Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podpora fotovoltaiky: Příliš drahý omyl

V úterý jde do třetího, posledního, čtení novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Tímto začíná náprava legislativního zmetku, zákona 180/2005 Sb., který vznikl buď v nadšení přijetí směrnice 2001/77/EC Evropského společenství, nebo pod tlakem lobbistických skupin energetického průmyslu. Jedná se o ekonomicky neobhajitelný a morálně neospravedlnitelný omyl, který by nás všechny přišel v následujících letech na cca 650 mld.

Výroba elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách patří k těm nejdražším způsobům jak snižovat množství emisí CO2, a to zhruba třicetkrát. Podpora obnovitelných zdrojů šla proti jednomu z hlavních cílů Státní energetické koncepce, tj. minimalizace nákladů na energie. Namísto toho by náklady na obnovitelné zdroje tvořily za 20 let cca 650 mld. Kč, což představuje zhruba 2.000 km dálnic nebo 50% státního dluhu, ale také náklady na sedm jaderných elektráren či zhruba dvojnásobek tržní hodnoty společnosti ČEZ.

Zarážející je také to, kdo hlasoval v roce 2005 pro tento zákon. Pod legislativní zmetek se podepsali zástupci KSČM, KDU-ČSL, US-DEU a ČSSD. Ano, poslanci za ČSSD, která se ve volbách do poslanecké sněmovny v tomto roce pyšnila na svých billboardech heslem: ČSSD PROTI RŮSTU CEN ENERGIÍ. S podtitulem: LEPŠÍ BUDOUCNOST PRO OBYČEJNÉ LIDI. Jen pro představu, největší dopad podpory obnovitelných zdrojů bude na nízkopříjmové domácnosti, u kterých se očekává nárůst přímých nákladů na energie až o 8000,- Kč za rok. Nemluvě o dalších nákladech, v důsledku promítnutí zvýšených vstupních nákladů firem do cen výrobků a služeb.

Následky zákona z roku 2005 nejsou jen ekonomické. Nesmíme opomenout ani na ekologii. Nebudu se zde zabývat energetickou náročností fotovoltaických článků. Někdy je uváděno, že na výrobu se spotřebuje více energie, než je schopen článek vytvořit během celé své životnosti. Tomu se říká ekologie. Problém vidím spíše v zastavování orné půdy. K záboru orné půdy na úkor fotovoltaiky se v minulém týdnu vyjádřil i Václav Votava (ČSSD) jako ke zvěrstvu, které páchají podnikatelé. Byl to stejný Václav Votava (dokonce i za stejnou stranu ČSSD), který zvedl ruku při hlasování již zmiňovaného legislativního zmetku. Podnikatelé se chovají pouze v souladu s tímto zákonem, který jim nabízí zajímavé zhodnocení jejich investic, bez ohledu jestli elektrárna bude instalována na střechách domů nebo na orné půdě. Zvěrstvem bych nazval spíše hlasování pro tento zákon a ještě větším zvěrstvem výrok v poslanecké sněmovně stejného poslance o 5 let později.

Novela omezuje podporu pouze na výrobu elektřiny s instalovaným výkonem do 30kWp, která je umístěna na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi budov. U ostatních zdrojů se na elektřinu ze slunečního záření, vyrobenou v roce 2011 až 2013 v zařízení uvedeném do provozu do konce roku 2008, uvaluje odvod. Sazba odvodu je ve výši 26 % na výkupní ceny a 28 % na zelený bonus.  

Omyl, na který bylo zaděláno již před pěti lety, se teď snažíme co nejvíce zmírnit. Neexistují žádná dobrá řešení, jen nejméně špatná.

www.radimvyslouzil.cz

Autor: Radim Vysloužil | pondělí 8.11.2010 20:45 | karma článku: 21,53 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Operátoři stále o krok před ČTÚ

