Z vody se stává zlato. Jde o to, kde končí.

Vodovody a kanalizace umožňují dodávku a čištění vody a za to platíme. Z vody se tak stává zlato. Potřebujeme zlato z vody na investice související se suchem a povodněmi? Jak to vlastně "funguje" v ČR s českým zlatem?

Je-li reinvestováno

Tak se vrací zpět do obnovy vodárenských sítí a díky tomu nám teče z kohoutků nezávadná pitná voda a do řek voda vyčištěná.

Pak je dodávka vody a odvedení vody veřejná služba, kterou provádí městské či okresní vodovody a kanalizace a ty kontrolují města a obce. Jejich priorita je obnova a rozvoj vodárenské infrastruktury, ochrana vodních zdrojů, životního prostředí a rozumná cena vody. To, co zaplatíme, použijí společnosti vodovodů a kanalizací na pokrytí nákladů na dodání a odvedení vody a především na opravy a investice. Zisk není prioritou. Cílem je snad jen tehdy, když se kumulují zdroje na velkou investici, např. na ústřední čistírnu odpadních vod.

Společnosti vodovody a kanalizace vlastní trubky a na nich dodávají, odvádí a čistí vodu. Vodné a stočné, které od nás za to inkasují, prioritně vrací zpět do obnovy a rozvoje vodárenských sítí. Takže my financujeme stav trubek v zemi. Zisky minimalizují, protože především investují a obnovují infrastrukturu. Jejich cílem není vybrat od nás co nejvíce a to poslat do zahraničí. Majitelé společností vodovody a kanalizace žijí tady, ne v zahraničí.

Je-li posláno do zahraničí

Končí-li na soukromých účtech v zahraničí, nejlépe v daňových rájích, pak si majitel koncernu za naše peníze koupí další jachtu a možná i "politiky" a vymýšlí, jak dostat další naše peníze na své účty. Jak ovládnout zisky z další vodárny?

Pak je dodávka vody a odvedení vody kšeft, kterou provádí soukromé provozní společnosti a ty kontrolují koncerny. Na  oko vše vypadá stejně (stejný barák, stejné trubky v zemi, stejní lidé kolem vody), proto tomu lidé nevěnují pozornost. Ale změní se to hlavní. Vodárenské trubky dál vlastní vodovody a kanalizace, ale "politici" je pronajmou zahraničnímu koncernu. Ten na nich dodává a odvádí vodu. Inkasuje vodné a stočné, do něhož si kalkuluje co nejvyšší zisk. Současně zbaví města a obce informací i vlastní vodárenské inteligence, když převezme od vodovodů a kanalizací zaměstnance, vodárenský management.

Městská společnost vodovody a kanalizace dál vlastní trubky v zemi, ale ty nepoužívá. Pronajala je totiž např. na 30 let koncernu. Městská vodárna tak vlastně slouží jako trafika pro „politiky“, kteří vodě nerozumí a nemají se ani s kým na koncernu nezávislým poradit. Radí se s koncernem, který často městské vodárně vede dokonce i účetnictví!

Okresní vodovody a kanalizace však vlastní trubky a proto je musí obnovovat a musí do nich investovat. Financují tak koncernu investice potřebné k jeho podnikání.

Zprivatizovat vodu touto formou je past.

V řadě okresů lidé za vodu platí více než skutečně musí. Platí obnovu trubek a navíc konta v zahraničí a trafiky politiků, kteří tento systém zavedli.

Chcete pít nezávadnou vodu a mít rozumnou cenu vody?

Pak dodávka vody musí být veřejná služba s cílem obnovy sítí, ne kšeft "vyvolených". Začněte vodě věnovat pozornost. Zamyslete se. Co poteče z kohoutků a v řekách souvisí s tím, kam tečou naše peníze poté, co za vodu zaplatíme. Co je třeba u nás udělat, aby "zlato" končilo v obnově vodárenských sítí a my měli jistotu, že pitná voda bude pitná?

Podívejte se na to:

Co udělali ve Francii?

RN: www.pravdaovode.cz

Autor: Radek Novotný | středa 4.11.2015 6:46 | karma článku: 17,86 | přečteno: 463x