Vodař z Pardubicka o situaci ve vodárenství v ČR

Portál PRAVDA O VODĚ začala odhalovat praktiky, které nejsou tak úplně čisté a nezištné. U nás na okrese Pardubice se nám takovým praktikám podařilo zabránit a vodárenský majetek se nikam neprodal, i když na to pravice vedená ODS silně tlačila. Musím ale říci, že do ceny za vodu to nemá až tak úplně největší dopad, protože za dnešní situace, kdy je do ceny vody kalkulována úplná řada provozních nákladů, rozhoduje například cena za el.energii a hodnota majetku (investic), ze které se počítají odpisy, aby bylo na opravy.

Je na to pokyn v cenovém věstníku a pokud by se dodržel, je to pak jen otázka naprosto nedefinované míry zisku a to je ta věc, která vyvádí naše peníze jinam.

Běžná nákladová složka ceny za vodu se dnes u vodného a stočného pohybuje kolem 70 - 75 Kč/m3 a zisková položka kolem 10 Kč, podle provozovatele. Je ale také třeba myslet na budoucí investice a způsob jejich financování. Někde jsou i dnes neziskoví. Stačí v zákoně určit, že vodárenské služby se poskytují jako veřejná služba NEZISKOVĚ a majetek musí zůstat obcím, na jejichž území leží, a bude vše v pořádku.

Myslím, že ty všechny soukromé vodárenské společnosti si začnou rychle balit kufry. Trochu problém nastane se skupinovými vodovody, ale to vždy jen otázka formy, osobně bych se přimlouval za obnovení struktury někdejších krajských vodovodů a kanalizací, která byla technicky a odborně funkční a na dobré úrovni. Není problém aby i krajské vodovody vlastnily obce formou akciovek a firmu řídili odborníci, jak to je u nás. Některé obce do toho nechtějí jít, protože se domnívají, že jejich voda je zrovna dost levná, ale je to krátkozraké řešení - těm obcím chybí odborný personál a vybavení k provozu. Pak si to musí najímat a zase jim tečou peníze pryč.

U větších vodovodních společností zase bývá komplikací majetková spoluúčast jiných firem, které se podílely např. na výstavbě společné čistírny a vypouštějí tam svoje odpadní vody, ale to se umí řešit. Vodu za korunu se státní dotací jako za dávných časů už asi nikdy mít nebudeme, i když v některých zemích si to vzal stát na svá bedra a financuje celý sektor VAK z daní. Za rozumnou cenu u VaK běžné struktury u nás povařuji u nás dneska kolem 70 - 80 Kč, dá se to vykalkulovat a dá se to i zkontrolovat. Umíme to, ale nedělá se to. I u nás se do dozorčí rady raději nominují starostové než odborníci.

Autor: Radek Novotný | pátek 1.5.2015 19:20 | karma článku: 12,84 | přečteno: 486x