O vysokých cenách mobilních operátorů v České republice se hovoří dlouhá léta. Srovnávání se zahraničím, tedy především se zeměmi Evropské unie, nevychází vůbec dobře. Pravda, řada statistik se snaží situaci „optimalizovat“ tím, že do průměrných cen volání a sms zahrnuje dohromady ceny pro firmy i pro občany, přičemž firemní tarify jsou u nás se zahraničím srovnatelné a vylepšují tak děsivou situaci u cen pro veřejnost. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který má toto v gesci, dlouhou dobu doslova spal a nekonal. Nakonec, po nátlaku spotřebitelů i politiků došlo ke změnám ve vedení ČTÚ a pod novým vedením včetně nového ředitele byl vytyčen nový cíl: Boj s vysokými cenami za mobilní služby. Začalo se pracovat a analyzovat. Dnes tu máme tzv. mobilní cenovou revoluci a virtuální operátory. Chtělo by se říct, že je to obrovský úspěch ČTÚ. Svým způsobem ano, jenže nic není tak růžové, jak se zdá, a při pohledu „pod pokličku“ dojdeme zajímavých zjištění.

25.7.2013 v 16:10 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Nechci česko - romskou vlajku

„Proč, když máme vlajku České republiky, bychom proboha měli mít ještě česko-romskou vlajku? Vždyť přece Romové žijí v naší zemi, neustále si stěžují, že jsou utlačováni a nejsou vnímáni většinovou společností jako součást národa, tak proč chtějí mít ještě vlastní vlajku?!“Tak takhle nějak se dají shrnout reakce, které jsem zatím měl možnost všemožně po sociálních sítích a jinde na internetu zaznamenat v souvislosti s projektem „Výběrové řízení na česko – romskou vlajku“, který organizuje slovenský umělec Tomáš Rafa a představuje ho Galerie Artwall v Praze. A to jsou ještě ty „slušnější“ reakce. Tak trochu mi běhá mráz po zádech, když se tou vlnou nenávisti probírám...

18.7.2013 v 17:50 | Karma: 15,41 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Společnost

Radim Vysloužil

Zůstala hořkost v ústech a znepokojivé otázky

Ještě více v úterý večer zhořkla ona silná pachuť, která se nám v ústech drží od chvíle, kdy na Úřad vlády vešli policisté a odstartovali prvním zatýkáním monstrózní policejní akci vysílanou v médiích téměř online. Nejvyšší soud rozhodl, že se na bývalé poslance ODS Marka Šnajdra a Petra Tluchoře v době, kdy se měly odehrát trestné činy, ze kterých jsou obviněni a za které jsou drženi ve vazbě, vztahovala jejich poslanecká imunita. A že společně s třetím zadrženým Ivanem Fuksou mají být propuštěni a patrně nebudou souzeni za věci, ze kterých byli obviněni. Vítejte v Čechách, chtělo se ten večer zvolat...

18.7.2013 v 8:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Země česká, země sluncem zničená

Máj, lyricko-epická báseň Karla Hynka Máchy, která spatřila světlo světa v roce 1836, je i pro dnešní mladou generaci dobře známým dílem. A notoricky známé zůstávají především první verše... "Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj..." Máj měl pro mne, co se významu týče, vždy dvě roviny. Jedna byla ta o lásce dvou mladých lidí a několika lidských tragédiích. Druhá, kterou jsem postupem času doceňoval více a více, je ta spojující ono téma lásky s krásou krajiny. Nádherné přírody a krajiny okolo hradu Bezděz, která pro mne ale vždy symbolizovala krajinu celé naší země... "Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasné světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky..." Netrpím přehnanou sentimentálností a mám daleko do ekologického aktivisty. Ale jsou věci, které se přehlédnout nedají. A tak mne při cestách po naší zemi smutně dochází, když se tak dívám kolem sebe, že ony poslední verše by dnes mohly znít spíše takto: "...a slunce jasná světů jiných bloudila skrze solární desky, hyzdící kraj, kde dříve bylo hezky..."

11.7.2013 v 12:49 | Karma: 12,88 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Film byste neukradli… Opravdu?

Režisér Jan Svěrák se velmi pravděpodobně zasloužil o zásadní průlom v boji proti takzvanému internetovému pirátství, když zažaloval za zpřístupnění nelegální kopie svého filmu „Kuky se vrací“ přímo server Share-rapid.cz, a následný soudní spor vyhrál. Dle řady ohlasů i toho, co dlouhodobě u české veřejnosti pozoruji, bude můj názor pravděpodobně menšinový. Ale přesto: Velmi vítám toto soudní rozhodnutí a věřím, že to odstartuje novou, úspěšnou fázi tažení proti poskytovatelům nelegální hudby a filmů na internetu.

4.7.2013 v 14:16 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky