebříkem ! Nosí to smůlu !" křižuje se. "Babi, jsem tapetář, pod štaflemi se motám věčně !" namítám pobaveně. "To je jiný !" zařvala znova a strhla mě za rukáv, div jsem neskončil na zemi. "Musíš dávat pozor," dodala už s klidem v hlase a oprášila si dlaně o sebe, jako by právě zabila tříkilovou masařku.

       "Zavři oči a otoč se !" zasýpala z ničeho nic babička a s hrůzou si zakryla obličej. "Co je ? ? ?" rozhlížím se zoufale. "Kočka ! Támhle jde černá kočka ! Pojď jinudy !" zavelela a ukazovala třesoucím se prstem směrem k malému chlupatému nebezpečí. "Babi, má bílý ponožky !" směju se. Babička roztáhne prsty a škvírkou zkoumá kočku domácí. "Nemá ! ! !" zařvala a hysterie v jejím obličeji varuje před infarktem. "Nemá, Tomáši a já se na ni koukla !" běduje a tluče do mě malými pěstičkami za to, že jsem si z ní udělal legraci. "Teď budeme mít špatný den ! Za to můžeš ty ! Jdu domů !" nadává a legračním krokem ala hop a skok si to štráduje zpátky.

       Nezbývá mi nic jiného, než ji následovat. Se svěšenými rameny jdu pomalu za ní. Jáááu ! Zvrtnul se mi kotník na obrubníku. Do háje... Po pár krocích kde se vzala, tu se vzala, ze dvora vyskočila fotbalová mičuda a namířila si to přímo do mého obličeje ! "Promiňte," chytil se úlekem za pusu rezavý hošík. "To nic," mávnul jsem rukou a druhou si mnul postižený nos. No je toto... a chtěl jsem říct "možné", ale už jsem to nedořekl, protože jsem šlápnul do... no jak to slušně... no vy víte do čeho a to už jsem to nevydržel a křičím jako malé dítě : "Babííííí !"

       Babička se otočila : "Lejno ! Jdeme vsadit sportku ! To jsou peníze !" zavýskla radostně a kočka nekočka, táhne mě s opuchlým nosem a hnědou nohou na poštu. A představte si... druhý den ve středečním tahu - NIC ! "To ta kočka !" zavrčela zklamaně babička a praštila mě přes hlavu novinami. Tak já teď nevím a vnáší mi to do duše zmatek - má větší sílu černá kočka samotná, nebo zbytek její stravy na chodníku ? ? ?

 

Lucienne Altmanová  2013

 

Nalaďte si právě teď vysílání :

 

www.fenixradio.net/online-vysilani.php

Autor: Thomas Aligher | pondělí 4.2.2013 8:30 | karma článku: 11,00 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Sladká včelka Mája

Vítejte ve světě výjimečných lidí s velkým snem. Pojďme si popovídat o dvou dámách, které i když mají rozdílné cesty, jsou spojeny stejným cílem. Obě se totiž rozdávají těm druhým a vytvářejí úsměvy na tvářích. Obě jsou hvězdami.

2.2.2016 v 8:30 | Karma: 10,18 | Přečteno: 421x | Kultura

Thomas Aligher

Co jsou to drogy

Tuto základní otázku by si měl zřejmě položit každý než vůbec okusí drogy. Co jsou to vlastně drogy? Co vše v sobě obsahují? Jaké jsou rizika? Je to pro mě a moje tělo v pořádku?

18.1.2016 v 9:00 | Karma: 11,58 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Fialková duha

Vánoční svátky nedávno skončily a mne popadla touha po jaru. Také míváte ty stavy,kdy se těšíte až začnou zpívat ptáci,rozkvetou narcisy a tulipány? Tak to se stalo právě mě. Co s tím? Mám to vyřešené,řekla jsem si!

15.1.2016 v 8:30 | Karma: 8,80 | Přečteno: 150x | Diskuse| Hobby

Thomas Aligher

Muži z Marsu a ženy z Venuše

Ženy a muži si často navzájem nerozumí.Právě proto dochází k tomu,že se s partnerem dohadujeme.My ženy nedokážeme pochopit Vás muže a naopak.Při jakékoli rozepři si tvrdě stojíme za svým názorem.

13.1.2016 v 14:15 | Karma: 12,55 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Thomas Aligher

Broumovsko a Náchodsko

Už v týdnu jsem se těšil na víkend. Důvod byl jasný. Přijaté pozvání strávit víkend na broumovsku a vyplatilo se.

10.9.2015 v 21:10 | Karma: 10,16 | Přečteno: 280x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik