Zcela bez servítek, protože situace je vážná a na servítky není čas

Stát, respektive Ministerstvo zemědělství (Mze), které spravuje v ČR obor vodárenství a má jako hlavní prioritu zajistit soběstačnost jeho financování ví, že jediný zdroj vodáren, jsou peníze za vodné a stočné vybrané od lidí.

Přesto je pachatelem a osobou odpovědnou za to, že naše peníze tečou do zahraničí, místo do obnovy trubek v České republice.

Bez souhlasu Mze nemohly být smlouvy mezi vodárnami a koncerny uzavřeny. Stát si v době předání vodáren z rukou státu do rukou obcí, v letech 1992-1993, zachoval zásadní prostředek, pro kontrolu dění v nových okresních vodárnách, tzv. zlatou akcii. Navíc stanovy okresních vodáren  byly upraveny tak, aby věci týkající se existence a chodu okresní vodárny,  byly vždy odsouhlaseny také státem.

Dle platné legislativy proto PRO uzavření vazalských smluv mezi vodárnou a zahraničním koncernem musel hlasovat i stát, resp. zástupci Ministerstva zemědělství (Mze), kteří za stát chodili na valné hromady vodáren.

Mze mohlo jakýkoliv pokus o vyvedení zisků z vodného a stočného z okresních vodáren na zahraniční koncerny zastavit!

Absurdita a nevýhodnost "provozních tunelů" je přitom zjevná. Okresní vodárně a městům zůstala infrastruktura (tudíž povinnost ji financovat), ale peněžní toky z vody, i právo inkasovat zisk z vodného a stočného, přešly na zahraniční koncerny, který nemusí tyto peníze investovat zpět do obnovy trubek v České republice! V letech 2004-2005 Mze přesto hlasovalo PRO vyvedení zisků z okresních vodáren, přes zavedení tzv.  s koncerny a údajně vůbec nevědělo pro co hlasuje.

Myslíte si, že stát ví, o čem a proč hlasuje? Myslíte si, že když stát pro něco hlasuje, tak proto má důvody a ty jsou podložené rozbory?

Mýlíte se

Požádal jsem, aby mi Mze dle zákona č. 106, zaslalo rozbory, na základě kterých došlo k závěru, že zavedení tzv. provozních tunelů ve vodárnách je pro stát, obce, měst a občany výhodné a v čem je to pro stát, měst, okrení vodárny a občany výhodné. Odpověď byla šokující.

"My jsme žádný rozbor nikdy nedělali, ani jsme si žádný nenechali zpracovat!"

ČR vstoupila do Evropské unie 1.5.2004 a již v tomto roce mělo Ministerstvo životního prostředí od Evropské komise stanovisko, že nebude dotovat vodárny, které uzavřou vazalské smlouvy znamenající vyvedení zisků z vody na koncerny.

Nevěříte?

Zde je vyjádření MŽP

VIDEO - ZISKY KORPORACÍM, NÁKLADY OBCÍM A LIDEM (2:12)

Co mělo Mze od roku 2001 v rukou?

Od roku 2000 již byly veřejně známé negativní ekonomické dopady "privatizace" např. Severomoravských vodovodů a kanalizací, a.s.. nebo zavedení "provozního tunelu" do vodárny Olomouc. Státem pověřená instituce, přesto hlasovala v letech 2004-2005  PRO vyvedení zisků z "vody" v dalších okresních vodáren.  Od roku 2006 dokonce zcela rezignovalo na svůj vliv ve vodárnách. Dopustilo zrušení tzv. ZLATÉ AKCIE v okresních vodárnách bez vytvoření jakéhokoliv jiného pro stát funkčního bezpečného instrumentu kontroly vodáren a dění v nich.

 

Na základě čeho jste hlasovali pro "PROVOZNÍ TUNELY", se zeptali zástupce Mze, také REPORTÉŘI ČT. Zde máte odpověď tehdy zaměstnance odboru vodovodů a kanalizací, dnes náměstka ministra zemědělství.

Pokus Mze vysvětlit nevysvětlitelné, což je z vystoupení zástupce Mze (státu) znát

Stát měl min. od konce roku 2001 informace o tom, že zavedení smluv s koncerny je privatizace zisků vodáren a zestátnění nákladů na infrastrukturu.

Měl informace z EU, že nevýhodné smlouvy s koncerny nebude EU dotovat. Zjistil jsem, že Mze nejenže "nevědělo"  PROČ hlasuje (jak tvrdí, ale pravda to není), ale v některých případech zástupci Mze přijel na valnou hromadu okresní vodárny a hlasovali PRO uzavření smluv s koncern  v rozporu se svým pověřením, které od státu dostali - NEHLASOVAT PRO !

Co stát udělal?

NECHAL VYVÉST ZISKY Z VODNÉHO A STOČNÉHO Z OKRESNÍCH VODÁREN NA ZAHRNAIČNÍ KONCERN A HLASOVAL PROTO, ABY MEZI LIDI A VODÁRNY, BYLY INSTALOVANÉ SOUKROMÉ PENĚZOVODY!

Dnes je na Mze nový ministr a ten ledasco ví a chápe.

Pan Jurečka je z Přerovska a Přerov jsme spolu s rozumnými politiky z regionu několikrát proti koncernovým nájezdníkům ubránili. Ministr zná stav a má srovnání chodu vytunelovaného Vaku Zlín a vodárny Vak Přerov v rukou obcí. K nápravě je třeba jasný záměr a rozhodnutí se kroky pro nápravu udělat, i když to nebude snadné. Bude to stát některé koncerno-mily působící na Mze místo a patrně přijdou i náhrady škody a vyvození odpovědnosti.

Pokud pan ministr nic neudělá, zařadí se do fronty ministrů, kteří přihlíží tunelování veřejných rozpočtů, drancování peněženek občanů a zneužívání státu k profitu soukromých skupin.

 

Pro další informace o tom, co se do vodáren zavedlo a jak zjednat nápravu, použijte odkazy v informacích o autorovi“

Autor: Radek Novotný | neděle 21.8.2016 14:53 | karma článku: 30,25 | přečteno: 1297x