Spasí armáda naši hranici?

Velmi populárním řešením mezi odpůrci příjmání migrantů je možnost nasazení armády na ostrahu státních hranic. Tuto variantu opakovaně zmiňuje i prezident Zeman, technicky vzato vrchní velitel ozbrojených sil.

Samo použití armády na území ČR v době míru, byť k ostraze hranic, je poměrně diskutabilní záležitost. Samostatně by to armáda dle současných zákonů pravděpodobně ani zajišťovat nemohla, muselo by se jednat o jakousi výpomoc policii.

Nechci zde ale rozebírat ani tak morální či právní aspekty využití armády, ale spíše se zaměřím na technické provedení a možný přínos tohoto kroku.

 

Státní hranice ČR má celkovou délku 2 290 km. Sousedíme se 4 státy SR (společná hranice cca 252km), Německo (810km), Polsko (762km) a Rakousko (466km). naprostá většina hranic ČR vede v hornatém terénu. https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_hranice_%C4%8Ceska

 

Na státních hranicích byly v minulosti desítky hraničních přechodů.  Součástí ochrany státních hranic byly nejen různé ploty, ale i tzv. hraniční pásmo, ve kterém byl omezen pohyb osob. Státní hranici hlídaly i přes tyto různé "vymoženosti" desítky tisíc příslušníků pohraniční stráže a celníků. Přesto tuto hranici překročily stovky až tisíce lidí ročně.

Po vstupu do Schengenu byly zprůjezdněny cesty a cyklostezky, které spojují ČR s okolními zeměmi, byly zrušeny omezení v hraničních pásmech, byly zrušeny ploty většina přechodů....Fakticky se vyrazně ztížila možnost uhlídat státní hranici, protože spoléháme na Schengenský prostor.

Vzhledem k charakteru naší státní hranice (především pohoří a lesnatý terén) je naprosto nerealná představa, že by se nějak výrazně projevilo řádově 2 000 vojáků na hranicích.

To, že je to nerealné je jasné každému kdo přemýšlí a byl někdy  v zalesněném kopcovitém terénu, jako je např. u nás v Bílých Karpatech. Ostatně v nedalekých Vrběticích bylo potřeba na uhlídání muničního skladu s obvodem řádově 10 km potřeba cca 500 vojáků.

 

Jak by mohlo na hranicích stačit 1500 - 2 600 mužů na délku 2 200km?

 

O tom, že realně nelze hranici zabezpečit a nedařilo se nám to ani před vstupem do Schengenského prostoru svědčí i následující tabulka.

https://www.czso.cz/documents/10180/28532303/-1687132282.png/ce9ce2a1-6e6b-4c98-ab29-c183de5a0ce0?version=1.0&t=1434103755811

Pokud by měla opravdu armáda uzavřít hranice musela by na to mít techniku, ploty na hranicích a hlavně desítky tisíc lidí pro jejich ostrahu. Musela by se znovu zavést povinná vojenská služba aby bylo dost vojáků. Náklady by byly desítky a možná až stovky miliard ročně. Musely by se zavést kontroly osob a automobilů na hranicích a v hraničním pásmu.

 

 

Zjedodušeně je dnes situace taková, že nelegální imigranty  ( ty, kteří nemají nárok na azyl ) zadržíme,  jsou umístěni do detenčního zařízení a měli by být vyhoštěni. Jestliže je z různých důvodů nelze vyhostit, jsou po několika měsících ze zařízení propuštěni a jsou u nás na tzv. strpěný pobyt. Část z nich se po propuštění pokusí jít dále na západ. Když je u nás nezadržíme tak pokračují dále, zpravidla do Německa odkud je mohou vrátit k nám a opět jsou umístěni do detenčního zařízení. Celý okruh se tak uzavře.

 

Tady se ptám:

Co v tom procesu by změnila armáda na hranicích?

 

Nelegální migranty by zadržela (tu část co by jim neproklouzla) a ti by šli do detenčního zařízení. Tam by se nastartoval proces, který už probíhá teď. Proti současnému stavu by ve vztahu k ilegálním imigrantům fakticky nedošlo k žádné změně, jen by je mimo policie chytala i armáda.

 

Úvahy o použití armády k ostraze našich hranic proti migrantům jsou jen čirým populismem. V dohledné době nejsme schopni hranice realně zajistit. Symbolická ostraha v podobě řádově dvou tisíc vojáků nic vyřešit nemůže. Ale i kdybysme chytli všechny do jednoho, nic by se fakticky nezměnilo. Ty co nemůžeme vyhostit dnes, bysme nevyhostili ani s armádou na hranicích.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Autor: Radek Polický | středa 19.8.2015 8:12 | karma článku: 16,66 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74