Domácí pizza. Nejen skvělý oběd, ale i zábava.

Když má člověk na prázdnínách vnučky přemýšlí co dobrého jim uvařit. Když je venku škaredě přemýšlí jak je zabavit. Nejlepší variantou je zabavit je vařením. Tentokrát jsme zvolili domácí pizzu. Udělali jsme jich více variant pro děti a taky jednu méně běžnou (celozrnnou se zeleninou) pro dietáře. Přinášíme podrobný návod včetně fotek.

Mezi dnešní mládeží (a nejen mládeží) je velmi oblíbená pizza.Její příprava je poměrně rychlá, jednoduchá, dobře chutná a neprotiví se zdravé výživě. Zéjmena varianta z celozrnné mouky a  se zeleninou je vysloveně dietní.

Dnes jsme si s dětmi připravili každý co chce. Děti šunkovou, slaninovou a párkovou pizzu s rajčatovým základem i bez něj, tak jak jim chutná. Pro mě a manželku celozrnnou brokolicovou pizzu, ze které by měl radost i můj pan doktor.

Celý postup přípravy klasické i celozrnné pizzy je prakticky stejný. My jsme toho pekli víc, ale pro jednoduchost jsou v tabulkách receptury na pizzu, která je akorát na 1 velký plech do trouby.

250g
425g
12Kč
mléko
50g
cibule
100g
1,2kč
kvasnice
20g
1Kč
česnek
20g
0,5Kč
7g
0,6Kč
40g
4kč
8g
0,2kč
uzenina
150g
22Kč
5g
-
150g
22Kč
voda
75g
-
1kč

Hotová pizza váží cca 1,2-1,3kg, jsou z ní 3-4porce celkem cena 68Kč. (Porce 17-23Kč)

250g
425g
12Kč
mléko
50g
cibule
200g
2,2Kč
kvasnice
20g
1Kč
česnek
40g
1Kč
7g
0,6Kč
40g
4Kč
8g
0,2kč
brokolice
150g
12Kč
5g
-
150g
22Kč
voda
75g
-
1Kč

Hotová pizza váží cca 1,2-1,3kg, jsou z ní 3-4porce celkem cena 63Kč. (Porce 16-21Kč)

Postup přípravy

1. Těsto

Do hrníčku dáme vlažné mléko, cukr, 1lžičku mouky a kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Do mísy navážíme mouku.

 

K mouce přidáme sůl a olej.

Do mouky přidáme vzešlý kvásek a vlažnou vodu. Důkladně promícháme.

Těsto musí být poměrně husté a proto je dobré ho prohníst na pracovní desce.

Po prohnětení necháme těsto cca 1 hodinu kynout. U celozrnného těsta necháme kynout o cca 20 minut déle (tedy 1hodinu a 20 minut).

2. Rajčatový základ

Mezi tím, než nám těsto vykyne, si připravíme rajčatový základ. Na pánvičce na 3 lžicích olivového oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčata z plechovky (je dobré odstranit tvrdou část od stopky), osolíme, opepříme a necháme vypařit přebytečnou vodu.

My jsme dělali ze 3 várek takže pánev byla před odpařením vody prakticky plná. Je možné přidat i nějaké bylinky např oregano, bazalka...Vnučky je ale nemají rády, tak sem je nepřidával.

Pokud někdo nemá rád cibuli a česnek ( jako syn a vnučky) lze to řešit tak, že část cibule a česneku orestujete na olivovém oleji ve větších kusech.

Po orestování pak cibuli a česnek z oleje vytáhneme. Dáme tam zbytek cibule a česneku pokrájené na hodně jemno a pokračujeme jak je uvedeno výše. Důležitá je ta chuť, která se natáhne do olivového oleje při restování.

3. Příprava na pečení

Před nazdobením pizzy si uzeninu  (v našem případě šunku, slaninu a trochu párků) nakrájíme na menší kousky aby se pizza lépe jedla. Sýr nastrouháme na hrubo. Pro celozrnnou zeleninovou pizzu si brokolici  nakrájíme na kousky.

 

Nakynuté těsto důkladně přehněteme.

Pokud děláme víc než jednu várku rozdělíme těsto na díly. každý díl znovu prohněteme.

Jednotlivé várky těsta rozválíme do tenka na velikost plechu. Lze udělat i minipizzy, kdy místo jednoho kusu vykrajujeme kolečka.

Těsto (kolečka nebo celý plát) přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Okraje těsta potřeme olivovým olejem. Pokud část chcete udělat bez rajčatového základu (jako my u části koleček), je potřeba potřít olivovým olejem těsto celé.

Na olejem potřené těsto rozetřeme rajčatový základ. Na něj naklademe uzeninu. Posypeme sýrem.

Stejně zdobíme i kolečka. Tam, kde nechceme dát rajčatový základ, postupujeme stejně, ale bez rajčat.

Celozrnnou zeleninovou pizu zdobíme obdobně. Místo uzeniny dáme brokolici a orestované kousky cibule a česneku ( ty, co jsme osmahli v oleji pro rajčatový základ). Opět posypeme sýrem.

4. Pečení

Po nazdobení necháme pizzu alespoń 10 minut kynout (první 10 minut, ostatní jak to výjde). Péct dáváme do rozpálené trouby a pečeme při 200 stupních celsia 15-20minut.

Vzhledem k tomu, že při  přípravě pizzy je vysoké riziko úrazu ( nůž, strouhadlo, horká trouba a horké plechy) a je také vysoká pravděpodobnost zničení oblečení u nejmenších pomocníků (rajčata), doporučuji ty nejmladší asistenty přizvat až na závěr.

Pizza je poměrně jednoduché a dobré jídlo. Dělat ji se synem a vnučkami je radost. Určitě je to rozumná i praktická varianta jak s nimi trávit dopoledne když prší.

Děkuji za pozornost a přeji dobrou chuť.

Autor: Radek Polický | sobota 14.3.2015 20:15 | karma článku: 19,97 | přečteno: 1066x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74