Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dino_na_idnes

30. 8. 2010 22:45
Zajímavé,

neměli bychom v boji za spravedlivou účinnost též podle nějakých kritérií stupňovat délku pobytu ve vězení?

Totiž, vezměme si dva jedince - jeden žije aktivním životem, sportuje, chodí do divadel, hraje v nějaké kapele, vzdělává se... Druhý má život složený z práce u pásu od sedmi do tří a večerů strávených v hospodě bezduchými řečmi nebo u televize sledováním čehokoliv, u čeho se nemusí myslet.

Když tyto dva zavřeme na pět let za mříže, bude to spravedlivé? Nebude první jedinec tímto ochuzen o mnohem více než druhý?

0 0
možnosti

dýmka

30. 8. 2010 14:40
Co třeba pro inspiraci do Norska?

Nevím, jestli je to pravda, kdysi mi to říkal jeden známý, který tam byl na zimní olympiádě a nejprve se divil, jak všichni vzorně a bez výjímky dodržují předepsanou rychlost.. Za vážné dopravní přestupky tam prý je místo pokuty vězení. Rovnou bez soudu. Jen pár dní, ale zkuste si to představit:

"Pane řidiči, překročij jste povolenou rychlost o 40 km/h. Následujte nás k nejbližší šatlavě. Máte to za 4 dny, auto Vám tam na střeženém parkovišti ohlídáme za 500,00 Kč za den. Můžete samozřejmě ještě zatelefonovat manželce,( zaměstnavateli, milence, otci), telefonní automat je Vám tam k dispozici, pokud nemáte mobil. Pobyt stojí 850,00 Kč za den včetně plné penze a plati můžete kartou, pochopitelně.";-)

0 0
možnosti

vohorelej_ strom

30. 8. 2010 23:13
Re: Co třeba pro inspiraci do Norska?

jen tleskám R^

0 0
možnosti

beda24

30. 8. 2010 9:42
soudruhu autore

myslím, že je třeba se vrátit k heslu, každému podle jeho potřeb a podle jeho zásluh. hnusný zbohatlík si klidně koupí 5 (pět) rohlíků a pak sní jen 2 (dva) a zbytek nechá ztvrdnou a to jen proto, že je pro něj rohlík moc levný. 

proti tomuto zločinému jednání by se mělo okamžitě zakročit a určovat také cenu rohlíku dle výše příjmu.

a také je to výborný nástroj na fízlování všech a všude.

0 0
možnosti

Jarcho

30. 8. 2010 7:40
Je to legrační.

Na jednu stranu chtějí snižovat počty úředníků a na druhou stranu vymýšlejí blbosti, k jejichž realizaci budou potřebovat těch úředníků dvakrát tolik co dnes.

0 0
možnosti

Pepan A2

30. 8. 2010 8:55
Ta blbost už dlouhodobě funguje

třeba ve Švýcarsku a nemám pocit, že by to nějak zatěžovalo administrativu. A je pravda, že jiný výchovný účinek bude mít pokuta 3000 pro člověka s příjmem 10.000 korun, jiný pro fracka, jehož papínek sedí v několika dozorčích radách velkých společností..

0 0
možnosti

petrph

30. 8. 2010 7:38
ono už to bylo v článku uvedeno

Tak jenom doplňme,jednako už teď se může cokoliv (tedy i velikost majetku) posuzovat při projednávání přestupku před správním orgánem. A ani není třeba něco měnit - už teď jsou pokuty nastavené od do takže když orgán chce, může napařit pokutu třeba dvojnásobnou, což snad stačí.

Jenomže, smyslem přece není pokutovat bohatství ale nebezpečnou jízdu a aroganci na silnicích.  Přece není třeba  aby se při projednávání náhodného neúmyslného přestupku hned zjištovalo kolik má kdo peněz na účtě a jakej má barák.  Dejme tomu když má někdo třeba 3  přestupky

díky viditelné aroganci (rychlá jízda, nedání přednosti, atd..), tak ať tu větší pokutu zaplatí. Jenomže to už by snad měly řešit body a už by měl přijít o řidičák, což by ho bolelo víc..

0 0
možnosti

Pepan A2

30. 8. 2010 9:00
Re: ono už to bylo v článku uvedeno

Odebrání bodů to dostatečně neřeší. Bohatý člověk si může najmout řidiče a ten může dělat přestupky. Pořád si pamatuji, že Idnes uveřejnil den před naběhnutím bodového systému článek o nebezpečné jízdě Parooubkova řidiče. Během čtcrthodinové jízdy po městě by přišel o řidičák za opakované přejíždění dvojité plné čáry, jízdu na červenou a překročení rychlosti v obci o 40km. Za těch 15 minut by to činilo 14 bodů.

0 0
možnosti

ExPat

30. 8. 2010 4:01
Neni treba nic vynalezat ...

... system kde je vyse pokuty za dopravni prestupek zavisla na prijmu funguje kuprikladu ve Finsku uz po desetileti.

http://www.stayfreemagazine.org/public/wsj_finland.html

0 0
možnosti

myschelle

30. 8. 2010 0:19
v principu velmi

správný nápad , jak to udělat v praxi to je ovšem otázka. myslím, že to pan ministr měl napřed probrat s odborníky a podrobněji rozpracovat detaily, než to plácnul veřejně, takhle dělá jenom vlny

0 0
možnosti

vlasec

30. 8. 2010 1:05
Re: v principu velmi

Jo, asi to tak bude :) Ono to dává logiku a spoustě lidem se to líbí ...

Jenže dokud to není dořešené do detailu, působí to spíše jako populismus.

0 0
možnosti

Kruton

29. 8. 2010 23:51
Jak by to mělo vypadat?

Podle čeho tedy pokutu počítat? Podle ceny auta? Co když je to fanda, který si po Porsche koupil za prodaný byt po babičce a nic víc nemá? Co když je to služební vůz? Co když je to vůz vlastní vedený jako "služební"? Podle výšky příjmu? Co když to Maserati řídí čísi synáček či milenka bez vlastního příjmu? Nezaplatí nic nebo jen drobné? Odkdy daňová  přiznání souhlasí se skutečným příjmem? Co když je to bývalá hvězda NHL, která vydělala stamiliony a v současné době nemá příjem? Nezaplatí nic? Podle ceny celkového majetku? Kdo a jak to bude počítat? Takže, jaká budou kritéria a jak se ohlídá spravedlivost a skutečný dopad na viníka?

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
<<<   ODKLADIŠTĚ ZBYTNÝCH TÉMAT