Co ukázaly fotky mrtvého chlapce?

Nechtěl jsem se k této tragedii nijak vyjadřovat, ale záplava odporných, pokryteckých  blogů a diskuzních příspěvků mě přeci jen ke krátké reakci donutila.  

Minimálně půl roku nás tady lidé z IVČRN  takřka denně zásobují zaručenými zprávami  o tom, že na lodích jsou prakticky jen samí muži. Hovoří o invazivní okupační armádě.Denně slýcháme, že opravdoví uprchlíci utíkají i s ženami i dětmi.

Fotky mrtvého Kurdského dítěte jasně vyvrátily teorie o okupační armádě a ukázaly proč na lodích je více mužů. 

Ta cesta je extrémně nebezpečná a je vysoké riziko, že ji ženy a děti nepřežijí. Vrcholem pokrytectví pak je, že titíž lidé co kritizují muže uprchlíky za to, že nechali své ženy a děti doma, teď kritizují Kurdského otce, že je vzal sebou.

 

Je tu plno řečí o tom, že byli v bezpečí v Turecku. Realita je ale taková, že Syrští Kurdové jsou historicky v nepřátelském vztahu s Turky. V Turecku nemohli žít ani důstojně ani bezpečně. Ano v jejich případě došlo k tomu nejhoršímu a kromě otce zbytek rodiny zemřel. K rozhodnutí k cestě po moři je dohnalo jejich zoufalství a touha vyřešit svou situaci.

Rodiče těch utonulých dětí neměli možnost dobré volby. Dnes už víme, že se bohužel rozhodli špatně, ale vybírali jen ze špatných možností.

 

 

Fotky mrtvého dítěte bych osobně nepoužil, nepoužil bych ani fotky mrtvých dospělých. Chápu, ale proč byly zveřejněny. Důvodem je vytrhnout lidi z letargie a donutit je aby se o problémech v Syrii přestalo jen mluvit a konečně se začaly řešit.

Nejsou to totiž první děti, které nepřežily cestu nebo doplatily přímo na válku v Syrii. Jsou jen první, kterých si většina lidí v bohaté a bezpečné Evropě všimla. I když jim už to nepomůže tak to možná pomůže dalším v podobné situaci.

 

 

Často se v podobných případech mluví o tom, že pokud to pomůže dalším tak jejich smrt nebyla zbytečná. Smrt těchto dětí, ale každopádně zbytečná byla. Stačilo aby  bohaté země celého světa více pomáhaly urchlíkům a zasadily se razantněji o vyřešení konfliktu v Syrii a zemřít nemusely. A neházejme to na druhé. Česká republika patří mezi ty bohaté a vyspělé země. Je i naší odpovědností pomáhat uprchlíkům a podílet se na řešení situace.

Možná nemůžeme pomoci všem, ale pomoc třeba desetitisícům Syřanů by nijak neohrozila náš životní standard, ale mohla by zachránit životy. Možná zrovna životy podobných dětí jako byl třílety Aljan Kurdí.

 

 

Děkuji za pozornost a přeji všem žívot v míru.

 

 

Autor: Radek Polický | pátek 4.9.2015 19:13 | karma článku: 18,06 | přečteno: 1895x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74