Tunel na druhou

„Půjdeme položku po položce, budeme hovořit s dotčenými orgány, orgány města, s městskými částmi a budeme zjišťovat, na kterých položkách se dá při stavbě ušetřit,“ dušuje se v médiích náměstek primátora Karel Březina, když hovoří o šetření při stavbě tunelu Blanka, který se má podle posledních výpočtů prodražit o dalších deset miliard a ve finále stát neskutečných třicet sedm miliard korun. Karel Březina je stejně jako středočeský hejtman David Rath sociální demokrat, a pokud bude postupovat ve šlépějích svého stranického kolegy, dočkají se Pražané tunelu na druhou, možná na třetí! Už nyní je předražen o čtyřicet procent.

Ponaučení od kolegy

Rath přeci také sliboval, že „zkrouhne“ výdaje na vybavení kladenské nemocnice, které jeho předchůdce, marnotratný Petr Bendl notně předražil. Ovšem ve skutečnosti neudělal nic. Mnohé přístroje zůstaly až třikrát předraženy a jediné, čeho Rath ve svém boji proti „zbytečnému vyhazování krajských peněz“ dosáhl, bylo, že za „jako“ ušetřené miliony si soukromé firmy přišly na své, když nemocnici vybavily superdrahými rychlovarnými konvicemi. Kdyby to nebylo k pláči a k uzoufání, musel bych se začít smát.

Mimochodem, když se nové vedení pražské radnice momentálně kasá, jak zreviduje všechny položky, ušetří na technologiích a bůhví, na čem ještě, zapomínají Březinové a Hulínští dodat, že takto mohli postupovat už dávno – v tiché koalici s ODS totiž spokojeně Praze vládli v uplynulých osmi letech. A narozdíl od ODS, na kterou ze strany Pražanů foukalo už přeci jen moc, sociální demokracie nevyměnila na radnici ani ty obličeje, viďte pánové…

Kdo za to může? Nikdo . . .

Ale pročpak by Pražanům ODS a sociální demokracie opět nelhaly. Vždyť provedený audit zjistil, že není jasné, kdo rozhodoval a zodpovídal za stavbu. Jak byly určeny ceny a zda odpovídají konkurenci. Takový blábol. Tunel Blanka je akce hlavního města Prahy, v jejímž čele stojí primátor. Takže za tunel na druhou jednoznačně odpovídá bývalé vedení hlavního města s Pavlem Bémem v čele, a to současné v tom jede také, protože přes zuřivý odpor Pražanů na radnici vládne opět koalice ODS a sociálních demokratů. Jen už ne tajně, ale zcela veřejně – konečně právě z této líhně vzešli takoví političtí šíbrové, jako je například Jiří Paroubek.

Jsem zvědav, kdo ponese skutečnou (a mám na mysli nejen politickou, ale i trestně právní) zodpovědnost za rozkradené veřejné prostředky, pokud se čirou náhodou budou letos volby v Praze opakovat. Do vedení se pak snad konečně dostanou lidé, kterým zlodějny a jánabráchismy, jež stojí nejkrasnější město v Evropě miliardy korun, nebudou lhostejné. Praha si totiž tunely na druhou a na třetí nezaslouží.

Autor: Radim Vysloužil | čtvrtek 3.3.2011 19:42 | karma článku: 16,80 | přečteno: 1314x