Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

Řada z nás je přesvědčena, že v Česku patříme skoro ve všem k nejlepším na světě. Je to zvláštní, ale nominanti nejprestižnější světové ceny si našich kvalit všimli naposledy v roce 1984. Ano, letos tomu bude již 37 dlouhých let, kdy se laureátem Nobelovy ceny stal český občan, básník Jaroslav Seifert.

Toto drsné číslo nedává spát několika uvědomělým jedincům, kteří se rozhodli najít mezi spoluobčany osobu, která by splnila náročné podmínky pro udělení prestižní ceny objevitele dynamitu, a za tímto účelem založili spolek s prostým názvem NCOPČO (Nobelovu cenu opět pro českého občana). Nutno přiznat, že hledání nebylo snadné, na české scéně se opravdu po dlouhá léta neobjevila osobnost, která by světu přinesla něco, co by prošlo náročným sítem institucí, které podávají nominace.

Až přišel covidový rok 2020. Hned zkraje roku bylo spolku NCOPČO jasné, že by měl zaměřit svou pozornost i na politickou scénu. Prvním, kdo zaujal, byl doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA, podle mnohých vládnuvši schopnostmi Supermana, poněvadž v jeden únorový den během pouhých 14 minut vykazoval činnost ve své kanceláři ministra hospodářství Na Františku, ve své kanceláři ministra dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody a na své židli místopředsedy vlády ve Strakově akademii. Ale po důkladném zvážení členové spolku usoudili, že vzhledem k tomu, že pěší vzdálenost mezi oněmi třemi místy je pouhých 1855 m, tedy pro průměrného běžce brnkačka na 8 minut, by návrh u přísných nominujících asi neuspěl.

Pár týdnů po superministru Havlíčkovi padla členům spolku do oka první česká Bílá lvice, ministryně Schillerová, která v nejtěžších chvílích naučila národ, jak ušetřit na kadeřníkovi a svépomocí si ostříhat, nabarvit a vyfoukat vlastní vlasy, kterýmžto dovednostem vděčí krutému období socialismu. Bohužel se spolku nepodařilo najít vhodnou kategorii cen geniálního vynálezce, kam by tento mimořádný přínos lidstvu bylo možno zařadit, byť například Nobelovu cenu míru obdržely hodně zvláštní subjekty, např. Jásir Arafat, Evropská unie či Světový potravinový program.

Další jiskřička naděje vzplála v červnu, kdy vyšlo najevo, že Andrej Babiš naučil evropské lídry a Donalda Trumpa správně používat trojčlenku. Bohužel vynálezce dynamitu ve své závěti opomněl nejen poskytovatele zkrášlovacích služeb, ale i matematiky a pedagogy, tudíž tento neobvyklý počin by k nominaci na cenu pravděpodobně rovněž nevedl. Spolek NCOPČO se ovšem nevzdával, každý den covidové doby přinášel nějaké to překvapení či šokující odhalení.

Přišel památný podzim 2020, který Českou republiku nesmazatelně zapsal do světové historie. Během pár dnů vládní parta značně nepatřičně nazývající svou zemičku "Best in Covid" přivedla svými zvláštními kroky za hranicemi chápání běžného občana do absolutního popředí světových covidových tabulek. Někteří nezodpovědní občané a politici z opozice si přesto dovolili označit jednání vlády jako chaotické. Chaos! Členové spolku NCOPČO vytušili šanci. Oprášili školní sešity, pohledali zažloutlé listy přednášek a postahovali z warezových serverů veškerou literaturu týkající se teorie chaosu. Osvěžili si holá fakta, že chaosem vše počíná a končí, bez chaosu by nebylo pokroku. Bez chaosu by nespadlo na chrápajícího Newtona jablko, bez prvního teoretického chaotika Henriho Poincarého by Albert Einstein nenapsal teorii relativity. Šokovaní členové si uvědomili, že vláda České republiky svým počínáním nejenže mimořádně přispívá k boji se zákeřným virem, ale je vlastně v současnosti hlavní hybnou silou lidstva.

Spolek NCOPČO je tedy v těchto dnech v plném nasazení, veškerý čas tráví mapováním jednotlivých kroků vlády Andreje Babiše, o analýzu či chápání výroků a činů jednotlivých členů vlády se nesnaží, neboť dle teorie chaosu je snaha o pochopení čehokoliv zbytečná, vede jen k chaosu v mysli chápajícího. Dnes sice není jasné, v kterém z oborů Nobelovy ceny bude o nominaci žádáno, jisté je, že to nebude za přínos v literatuře. I když kdo vi, teorie chaosu je obor nevyzpytatelný a nepředvídatelný. Přejme spolku hodně zdaru v jejich práci a doufejme, že naše vláda bude ve své chaotické činnosti nadále pokračovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Strouhal | neděle 3.1.2021 9:09 | karma článku: 27,49 | přečteno: 1037x