Odbory "po Česku"

Principy odborů jsou u nás postaveny na hlavu! Někteří naši odboráři jsou pravicovější než většina politických stran. Nevěříte?

V  posledních dnech u nás dochází k neuvěřitelné a radikální změně postoje odborů. Svědčí o tom minimálně tyto dva příklady.

Demonstrace za prolomení limitů těžby.

Vzácný úkaz, kdy horníci  protestují proti politikovi ČSSD. Ministru Mládkovi mají za zlé, že navrhuje prolomení limitů. Pravda navrhuje prolomení jen částečné, ale naprostá většina ostatních politiků ho nepodporuje vůbec. Proč tedy demonstrace proti Mládkovi?

Dalším paradoxem je, že demonstranty podporuje firma, která je zaměstnává.

"Firma zároveň na čtvrtek zadala do deníků celostránkové inzeráty, podle kterých horníci demonstrují za levné teplo. Tímto apelem se Severní energetická snaží získat veřejnost na svou stranu už delší dobu." Zdroj: http://usti.idnes.cz/demonstrace-horniku-v-praze-za-prolomeni-limitu-fuv-/usti-zpravy.aspx?c=A150129_102140_usti-zpravy_alh#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6  A "světe div se", dokonce se objevily zprávy, že někteří odboráři hájili vysoké zisky majitelů, protože jim umožňují platit zaměstnancům  poměrně vysoké platy.  Rozdílná zdravotní péče

„Jestliže někdo platí třetinu toho, co ostatní, tak by normální logické vysvětlení mělo být, že dostane asi jenom třetinu sádry nebo třetinu srdeční chlopně, a tak se to neděje,“ řekl předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/za-tretinove-odvody-tretinova-sadra-oprel-se-sef-odboru-do-osvc-ps9-/ekonomika.aspx?c=A150202_175219_ekonomika_kop#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main Z výjádření pana Středuly je zřéjmé, že odbory u nás opustily princip jednotné zdravotní péče. Považují za správné, že úroveň zdravotní péče bude podle výše odvodů. Dělník s 15 000 tedy bude mít 3x méně kvalitní péči než vedoucí s platem 45 000 a desetkrát menší než ředitel, který bere 150 000. Adekvátní odvodům, které platí za některé pojištěnce stát, budou mít zdravotní péči děti, matky na mateřské, důchodci.... Jiné vysvětlení výroků pana Středuly nevidím. Řekl to sice v souvislosti s odvody OSVČ, ale z jeho slov je zřéjmé, že péči podle výše platu (respektive odvodů) plně podporuje.   Spolupráce odborářů na demonstracích se zaměstnavatelem je silně netypická, ale ještě by se dala do určité míry omluvit společným zájmem. Volání odborového předáka po zdravotní péči závislé na velikosti odvodů to už je jiné kafe. To je opravdu Česká ( nebo jen Středulova) specialita.   Děkuji za pozornost a přeji pěkný den.

Autor: Radek Polický | pondělí 2.2.2015 19:35 | karma článku: 25,16 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74