Zákon zachování hmoty a příčiny a důsledku ...

Peníze jsou hmota. V České republice žije cca 10 mil.lidí. V roce 1992 platili lidé za vodu 11 velkým firmám. Firmy vlastnily vodárenské sítě. To, co vydělaly, použily především na obnovu a rozvoj sítí, protože je vlastnily.

V roce 2015 žije v ČR stále cca 10 mil. lidí, ale těm dodává vodu přes 2.500 převáženě soukromých firem. Většina z nich ovšem trubky v zemi nevlastní. Ony si je "jen" pronajímají. Všechny chtějí inkasovat peníze od lidí a z toho nechat na svých účtech pro sebe co nejvíce. "Jen" podnikají. Trubky nevlastní a tudíž do nich neinvestují. To musí dělat vlastník.   

A tady bohužel pro lidi, měst a obce i stát platí zákon o zachování hmoty a příčiny a důsledku.

Cena vody oproti roku 1992 je sice na tisíci násobku, ale protože jsme dovolili zavést systém, který privatizuje zisky a zestátňuje náklady, tak peníze vybrané od lidí končí úplně někde jinde než v roce 1992.    

Důsledkem toho okresním vodárnám a městům schází peníze na investice a obnovu. Peníze vybrané od lidí totiž tečou v nemalém objemu místo do obnovy trubek, do daňových rájů a obnovu infrastruktury není z čeho financovat.

Dalším důsledkem je, že si začínáme zvykat na to, že z kohoutku „sem tam“ teče závadná voda a máme bolení břicha a průjem.

Na toto bychom si zvykat neměli.    

"Českou vodu si prodávejme sami a žádné Trautenberky, zahraniční prostředníky nebo různé překupníky, k tomu nepotřebujeme. Chceme-li pít nezávadnou pitnou vodu a platit za to jen to, co skutečně musíme, pak musíme mít obnovené trubky v zemi. V tom případě si českou vodu prodávejme sami, protože pak sami rozhodneme, co s penězi vybranými za vodu uděláme. Všichni lidé na tom vydělají. Ne miliardy na účtech v daňových rájích, ale obnovenými trubkami a díky tomu pitnou vodu tekoucí z kohoutků. V opačném případě velká část z toho, co za vodu platíme, teče do zahraničí místo do trubek. Proto ceny rostou, ale vodárnám přitom pořád schází peníze na investice. Pokud nedojde k nápravě, tak budeme pít stále častěji s prominutím "stračky" nebo se za vodu nedoplatíme."

Zde je popsáno 9 důvodů, proč platíme za vodu stále více, ačkoliv nemusíme!  Stačí si je uvědomit a hned víme, co je třeba udělat, abychom tento nesmysl napravili.

Stáhnout 9 důvodů, proč platíme za vodu stále více, ačkoliv nemusíme!

Autor: Radek Novotný | pátek 18.9.2015 9:31 | karma článku: 19,48 | přečteno: 457x