Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den dětí. Dnes a denně

Zítra tomu bude 63 let od chvíle, kdy se poprvé slavil Mezinárodní den dětí. A hned první ročník nebyl vůbec špatný. Slavilo se v 50 zemích celého světa. A letos se bude slavit znovu, přichází ročník číslo 64. Přiznám se, že nejsem příznivcem všech možný Dnů s velkým „D“, ať už nám je stanovuje nebo doporučuje stát, nebo nejrůznější národní i mezinárodní organizace. Natož pak neholduji moderním svátečním dnům, jako je např. „Valentýn“. To jsou dny, u nichž příliš nerozumím onomu určování si nálady i citů ala „a dneska se budeme mít rádi, posledních pár let to moc neklape, ale 14. únor, to je náš den…“. Přinést domů manželce či přítelkyni růže přece nemusí být jen povinnost spojená s „Valentýnem“ a narozeninami. Notabene když mají muži stejně jako já problém s pamatováním si dat těchto dvou dnů v roce, je pro ně průběžné vyznávání lásky i výhodnější strategií, při které odpadají zbytečná faux pas. 

Den dětí je na tom sice z mého pohledu podobně, na druhou stranu jej i vzhledem k jeho obrovské rozšířenosti po světě (inu děti jsou tak nějak všude a rodičovská láska také) vcelku uznávám. Ale opět... Mám doma dvě nádherné holčičky, které mně i manželce změnily život od základů. Když říkám změnily, myslím tím v pozitivním slova smyslu. I když co si budeme povídat, jsou aspekty rodičovství, o kterých jsme před narozením potomka vlastně skoro neměli tušení a které jsme s dcerami přímo „nepoptávali“.Asi to zná každý rodič, ale vstávání v pět hodin ráno o soboty i neděle, o svátky i na Štědrý den, to není nic, po čem byste tak říkajíc prahli. Osobně jsem si neuměl dost dobře představit, jaký režim děti budou razit a jak jsou schopné jej rodičům z velké části vnutit. Ale co naplat, když holky vstanou v pět, my už si příliš nepospíme…

Buď jak buď, s holkami jsem, manželka i já, každý den. Věnujeme se jim, hrajeme si s nimi, vychováváme je, milujeme je. Každý den, i ve dny, kdy jsou holky tak živé, že nás již v sedm ráno chytá migréna a kacířsky se těšíme, až večer půjdou spát a v domě zavládne klid. A ani bych se nedivil, kdyby to takto nějak probíhalo i zítra, v den „jejich svátku“. Prostě proto, že Evičku ani Barču, které je teprve rok, kalendář příliš nepálí a mezinárodní dny nedodržují.

Den dětí tedy pro mne není nic, co bych považoval za velký svátek, při kterém se celá rodina hezky oblékneme, a od rána do večera se budeme veselit či kulturně žít. Ovšem neignoruji jej, a to především proto, že rozšíření tohoto svátku po světě je obrovské, ale na světě také žije příliš mnoho dětí, které nemají štěstí jak z hlediska prostředí, ve kterém žijí, tak z hlediska tak důležité rodičovské lásky. Věřím tedy, že stojí za to lásku ke svým dětem oslavit a zároveň si uvědomit, jak obrovské štěstí my i naše děti máme. Ale za „den dětí“ považuji všech 365 dnů v roce. I když s náminěkdy nejsou a tráví nějaký čas u babiček, náš život ovlivňují už tím, že o ně máme starost, myslíme na ně. Den dětí tedy vlastně slavím. Dnes a denně, a jsem za to moc rád.

Autor: Radim Vysloužil | pátek 31.5.2013 9:25 | karma článku: 9,86 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Operátoři stále o krok před ČTÚ

O vysokých cenách mobilních operátorů v České republice se hovoří dlouhá léta. Srovnávání se zahraničím, tedy především se zeměmi Evropské unie, nevychází vůbec dobře. Pravda, řada statistik se snaží situaci „optimalizovat“ tím, že do průměrných cen volání a sms zahrnuje dohromady ceny pro firmy i pro občany, přičemž firemní tarify jsou u nás se zahraničím srovnatelné a vylepšují tak děsivou situaci u cen pro veřejnost. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který má toto v gesci, dlouhou dobu doslova spal a nekonal. Nakonec, po nátlaku spotřebitelů i politiků došlo ke změnám ve vedení ČTÚ a pod novým vedením včetně nového ředitele byl vytyčen nový cíl: Boj s vysokými cenami za mobilní služby. Začalo se pracovat a analyzovat. Dnes tu máme tzv. mobilní cenovou revoluci a virtuální operátory. Chtělo by se říct, že je to obrovský úspěch ČTÚ. Svým způsobem ano, jenže nic není tak růžové, jak se zdá, a při pohledu „pod pokličku“ dojdeme zajímavých zjištění.

