Poděkování akademikům.

V současné medialní hysterii kolem přijímání uprchlíků potěší každá zpráva o racionálním pohledu na věc. Pokud se má o problému diskutovat tak s chladnou hlavou ne pod návalem emocí.  

Na internetu jsem objevil výzvu Vědci proti strachu a lhostejnosti http://www.vyzvavedcu.cz/, kterou podepsalo 744 (17.8.2015 19.00) vědeckých pracovníků z různých institucí u nás i v zahraničí.

 

V prvním odstavci  se píše:

My, zde podepsaní vědci a vědkyně, pracovníci akademických a výzkumných institucí, jsme velmi znepokojeni prudkým nárůstem xenofobie ve společnosti. Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou. O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci. Muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy, bez ohledu na jejich skutečné názory či nepřebernou rozmanitost náboženských směrů, které vyznávají. Dennodenně se z našeho údajně holubičího národa ozývají hlasy přející té či oné skupině cizinců smrt. Nic z toho neodpovídá realitě a neodráží ani tak skutečnou migrační krizi, jako nemoc naší vlastní společnosti, která ztrácí lidskost a zdravý rozum.

 

Pod výzvou nejsou zdaleka podepsáni jen lidé věnující se profesně tématu. Jsou tam  podepsáni i biologové (tedy lidé, kteří tématu údajně nejvíce rozumějíi-podle jednoho z mluvčích extremistů-Doc. Konvičky). Jsou tam podepsáni ekonomové, zemědělci, učitelé, lékaři, lidé ze sociologických oborů..... Jsou tam podepsáni vědci nejen působící v ČR, ale i ze Slovenska, Švýcarska, USA... Výzva oslovila vědecké pracovníky napříč všemi obory, kteří působí v různých zemích světa.

 

Děkuji všem podepsaným za to, že v sobě našli dost občanské statečnosti a veřejně se postavili  extremistům. Děkuji všem podepsaným za to, že nestojí stranou v době kdy se u nás různí lidé snaží rozdmýchávat nenávist a využívat ji ke svým politickým cílům.

 

Děkuji všem podepsaným za projev lidskosti.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Polický | pondělí 17.8.2015 19:08 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1776x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74