Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládní koalice by měla podepsat programové prohlášení

Situace na politické scéně je i nadále poměrně nejistá, i když se zdá, že řešení celé krize se rýsuje. Tomu napovídá i včerejší představení kandidátky ODS na premiérku, kterou je Miroslava Němcová. Přesto nyní další vývoj leží na bedrech jak ODS, tak koaličních stran a samozřejmě prezidenta republiky. Politická i veřejná diskuze se ale dle mého názoru v posledních dnech až příliš zaměřila výhradně na personálie. Rád bych k této diskuzi přidal jiný rozměr. A tím je program a cíle možné nově jmenované vlády, která bude do řádných voleb v příštím roce tuto zemi spravovat. To totiž považuji za minimálně stejně podstatné, ne-li podstatnější, než kdo bude v jejím čele stát. A to i přes to, že si Miroslavu Němcovou, kterou znám jako slušnou a zkušenou političku s nepopiratelným morálním kreditem, jako předsedkyni vlády určitě umím představit.

V současné situaci osobně považuji za nejrozumnější řešení krize vytvoření vládní koalice, která se bude nadále věnovat práci na schvalování, dopracovávání nebo tvorbě zákonů a novel, které jsou pro Českou republiku klíčové. Přes vážnost situace nepovažuji za vhodné, aby byla naše země z hlediska chodu státní správy paralyzována při nejlepším několik měsíců tím, že budou vypisovány předčasné volby, bude vedena kampaň, následně povolební vyjednávání… Zároveň jsou pro mne ale u možné současné vládní koalice nejdůležitější cíle, které si stanoví, a schopnost jejich dosažení.

Jako nezařazený poslanec proto volám po tom, aby případná vzniklá vládní koalice vytvořila a podepsala jasné programové prohlášení. Je potřeba si uvědomit, že vláda vzniklá v tuto chvíli dohodou stávajících koaličních stran a nezařazených poslanců bude mít před sebou pouze 11 měsíců vládnutí. A je více než pravděpodobné, že vláda se v poslanecké sněmovně bude opírat o velmi křehkou většinu, nejspíše 100 poslanců. Aby bylo zajištěno skutečně efektivní vládnutí této koalice, které nebude založeno na počítání a shánění hlasů před každým hlasováním, je nutné si v programovém prohlášení jasně stanovit, co bude koalice prosazovat, a kdo je její součástí. Programové prohlášení vlády by mělo být dokumentem s konkrétními cíli, programovým plněním a s podpisy jak zástupců koaličních stran, tak nezařazených poslanců koalici podporující. Pak bude mít taková vláda skutečně smysl.     

Máme před sebou ještě mnoho práce a mnoho potřebných zákonů. Patří mezi ně bezesporu zákon o státním rozpočtu na příští rok i agenda řešení povodňových škod a obnova zasažených oblastí. Z mého „soudku“ bych mohl jmenovat několik zákonů a novel souvisejících s prevencí proti nelegálnímu alkoholu na našem trhu a tudíž proti podobným tragédiím, jakou byla metanolová kauza v loňském roce. Tragédie, při které doposud zemřelo již 45 lidí a mnoho dalších si odneslo trvalé následky na zdraví. Dále pak mnou a mým týmem dlouhodobě připravovanými legislativními změnami v oblasti ochrany duševního vlastnictví, které souvisí s autorskými právy. A celá řada dalších důležitých věcí čekajících na schválení či diskuzi, které stojí za to dotáhnout do konce.   

Autor: Radim Vysloužil | pátek 21.6.2013 8:36 | karma článku: 5,97 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Operátoři stále o krok před ČTÚ

O vysokých cenách mobilních operátorů v České republice se hovoří dlouhá léta. Srovnávání se zahraničím, tedy především se zeměmi Evropské unie, nevychází vůbec dobře. Pravda, řada statistik se snaží situaci „optimalizovat“ tím, že do průměrných cen volání a sms zahrnuje dohromady ceny pro firmy i pro občany, přičemž firemní tarify jsou u nás se zahraničím srovnatelné a vylepšují tak děsivou situaci u cen pro veřejnost. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který má toto v gesci, dlouhou dobu doslova spal a nekonal. Nakonec, po nátlaku spotřebitelů i politiků došlo ke změnám ve vedení ČTÚ a pod novým vedením včetně nového ředitele byl vytyčen nový cíl: Boj s vysokými cenami za mobilní služby. Začalo se pracovat a analyzovat. Dnes tu máme tzv. mobilní cenovou revoluci a virtuální operátory. Chtělo by se říct, že je to obrovský úspěch ČTÚ. Svým způsobem ano, jenže nic není tak růžové, jak se zdá, a při pohledu „pod pokličku“ dojdeme zajímavých zjištění.

