Trošku jiné rozhodování. Nebo spíše trošku jiná morálka?

"To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože to budeme rozhodovat co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi,....". Dokud se nedá do kontextu je to celkem nevinný výrok politika, ale v souvislostech je to výrok šokující.

Výrok pronesl Vondráček  26.11.2017 v otázkách Václava Moravce (video čas cca 41minuta)

V debatě o vydání poslanců kde byl konfrontován předseda sněmovny Vondráček se svými předchozími názory na vydávání poslanců a vyjadřoval, že u něj došlo k názorovému posunu v otázkách imunity a vydávání k trestnímu stíhání. Na dotaz moderátora zda to nesouvisí s žádostí o vydání Babiše s Faltýnkem Vondráček řekl.

"Tak samozřejmě díky té kauze, které jsem se věnoval tak člověk získá trošku jiný vhled, no musí to musí to-To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože to budeme rozhodovat co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka co bude premierem a bude sestavovat vládu

 

Ano jistě každý politik by měl jednat podle situace a vyhodnocovat co je lepší pro zemi. Dá se tedy říci, že tento přístup je naprosto v pořádku. Dokážu pochopit i to, že někdy, ačkoliv to vypadá, že rozhodují dle prospěchu či prospěchu své partaje, mohou být přesvědčeni, že opravdu jednají v zájmu svých voličů a své země.

Přesto z toho principu rozhodovat se dle prospěchu pro zemi existuje jedna vyjímka. Tou vyjímkou je přesně to, čeho se tento konkrétní výrok týkal. Vyjímkou z tohoto principu musí být rozhodování o vydání poslanců k trestnímu stíhání. V těchto otázkách prostě není přijatelné rozhodovat dle toho jestli má být někdo premierem nebo řadovým poslancem. Člověk by spíš řekl, že by to mělo být opačně, že ten, koho chce policie trestně stíhat, by neměl  premiérem.

Vondráček nám tak vlastně předvedl absolutní aroganci moci. Přestal si hrát na schovávanou a na plnou hubu řekl, jak to on a jeho spolustraníci cítí. Příslušnost ke straně, respektive k té správné straně a vládě, dle něj omlouvá i podvody a okrádání státu. To spolu s tím jak se ANO spolčuje s komunisty a Okamurovými extremisty nás posouvá do okruhu zemí ve, kterých si vládnoucí elita dělá z psaných i nepsaných morálních a demokratických pravidel toaletní papír.

Ale třeba se pletu a výsledek vyhodnocení situace a prospěšnosti pro stát bude ten, že Babiše s Faltýnkem sněmovna i hlasy ANO vydá k trestnímu stíhání a premierem se stane nědo jiný než Babiš, někdo kdo není důvodně podezřelý z podvodu, někdo koho policie nechce trestně stíhat.

Pro toho, kdo by chtěl Vondráčkova slova brát na lehkou váhu pak připomínám, že to neni jen tak nějaký bezvýznamný politik či jeden z mnoha poslanců. Vondráček to řekl jako předseda sněmovny a tím z hlediska Ústavy jako třetí nejvyšší představitel země.

Pro dokreslení situace. Náš aktualně nejvyšší představitel země, současný a doufám, že ne budoucí prezident, je pak tím kdo člověka, kterého policie obvinila z podvodu chce opakovaně jmenovat premierem.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Polický | pondělí 27.11.2017 6:50 | karma článku: 23,26 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74