Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpuštění sněmovny? Hlasoval jsem proti

Včera se na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ČR stalo to, co se v posledních dnech očekávalo – bylo odhlasováno, že sněmovna se sama rozpouští. Odhlasováno 140 hlasy. Celý jeden poslanecký klub sněmovnu místo důstojného hlasování a vyjádření svého názoru (i když předem zavrženého) opustil, jiní se před hlasováním u řečnického pultíku loučili se svým mandátem, další se fotili naposledy v poslaneckých lavicích. A já jsem hlasoval proti rozpuštění sněmovny. Nikoliv proto, že bych se snad nebyl schopen vzdát svého poslaneckého mandátu, ale z jasných důvodů, které jsem již před hlasováním deklaroval. Mé „proti“ při hlasování o rozpuštění sněmovny bylo nepopulárním krokem uprostřed populistických gest. Je ale mým přesvědčením, že politik je tu od toho, aby činil odpovědné kroky, nikoliv populistická gesta. A rozpuštění sněmovny v tuto chvíli, stejně jako opuštění sněmovny při hlasování, to byl čistý populismus. Považuji za velmi nerozumné, že poslanecká sněmovna předala prezidentovi republiky absolutní moc nad přijetím řady zákonů, které prošly sněmovnou, avšak legislativní proces nebyl ještě ukončen.

Jedná se přitom o zákony velkého významu. Patří mezi ně určitě doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku, dále zákony spojené s bojem proti černému trhu s lihovinami (zabránění dalších tragédií v souvislosti s metanolovou kauzou), dále zkrácení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, zrušení sKaret. V rámci legislativního procesu ve výborech a druhých čteních zůstane při rozpuštění sněmovny neschválena řada dalších významných zákonů. Pro mne osobně je prioritní například zákon o registru smluv (tzv. Nejkrásnější zákon), který byl cílem minulé vlády, byl sepsán, ale zůstal pouze uprostřed schvalovacího procesu. A bohužel nevěřím, že jakákoliv vláda nebo parlament tento důležitý zákon odhlasuje, jelikož přináší transparentnost do veřejné správy. Skutečnou transparentnost, ne jen tu, kterou řada politiků používá jako prázdnou frázi. A po takové touží dnes málokdo z politických elit.    

Nikdo nyní neví, jak bude prezident republiky postupovat. Jestli například už dnes rozpuštění sněmovny potvrdí a všechny výše zmíněné zákony nebudou rozpuštěny spolu s ní. Považuji takové jednání sněmovny za obrovskou nezodpovědnost vůči občanům. Fakt, že sněmovna se stala poměrně nefunkční a předčasné volby jsou potřeba, ten nerozporuji. Ptám se ale, zda bylo nutné se rozpustit ihned a nechat za sebou spoustu nedodělané práce, která této zemi mohla pomoct? Já si to nemyslím.

 

Autor: Radim Vysloužil | středa 21.8.2013 9:50 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Nechci česko - romskou vlajku

„Proč, když máme vlajku České republiky, bychom proboha měli mít ještě česko-romskou vlajku? Vždyť přece Romové žijí v naší zemi, neustále si stěžují, že jsou utlačováni a nejsou vnímáni většinovou společností jako součást národa, tak proč chtějí mít ještě vlastní vlajku?!“Tak takhle nějak se dají shrnout reakce, které jsem zatím měl možnost všemožně po sociálních sítích a jinde na internetu zaznamenat v souvislosti s projektem „Výběrové řízení na česko – romskou vlajku“, který organizuje slovenský umělec Tomáš Rafa a představuje ho Galerie Artwall v Praze. A to jsou ještě ty „slušnější“ reakce. Tak trochu mi běhá mráz po zádech, když se tou vlnou nenávisti probírám...

18.7.2013 v 17:50 | Karma: 15,41 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Společnost

Radim Vysloužil

Zůstala hořkost v ústech a znepokojivé otázky

Ještě více v úterý večer zhořkla ona silná pachuť, která se nám v ústech drží od chvíle, kdy na Úřad vlády vešli policisté a odstartovali prvním zatýkáním monstrózní policejní akci vysílanou v médiích téměř online. Nejvyšší soud rozhodl, že se na bývalé poslance ODS Marka Šnajdra a Petra Tluchoře v době, kdy se měly odehrát trestné činy, ze kterých jsou obviněni a za které jsou drženi ve vazbě, vztahovala jejich poslanecká imunita. A že společně s třetím zadrženým Ivanem Fuksou mají být propuštěni a patrně nebudou souzeni za věci, ze kterých byli obviněni. Vítejte v Čechách, chtělo se ten večer zvolat...

18.7.2013 v 8:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Země česká, země sluncem zničená

Máj, lyricko-epická báseň Karla Hynka Máchy, která spatřila světlo světa v roce 1836, je i pro dnešní mladou generaci dobře známým dílem. A notoricky známé zůstávají především první verše... "Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj..." Máj měl pro mne, co se významu týče, vždy dvě roviny. Jedna byla ta o lásce dvou mladých lidí a několika lidských tragédiích. Druhá, kterou jsem postupem času doceňoval více a více, je ta spojující ono téma lásky s krásou krajiny. Nádherné přírody a krajiny okolo hradu Bezděz, která pro mne ale vždy symbolizovala krajinu celé naší země... "Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasné světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky..." Netrpím přehnanou sentimentálností a mám daleko do ekologického aktivisty. Ale jsou věci, které se přehlédnout nedají. A tak mne při cestách po naší zemi smutně dochází, když se tak dívám kolem sebe, že ony poslední verše by dnes mohly znít spíše takto: "...a slunce jasná světů jiných bloudila skrze solární desky, hyzdící kraj, kde dříve bylo hezky..."

11.7.2013 v 12:49 | Karma: 12,88 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Film byste neukradli… Opravdu?

Režisér Jan Svěrák se velmi pravděpodobně zasloužil o zásadní průlom v boji proti takzvanému internetovému pirátství, když zažaloval za zpřístupnění nelegální kopie svého filmu „Kuky se vrací“ přímo server Share-rapid.cz, a následný soudní spor vyhrál. Dle řady ohlasů i toho, co dlouhodobě u české veřejnosti pozoruji, bude můj názor pravděpodobně menšinový. Ale přesto: Velmi vítám toto soudní rozhodnutí a věřím, že to odstartuje novou, úspěšnou fázi tažení proti poskytovatelům nelegální hudby a filmů na internetu.

4.7.2013 v 14:16 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Zaveďme kvóty a dostaňme ženy na palubu!

Na e-mail mi před pár dny dorazila zpráva od jisté paní, která mě hromadným e-mailem určeným pro poslance vyzývala, abych v Parlamentu podpořil přijetí návrhu Evropské komise, který by zavedl závaznou 40% kvótu ohledně vyššího zastoupení žen v radách větších evropských společností. GET WOMEN ON BOARD stálo v předmětu mailu a já věděl, že jde do tuhého. Paní pak ještě přidala (nebo spíše autor/ka e-mailu z webových stránek iniciativy) větu „Již čekáme dost dlouho!“ a začala vysvětlovat, že rovného zastoupení mužů a žen ve firmách lze dosáhnout jen právními kroky. A já věděl, že něco takového nemohu nikdy podpořit...

27.6.2013 v 10:04 | Karma: 16,88 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky