Novoroční přání z Brna - Přeji všem svým čtenářům do nového roku mnoho odvahy

Máme teď v Brně od podzimu od Jarosva Róny novou sochu - sochu Odvahy. Někteří ji považují za komickou žirafu, jiným se líbí.  Foto je na konci tohoto článku. My v Brně máme takový zvyk: nejvíce uctíváme to, co nám nejvíce chybí.    

Celý rok se setkávám  s vážně nemocnými pacienty, kteří čelí své nemoci s odvahou, která vzbuzuje můj velký respekt a obdiv.

Musím vyjádřit obdiv jejich rodinným příslušníkům, kteří je podporují  a vytvářejí jim krásné rodinné prostředí, ačkoliv by pro jejich pohodlí bylo o tolik jednodušší je odkázat do nemocnice. 

Chtěl bych popřát odvahu těm lidem, kteří svou životosprávou vytvářejí podmínky pro rozvoj chronických nemocí, aby tuto životosprávu dokázali změnit. Lékař totiž ovlivňuje zdravotní stav jen asi z jedné třetiny. 

Chtěl bych popřát odvahu těm, kteří nejsou spokojeni na svém pracovním místě nebo ve vztazích, které je obkolupují, aby se z nich dokázali vymanit. 

Chtěl bych popřát lidem, kteří podporují úctu k názoru a osobnosti jiného člověka, aby tento postoj dokázali obhajovat i v dalším roce i když je to v poslední době stále těžší. 

Chtěl mít odvahu vidět i na lidech, se kterými nesouhlasím to lepší. Jak jsem napsal 23. září, léto 2015 nás všechny změnilo. V tomto roce se začalo angažovat ve veřejném prostoru, mnoho lidí, kteří v předchozích letech většinou mlčeli. To je přece velice pozitivní změna, vždyť lhostejnost nenabízí vůbec žádnou naději na změnu.

Přál bych oběma skupinám těchto nově angažovaných - "sluníčkářům" i "odmítačům" odvahu k tomu, aby vyslechli a pečivě zvážili názor "těch druhých". Jsou země třeba Rakousko, /v Rakousku zavedli, že všechny muslimské bohosluslužby musí probíhat pouze a jednom v němčině a že všichni imámové musí  mít vysokoškolské vzdělání také na území Rakouska / kteří dokážou skloubit pro naše dvě skupiny dva definující postuláty, za kterými si já stojím. "Uprchlíci, dokonce včetně muslimů, jsou především lidé a lidem je třeba pomoci". Pokud jim odmítnem pomoci, přestáváme být evropskou civilizací a nezbývají žádné podstatné hodnoty, které by naši společnost definovalo. Již není o co usilovat, nejsou žádné podstatnější hodnoty které by nám "oni mohli vzít" Ten druhý postulát - opět bohužel zatím pro druhou skupinou našich angažovaných povětšinou nepřijatelných je následující "Muslimové představují  ve všech zemích světa významné bezpečnostní riziko" a je třeba se k nim podle toho chovat. 

Přál bych nám všem do nového roku odvahu čelit vlastní pohodlnosti a nebát se ani věci, které dopředu neznáme.

Dovole mi v této souvislosti parafrázovat mého oblíbeného autora A.A.Milneho: 

"Medvídek Pů a Prasátko se velice báli Slona, kterého nikdy v životě neviděli a proto se 

rozhodli bránit se tomu netvorovi, kterému říkali Slonisko tím, že vykopou hlubokou jámu,

do které Slonisko spadne. Poté co jámu vykopali se prasátko celou noc převalovalo v posteli a 

přemýšlelo, zda se Slonisko do jámy chytlo ale velice se bálo se tam podívat. Nakonec mělo 

Prasátko chytrý nápad. Půjde potichoučku k Šesti borovicím, nakoukne opatrně do pasti a podívá

se, jestli  tam nějaký Slon je. Když tam nebude, vůbec se nebude bát a rychle se vrátí do postele.

Když tam bude, také se rychle rychle vrátí do postele a ještě se zakutá. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: René Skoumal | čtvrtek 31.12.2015 8:57 | karma článku: 9,73 | přečteno: 343x