Kdo končí zisky z "České vody" a kolik peněz odteklo v roce 2014?

Díky tomu, že během posledních cca 15-20 let došlo ve vodárenském odvětví v ČR u téměř 70% vodárenského trhu k privatizaci zisků z vody a zestátnění nákladů na infrastrukturu, je v ČR nastaven pro lidi, obce i stát špatný.

Mezi okresní či krajskou vodárnu a spotřebitele, byly instalovány zahraniční koncerny. Okresní vodárny přišly díky tomu o vlastní zdroj financí i o finance z Evropské unie. Chybějící peníze platí spotřebitelé v drahé vodě a veřejné rozpočty obcí, měst a krajů.

Velká část z jediného vlastního zdroje peněz pro financování investic - vodné a stočné - přešla zcela pod kontrolu zahraničních firem. Města tím ztratila hlavní zdroj financí - zisky z vodného a stočného. Proto jen za rok 2014 téměř 1,5 miliard korun ze zaplaceného vodného a stočného skončí v zahraničí, nikoliv v obnově infrastruktury.

Priorita koncernů je zcela jiná než priorita obcí. Koncerny přišly podnikat, tzn. inkasovat zisk, ne obnovovat infrastrukturu. Počet lidí, kteří toto vše musí zaplatit (jedno zda v ceně vody nebo přes veřejné rozpočty z daní) ovšem zůstal konstantní  - cca 10.000.000.  

Ptáte se, kam toto vede?

Ptáte se správě!

Tento absurdní systém odmítla dotovat EU a to znamená pro okresní vodárny a obce stop přísunu i vnějších financí. A tak vodárny neustále zdražují, ale peníze na investice jim stále schází. To vede k dalšímu zdražování vody občanům a firmám. Tito spotřebitelé poté platí jak investice, tak zisky koncernů. Když peníze na investice i přesto stále chybí, dotují nedostatek zdrojů z veřejných rozpočtů města, obce a kraje.

Chcete informace o tom, co se do vodáren zavedlo a jak se na podobný systém dívají v zahraničí?

Pak se podívejte na informace o zkušenostech s koncerny v zahraničí a o tom, co bylo zavedeno v ČR:

CHCI DALŠÍ INFORMACE

Autor: Radek Novotný | neděle 7.12.2014 13:09 | karma článku: 29,47 | přečteno: 1842x