Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

foximus

10. 5. 2010 18:08
a není egoismus také druhem hlouposti

Milý pane Vysloužile, háček vidím v tom, že svou existenci spatřujete pouze ve své egoistické podstatě. Tudíž v tom, co vám bylo na vaši dlouhé studijní cestě životem předloženo jako pravda. Existuje však ještě, krom oné naučené role, podstata vaší existence, na jejímž počátku stojí něco co nás převyšuje. Jestli si tedy nemyslíte, že celý vesmír je výtvorem člověka, popřípadě ekonoma. A právě tato podstata lidské existence je schopna fungovat zcela nezištně. Díky bohu se ještě dokážu (i přes všechny ekonomické politické národně hospodářské či eurosprávní tlaky) radovat ze života. Takové mlžné letní ráno za svůj půvab nic nechce a tudíž uspokojení z něho plynoucí je zcela nezištné. Stejně jako šťastně žijící člověk nežádá nic za radost, kterou kolem sebe šíří jen tím, že má život rád. (životem není míněn žádný makro či mikroekonomický termín) je mi líto, že své naučené ekonomické teorie vztahujete na život jako takový, což vám pravděpodobně moc radosti do života nepřinese.

0 0
možnosti
JN

mahdi

13. 7. 2009 23:57
Ach jo

Znám několik vtipů o ekonomech používajících matematické postupy. A pár jsem jich i na vlastní oči viděl. Autor pro změnu používá v ekonomii některé zjednodušené výroky z knihy Sobecký gen. Tak doufám, že si problematiku poctivě nastudoval. Stejně ovšem budou tyto teorie v příští generaci významně korigovány (jako už mockrát). Sám jsem zvědavý, jak se podobným závěrům budou smát naši potomci. Předpokládám, že to bude něco jako flogiston, merkantilismus, sociální Darwinismus nebo komunismus.

0 0
možnosti
MI

Ajetak

13. 7. 2009 11:33
altruismus jen skrytý egoismus?

Pro většinu lidí to určitě platí - koneckoců geny nás naučily přežít za každou cenu a jít za ziskem. Ale na druhou stranu máme vlastní rozum (tedy jak kdo), který je aspon teoreticky schopen tyhle pudy zatlačit. Nemám prostě jistotu, že jsme bud stoprocentními otroky honby za vlastním profitem (at už materiálním nebo jiným) nebo pomatenci. Možná jsem naivní, ale někdy si říkám, že tvrzení, že nikdo nic nedělá nezištně pokud neni cvok, je jen výmluvou sobců nebo stížností obyčejných lidí a člověk může dělat věci i z "vyššího principu" nebo z přesvědčení i když je nakonec poškozen tak, že mu to nějaký dobrý pocit nenahradí. Za války nebo i v jiných těžkých situacích lidé kolikrát třeba obětovali život za podmínek, kde by člověk hledal zištnost těžko (a nemuselo jít ani ve prospěch celku, ke kterému patřili - třeba ve prospěch někoho, kdo s nimi nebyl spřízněn ani geneticky ani národnostně a přišlo se na to náhodou). Podle článku byli tedy hloupí nebo zamilovaní...příliš slabý výběr.

0 0
možnosti
MI

Ajetak

13. 7. 2009 11:33
Re: altruismus jen skrytý egoismus?

Ale i pokud jsou údajní altruisté otroky emocí, tak aspon kolikrát způsobem, který snižuje jejich šanci na reprodukci, takže jsou aspon altruisté z biologického hlediska.

PS: A co třeba Nicolas Winton?

0 0
možnosti
C

Curious

13. 7. 2009 3:00
Souhlas.

Zisk je meritkem schopnosti uspokojovat potreby jinych. Bohati lide jsou bohati prave proto, ze uspokojuji potreby jinych, kteri jim za to dobrovolne plati. Zisk umoznuje rozsirit vyrobu/sluzby a tim uspokojit potreby stale vetsiho mnozstvi lidi. Pokud nekdo neco dela nezistne, tuto moznost nema. Z toho vyplyva, ze maximalizace vlastniho zisku je jedine racionalni jednani nejen z hlediska jedince, ale i z hlediska cele spolecnosti.

0 0
možnosti
C

Curious

13. 7. 2009 2:58
Souhlas.

