- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Většina z nás má ráda alespoň občas i nějaké to sladké pečivo. Doma nejsme vyjímkou. Se synem jsme s rozhodli udělat manželce radost a úpéct na víkend něco sladkého. Volba padla na sladké celozrnné rohlíky.
máslo | 100g | ||||
---|---|---|---|---|---|
240g | 280g | ||||
100g | |||||
Kvasnice | |||||
sůl | špetka | vajíčka | |||
Podle mě by u každého receptu měly být alespoń přibližné ceny. Ceny pomerančové a citronové kůry neuvádím, ovoce se normálně zkonzumuje. Cena špetky soli je prakticky nulová.
Postup
1. Příprava kvásku
Navážíme si cukr 100 g. Ohřejeme si mléko tak aby bylo vlažné. Do hrnku dáme 2 lžičky z naváženého cukru, 1 lžičku hladké mouky a rozmícháme s mlékem. Do mléka s cukrem a moukou nadrobíme kvasnice. Kvásek pak 5-10minut necháme stát v teple až se na povrchu vytvoří "čepička".
2. Utřeme žloutky s cukrem, máslem, citronovou a pomerančovou kůrou
Do misky si dáme zbytek z naváženého cukru (cca 90g). K němu přidáme změklé máslo a 3 žloutky.Žloutky dostaneme tak, že vajíčka rozklepneme, rozlomíme skořápku a opatrně několikrát překlopíme až nám zůstane ve skořápce jen žloutek. (Bílek nebudeme potřebovat.)
K surovinám do misky nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru (nezapomeńte plody před strouháním důkladně omýt a pak osušit).
Při strouhání si dáváme pozor abysme strouhali jen vrchní vrstvičku kůry. Bílá spodní vrstva je hořká.
(u citronu vlevo je vidět jak to nemá být, pravý je ostouhán správně.
Když máme cukr,máslo, žloutky a kůry v míse tak to "utřeme". Utřít znamená zamíchat tak, že plochou vařečky roztíráme suroviny po boku misky tak dlouho dokud se nám to úplně nespojí.
3. Mísení těsta
Do misky s "utřenou" hmotou přidáme navážené celozrnné mouky a špetku soli a vše promícháme. Po promíchání vlijeme doprostřed vzešlý kvásek.Těsto důkladně vymísíme, vháníme do něj vzduch.
Po vymísení necháme vykynout cca 1 hodinu v teple. Optimální je tak 30-35 stupňů. (na tuto teplotu si zahřeju troubu a těsto nechám kynout v ní). Při kynutí v místnosti při pokojové teplotě překryjeme mísu útěrkou a kynutí trvá déle.
4. Tvarování
Vykynuté těsto lehce prohněteme a rozdělíme na 3 díly.
Na tvarování rohlíků používáme 2 způsoby.
Tvarování s rozválením
Jednotlivé díly rozválíme na kruh o tloušťce 0,5-1cm. Rozřežeme na 4 trojúhelníky. Potřeme okraje vlažným mlékem. Při rozvalování a další práci s těstem je potřeba podsypávat těsto hladkou moukou aby se nelepilo k podložce.
Srolujeme od širší strany ke špici.
Položíme na plech s pečícím papírem volným okrajem dolů (aby se rohlíky "nerozjely").
Tvarování rukou
Třetinku těsta rozřízneme na 4 díly (můžeme rovnou dělit těsto na jednotlivé dílky). Vytvarujeme malé kuličky. Každou kuličku rozmáčkneme dlaní.
Potřeme okraje mlékem, srolujeme a položíme na plech volným okrajem dolů (stejně jako v prvním případě).
Když máme rohlíky vytvarované potřeme je rozmíchaným vajíčkem a necháme cca 30 minut kynout.
5.Pečení
Po vykynutí do rozpálené trouby na 230 stupňů.
Po 5 minutách teplotu snižuji na 160 stupňů. V půlce pečení pak plech otočím ( trouba v zadu peče více než u dvířek).
Celkem rohlíky peču cca 30 minut. (Pokud děláme z téhož těsta mazanec nebo vánočku pečeme cca 45minut). Pokud si nejste jisti zda je upečeno, zkuste do rohlíku píchnout špejli-pokud zůstane suchá je hotovo.
Takto to vypadá po upečení.
Po pečení nezapomeňte uklidit a umýt nádobí (jinak vás manželka nepochválí). Pokud se vám do toho nechce, stejně jako mě, je dobré zaangažovat potomka, který to s velkou radostí udělá.
Děkuji za pozornost a přeji dobrou chuť.
Další články autora |
Ve Dvoře, Opava - Suché Lazce
2 400 000 Kč