25.7.2013 v 16:10 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Nechci česko - romskou vlajku

„Proč, když máme vlajku České republiky, bychom proboha měli mít ještě česko-romskou vlajku? Vždyť přece Romové žijí v naší zemi, neustále si stěžují, že jsou utlačováni a nejsou vnímáni většinovou společností jako součást národa, tak proč chtějí mít ještě vlastní vlajku?!“Tak takhle nějak se dají shrnout reakce, které jsem zatím měl možnost všemožně po sociálních sítích a jinde na internetu zaznamenat v souvislosti s projektem „Výběrové řízení na česko – romskou vlajku“, který organizuje slovenský umělec Tomáš Rafa a představuje ho Galerie Artwall v Praze. A to jsou ještě ty „slušnější“ reakce. Tak trochu mi běhá mráz po zádech, když se tou vlnou nenávisti probírám...

18.7.2013 v 17:50 | Karma: 15,41 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Společnost

Radim Vysloužil

Zůstala hořkost v ústech a znepokojivé otázky

Ještě více v úterý večer zhořkla ona silná pachuť, která se nám v ústech drží od chvíle, kdy na Úřad vlády vešli policisté a odstartovali prvním zatýkáním monstrózní policejní akci vysílanou v médiích téměř online. Nejvyšší soud rozhodl, že se na bývalé poslance ODS Marka Šnajdra a Petra Tluchoře v době, kdy se měly odehrát trestné činy, ze kterých jsou obviněni a za které jsou drženi ve vazbě, vztahovala jejich poslanecká imunita. A že společně s třetím zadrženým Ivanem Fuksou mají být propuštěni a patrně nebudou souzeni za věci, ze kterých byli obviněni. Vítejte v Čechách, chtělo se ten večer zvolat...

18.7.2013 v 8:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 595x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Země česká, země sluncem zničená

Máj, lyricko-epická báseň Karla Hynka Máchy, která spatřila světlo světa v roce 1836, je i pro dnešní mladou generaci dobře známým dílem. A notoricky známé zůstávají především první verše... "Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj..." Máj měl pro mne, co se významu týče, vždy dvě roviny. Jedna byla ta o lásce dvou mladých lidí a několika lidských tragédiích. Druhá, kterou jsem postupem času doceňoval více a více, je ta spojující ono téma lásky s krásou krajiny. Nádherné přírody a krajiny okolo hradu Bezděz, která pro mne ale vždy symbolizovala krajinu celé naší země... "Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasné světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky..." Netrpím přehnanou sentimentálností a mám daleko do ekologického aktivisty. Ale jsou věci, které se přehlédnout nedají. A tak mne při cestách po naší zemi smutně dochází, když se tak dívám kolem sebe, že ony poslední verše by dnes mohly znít spíše takto: "...a slunce jasná světů jiných bloudila skrze solární desky, hyzdící kraj, kde dříve bylo hezky..."

11.7.2013 v 12:49 | Karma: 12,88 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Film byste neukradli… Opravdu?

Režisér Jan Svěrák se velmi pravděpodobně zasloužil o zásadní průlom v boji proti takzvanému internetovému pirátství, když zažaloval za zpřístupnění nelegální kopie svého filmu „Kuky se vrací“ přímo server Share-rapid.cz, a následný soudní spor vyhrál. Dle řady ohlasů i toho, co dlouhodobě u české veřejnosti pozoruji, bude můj názor pravděpodobně menšinový. Ale přesto: Velmi vítám toto soudní rozhodnutí a věřím, že to odstartuje novou, úspěšnou fázi tažení proti poskytovatelům nelegální hudby a filmů na internetu.

4.7.2013 v 14:16 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky