Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tyhle zemědělské dotace jsou schváleny dávno předem, obvykle v šestiletém cyklu (shoduje se s unijním rozpočtem), aktuálně na období 2014-2020.

Je zbytečné do tohohle šít, zemědělské dotace jsou po celé EU a staré státy dávají svým zemědělcům ještě vyšší dotace. Pokud byste s tím chtěl něco udělat, musel byste z EU vyrazit Francii, Španělsko, Itálii, které si nenechají sáhnout na přímé platby zemědělcům. Tyhle 3 země otázku zemědělských dotací zabetonovaly už před 25 lety.

0 2
možnosti
Foto

Psal jsem, že ty dotace EU ovlivníme jen málo, ale rozhodně jsme jejich směřování ovlivnit mohli, není pravda, že unijní dotace jsou zabetonované.

Nicméně jak jsem psal, proč zvyšujeme i státní dotace o cca 2 mld?

0 1
možnosti

Protože to funguje tak, že k unijním dotacím se přidávají ještě národní dotace do zemědělství. A je to opět zase ve stylu - dělají to všichni kolem, tak my musíme taky, protože čeští zemědělci jsou bez těch dotací nekonkurenceschopní. Je to šílený systém, ale tak to je nastavené. A zásluhu na tom mají právě Francie, Itálie a Španělsko, které sežerou nejvíc zemědělských dotací. Je div, že po tom všem ještě zbydou nějaké peníze do kohezních fondů.

0 0
možnosti
Foto

Není nejmenší důvod abysme našim zemědělcům dotovali např. pěstování chmele, brambor na škrob.....není nejmenší důvod proč by naši občané měli podporovat zemědělcům zisky. Stejně tak bysme mohli podporovat dotacemi např. textilní produkci, výrobu elektroniky...-nejsme schopni konkurovat Asii

Smysl má podporovat údržbu krajiny, pěstování biopotravin a další věci kdy dotace nemají primárně za cíl zvýšit zisk, ale zajistit službu, která je v běžném prostředí nerentabilní.

1 1
možnosti
Foto

Kde tam je psáno, že někdo musí dotovat a v jaké výši?

Omezena je  maximální výše podpory a jsou určité kvóty, které nesmíme překročit.

Můžeme, ale dotovat méně a být pod kvotami produkce.

Nikdo nás nenutí dotovat energerické a technické plodiny, nikdo nás nenutí dotovat produkci založenou na chemii...

U nás jsou na rozdíl od ostatních zemí dominantou obrovské zemědělské podniky, které hospodaří na cizí půdě. Jejich cíle jsou na rozdíl od klasických rodinných farem podstatně jiné-krátkodobější. Nemá smysl dotovat zisk těmto firmám.

0 1
možnosti