25.7.2013 v 16:10 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Nechci česko - romskou vlajku

„Proč, když máme vlajku České republiky, bychom proboha měli mít ještě česko-romskou vlajku? Vždyť přece Romové žijí v naší zemi, neustále si stěžují, že jsou utlačováni a nejsou vnímáni většinovou společností jako součást národa, tak proč chtějí mít ještě vlastní vlajku?!“Tak takhle nějak se dají shrnout reakce, které jsem zatím měl možnost všemožně po sociálních sítích a jinde na internetu zaznamenat v souvislosti s projektem „Výběrové řízení na česko – romskou vlajku“, který organizuje slovenský umělec Tomáš Rafa a představuje ho Galerie Artwall v Praze. A to jsou ještě ty „slušnější“ reakce. Tak trochu mi běhá mráz po zádech, když se tou vlnou nenávisti probírám...

18.7.2013 v 17:50 | Karma: 15,41 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Společnost

Radim Vysloužil

Zůstala hořkost v ústech a znepokojivé otázky

Ještě více v úterý večer zhořkla ona silná pachuť, která se nám v ústech drží od chvíle, kdy na Úřad vlády vešli policisté a odstartovali prvním zatýkáním monstrózní policejní akci vysílanou v médiích téměř online. Nejvyšší soud rozhodl, že se na bývalé poslance ODS Marka Šnajdra a Petra Tluchoře v době, kdy se měly odehrát trestné činy, ze kterých jsou obviněni a za které jsou drženi ve vazbě, vztahovala jejich poslanecká imunita. A že společně s třetím zadrženým Ivanem Fuksou mají být propuštěni a patrně nebudou souzeni za věci, ze kterých byli obviněni. Vítejte v Čechách, chtělo se ten večer zvolat...

18.7.2013 v 8:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Země česká, země sluncem zničená

Máj, lyricko-epická báseň Karla Hynka Máchy, která spatřila světlo světa v roce 1836, je i pro dnešní mladou generaci dobře známým dílem. A notoricky známé zůstávají především první verše... "Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj..." Máj měl pro mne, co se významu týče, vždy dvě roviny. Jedna byla ta o lásce dvou mladých lidí a několika lidských tragédiích. Druhá, kterou jsem postupem času doceňoval více a více, je ta spojující ono téma lásky s krásou krajiny. Nádherné přírody a krajiny okolo hradu Bezděz, která pro mne ale vždy symbolizovala krajinu celé naší země... "Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasné světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky..." Netrpím přehnanou sentimentálností a mám daleko do ekologického aktivisty. Ale jsou věci, které se přehlédnout nedají. A tak mne při cestách po naší zemi smutně dochází, když se tak dívám kolem sebe, že ony poslední verše by dnes mohly znít spíše takto: "...a slunce jasná světů jiných bloudila skrze solární desky, hyzdící kraj, kde dříve bylo hezky..."

11.7.2013 v 12:49 | Karma: 12,88 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Film byste neukradli… Opravdu?

Režisér Jan Svěrák se velmi pravděpodobně zasloužil o zásadní průlom v boji proti takzvanému internetovému pirátství, když zažaloval za zpřístupnění nelegální kopie svého filmu „Kuky se vrací“ přímo server Share-rapid.cz, a následný soudní spor vyhrál. Dle řady ohlasů i toho, co dlouhodobě u české veřejnosti pozoruji, bude můj názor pravděpodobně menšinový. Ale přesto: Velmi vítám toto soudní rozhodnutí a věřím, že to odstartuje novou, úspěšnou fázi tažení proti poskytovatelům nelegální hudby a filmů na internetu.

4.7.2013 v 14:16 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky