Zeleninové rizoto "na italský způsob" aneb jak masožrout přechází na zeleninu.

Zařadit do jídelníčku více zeleniny je základním doporučením kohokoliv kdo se zabývá zdravou stravou. Přijít na jídla s velkým obsahem zeleniny, které by chutnaly "masožroutovi" je docela těžký oříšek. Zejména pokud chce člověk vařit rychle, levně, chutně a zdravě. Přitom  nedělat "blafy" v mikrovlnce či z kuřecích kůží. Jeden z receptů který chutná i mě tady přináším s podrobným návodem včetně fotografií.

Od dětství jsem byl zvyklý na tradiční českou stravu. Zeleninu jsme s vyjímkou zelí, cibule a česneku měli zpravidla jen "přepasírovanou přes prase". Taková tlačenka  ( kterou prý dělám výbornou ) to je lahoda někdy možná napíšu i o ní.

S přibývajícím věkem a zdravotními problémy jsem musel změnit jídelníček. Jím jen celozrnné pečivo (o tom už jsem psal) a začal jíst hodně zeleniny. Dnes jsem vařil zeleninové rizoto inspirované Italskou přípravou rizota.

váhacenaváhacena
200g7kč60g6Kč
Brokolice200g10Kč200g10Kč
Celer100g3Kč130g2Kč
100g2kč30g7Kč
Máslo40g6Kč100g15Kč
-1Kč10g1Kč
--70Kč

Váhy u zeleniny jsou v očištěném stavu. Při  vaření suroviny obvykle nevážím, ale dávám odhadem. Misku mrkve+celeru, misku fazolek, misku cibule+česneku, 1,5 misky brokolice, misku rýže.

Místo mražených fazolek může být sterilizovaný hrášek nebo jiné předvařené lustěniny. Případně lze luštěniny nebo část zeleniny nahradit kuřecím masem, žampiony nebo lesními houbami.

Postup

1.Nakrájíme zeleninu. Mrkev, celer a cibuli na kostky 0,5-1cm, česnek na plátky, Brokolici na malé růžičky a stonek na kostky cca 0,5cm.

2. Orestujeme napřed kořenovou zeleninu cca 3 minuty. Přidáme cibuli s česnekem a dále restujeme cca 3 minuty.

Vsypeme rýži ( používá se kulatozrnná jsou specialní odrůdy na rizoto, ale mě vyhovuje poměrně levná od Lagrisu ) a pokračujeme dalšími 3 minutami . Přidáme brokolici a restujeme ještě další 3 minuty. Je potřeba pořád promíchávat aby se nám to nepřipálilo. Promíchávat je dobré dvěma vařečkami proti sobě a nadzvedávat. Aby se zelenina nerozmačkávala.

3. Směs na pánvi podlijeme trochou vody cca 1/2 hrnku. Voda prudce zavaří po chvilce přidáme zbytek z prvního hrnku. Vodu přidáváme postupně podle potřeby. Přidávám po cca 1 hrnku vždy když se voda vsákne. Celkem spotřebujeme 4-5 hrnků vody. Po celou dobu dušení cca 20 minut často mícháme. Rýže nesmí být na suchu, ale ani moc přelitá.Voda nám musí vařit, ale ne zas moc zprudka aby se rizoto nepřipálilo. Osolíme a opepříme dle chuti. Se solí pozor na sůl v sýru.

4. Po 10 minutách přidám mražené zelené fazolky (rozmrzlé) nebo předvařené luštěniny. Dnes jsem použil fazolové lusky a sterilizovaný hrášek půl na půl.

5. Po cca 15 minutách přidáme nakrájené listy petržele (nebo jiných bylinek). Je možné použít čerstvou nebo jako já mraženou z vlastní zahrádky.

6. Když je rýže takřka měká přidáme, cca 2 minutky před koncem dušení, máslo a promícháme. Nakonec přidáme i sýr a opět promícháme. Sýr se rozpustí.

6. Rizoto po rozpuštění sýra odstavíme z plotýnky a cca 5 minut necháme dojít ( v průběhu ještě 1-2 promíchneme). Rizoto se krásně spojí a případně se vsákne malý zbytek vody, který v něm zůstal.

Hotové si ho obkládám zavařenými okurkami a čerstvou zeleninou.

Jedna takováto porce výjde bez oblohy a energie na uvaření na cca17 Kč. . S oblohou a energií  na cca 25Kč. Hotové je to za cca hodinku (mě to dnes trvalo chvilku déle díky focení).

Troufám si říct, že rizoto je  rychlé, levné, chutné a zdravé.

 

Děkuji za pozornost a přeji dobrou chuť.

Autor: Radek Polický | sobota 7.3.2015 20:49 | karma článku: 18,15 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74