Zisk je meritko schopnosti

0 0
možnosti
M

milanalois

12. 7. 2009 21:45
Nesouhlasím s vámi.

Nejsou všichni lidé egoisti. Všichni lidé nemyslí jen na peníze nebo jiné výhody. Možná že ve vaší rodině to tak bylo a vy se i v dospělosti stýkáte s podobnými lidmi a tak máte takové zkreslené představy.

Možná v životě zbohatnete, ale štěstí nedosáhnete. Pokud nezměníte svůj názor.

0 0
možnosti
RV

midar007

12. 7. 2009 22:22
Re: Nesouhlasím s vámi.

nejedná se jen o peníze a jiné výhody. Jen dobrý pocit, jak je uvedeno v článku, to člověk neplánuje. Prostě to jen udělá, protože z toho má radost,ať je to úklid před domem, návštěva známého nebo obdarování blízkého maličkostí. Nejedná se vůbec o peníze, ale o emoce, pocity.  

0 0
možnosti
AB

abarila

12. 7. 2009 20:38
Někdy...

...se stane také to, že člověk udělá něco sám od sebe, i když se mu nechce a nebaví ho to, prostě jenom proto, že se na to už nemůže dívat. Například úklid veřejných prostor, kam si každý odloží co chce, úpravu okolí domu na sídlišti, atd. A druzí mu to chodí ničit, šlapou na práci, kterou udělal a ještě se mu vysmívají. Pokud nikoho takového neznáte, pak jste ho právě poznal.:-)

0 0
možnosti
AB

abarila

12. 7. 2009 20:44
Re: Někdy...

Ale oproti Vám já nenazývám populaci "racionálně uvažujícímí jedinci", říkám jim "vy.hcaní jedinci" a mohou si o mně klidně myslet, že jsem blbec, budu se chovat dál podle svého, bez ohledu na pocity.

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 7. 2009 20:27
No já bych to shrnul

Ano - většinou nikdo nic nedělá nezištně, ale naštěstí se občas ještě najde nějaký idealista ( ne jen zamilovaný ) který pro druhé občas něco udělá, aniž by za to cokoliv očekával.  Inu mládenče, nyní jsou pro vás prachy vším. Možná za čas zjistíte, že existuje i něco jiného než jen prachy, prachy, prachy...... ;-)

Podívejte se kupříkladu na naše pány politiky. Ti pracují ( skoro zadarmo ) naprosto nezištně pro blaho lidu této republiky !;-D;-D;-D  ( a k těm máte moc blízko )

0 0
možnosti
W

wiki5.5

12. 7. 2009 20:30
Re: No já bych to shrnul

??8-o

Vy take ctete selektivne?

"Za užitek považuji nejen hmotné nebo peněžité obohacení, které napadne každého jako první, ale také uspokojení vnitřní.  Takže pomoc někomu, z čehož máme dobrý pocit, vychází také z egoismu, z potřeby mít dobrý pocit z dobrého skutku."

0 0
možnosti
H

Haidy

12. 7. 2009 19:23
Sorry

Díky, že jste nám to tak hezky vysvětlil a nenechal nám žádné iluze. Ale stejně........

0 0
možnosti
H

Haidy

12. 7. 2009 19:40
Re: Sorry

Ale stejně...to fanatický ekonom může chápat i takhle. Ono relativita je tedy věc!

0 0
možnosti
W

Wild..Dog

12. 7. 2009 19:18
Podle mě

se rodiče chovají velice racionálně. Moc si nefanděme, jsme jen trochu vylepšený zvířátka, mateřský pud je prostě to co nám umožňuje zachování rodové linie. Rodiče dělají pro své potomky to co si myslí, že je nejlepší, takže jak vy ekonomové říkáte, rodiče co si odtrhují od huby, a podporují svoje děti nedělají nic jiného než že praktikují investici. Investici do svých potomků, kteří pak budou úspěšní a zpětně se rodičům odvděčí zabezpečeným stářím.

0 0
možnosti
H

Haidy

12. 7. 2009 19:33
Re: Podle mě

U mnoha mám obavy, že umístěním do domova důchodců. Pokud se jim to podaří. Autor článku je ekonom, až se mi tmí v kebuli. Asi se mělo rozsvítit, ne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky