Proč se privatizovala voda v ČR a kdo je za to odpovědný II.?

O tom, že koncerny přichází do ČR vydělat a ne řešit naše problémy, po Dejvicích patrně již nikdo nepochybuje. Problém je, že politici o problému ví od roku 2000, ale neudělali nic, vlastně naopak. Jdou koncernům na ruku

To, co postihlo Prahu přijde s velkou pravděpodobností postupně v dalších městech, protože systém a správy "vody" je stejný jako v Praze v 70% České republiky.

Ve vodárenství ČR došlo od roku 1995 k privatizaci zisků a zestátnění nákladů. Díky tomu je stav infrastruktury v řadě měst kritický.

Nájmy, které koncerny platí za infrastruktury obcím, jsou často symbolické, pokud vůbec něco platí. Nájmy, které platí koncerny okresním vodárnám na základě Smluv o provozování, (prosazovala je hlavně, ale ne pouze, ODS), jsou odvozeny od historických odpisů. 

Co z toho plyne?

Že VODÁRNY, dostávají ve splátkách od koncernů zpět jen to, co předtím samy investovaly. To znamená, že vlastně žádný nájem nedostávají! Navíc je jasné, že např. vratka částky na pořízení ČOV v historických cenách, nestačí za 30 let na pořízení nové ČOV v nových cenách. 

Koupili byste si auto s tím, že s ním bude jezdit někdo jiný a za 10 let vám vrátí to, co jste za auto zaplatili?

Proč byste to dělali? Ve vodárenství ČR se toto děje zcela běžně a je to vydáváno veřejnosti a zastupitelům za vstup strategického investora!

Zisky z vodného a stočného (na Severní Moravě je to 30-40 %), které spotřebitelé v ceně vody zaplatí, neskončí v rozpočtech obcí nebo ve vodárně, ony skončí díky provozním smlouvám v zahraničí.

V tom je problém, politici ČR zprivatizovali jediný vlastní zdroj příjmů vodáren. Evropská komise, která to zjistila, odmítla toto dotovat a nedala vodárnám dotace.

Co z toho plyne?

Vodárny přišly o vlastní peníze a současně dotační peníze, ale povinnost sítě udržovat jim jako vlastníkům zůstala. Odkud berou peníze? Z veřejných rozpočtů měst a obcí. V tom lepším případě. V horším případě se jede jako v Praze z podstaty a potrubí se „vybydluje“

O to více zaplatíme později, když již nic nepůjde opravit.

Jak došlo k vyvedení zisků z prodeje vody v PRAZE na koncern?

                                                           Informace najdete zde:

ZDOKUMENTOVÁNÍ PROCESU V PRAZE!

Informace o dalších vodárnách najdete zde:

VODÁRNY V ČR

Věděl "stát" že je to past? Věděl!

Přesto zisky vesele privatizoval. Jediné vysvětlení je, že ti co privatizovali za to něco dostali..... Jak to fungovalo, naznačil dnes senátor Michálek v kauze SFŽP a financování Ústřední čistírny odpadních vod Praha, kde měly miliardy odtéci na účet politické strany.     

O tom, jak se choval stát, jsem psal v mém nejčtenějším článku na blogu v minulém roce: 

Proč se privatizovala voda v ČR a kdo je za to odpovědný?

O tom, co se ve vodě dělo a děje, jsem pomáhal točit reportáž ČT2: Nedej se plus

 

a

                  

 

 

   

Autor: Radek Novotný | středa 3.6.2015 11:08 | karma článku: 29,01 | přečteno: 1931x