Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GMV

Glock Mark VII..

13. 8. 2010 10:30
Hmmm

 Podle mne je to časové dělení úspor a zvyšování příjmů nastaveno správně.

Uvědomte si, že stát je organizace, která dokáže kdykoliv utratit libovolné mnošství prostředků - 10 miliard jako 10 000 miliard.

Když ovšem chcete větší efektivitu, tak začnete úsporami - oznámíte větší škrty než plánujete s dvvojím záměrem - potřebujete připravit půdu pro nižší škrty (z 100 miliard je 60 miliard a to není až tak děsivé číslo = čistá psychologie) a musíte odpůrcům zachovat tvář (nesmí vypadat jako loseři, také chtějí dosáhnout úspěchu).

Když už máte hotové úspory (škrty), tak se ve druhé fázi soustředíte na zvýšení příjmů a snažíte se dorovnat bilanci (hlavním příjmem státu jsou daně, které se stanovují pouze zákonem, jehož chválení nebo změna je časově strnulé), státním specifikem je ale značná strnulost při změnách příjmů.

Aktuálně jsme ve fázi 1 (úspory/škrty).

0 0
možnosti
PGS

pgjed

13. 8. 2010 15:33
Re: Hmmm

Ale takto přece nelze postupovat! Nebo vy když potřebujete snížit útratu domácnosti tak postupujete tak že koupíte o rohlík míň, u jogurt míň místo páru bot jen jednu a děcku do školy propisku bez náplně...?

Přece si sednete a spočítáte příjmy, vedle nich nepominutelné náklady jako nájemné, dopravu do práce... a od zbytku odečtete potřebnou úsporu a pak budete řešit jak vyjít s tím co zbylo. Ne?  Bez finanční analýzy a bilance to nejde. Kdybyste doma hospodařil tak, jak hospodaří 20 let naši věhlasní kapitáni hospodářství od Klause až po Kalouska, přijde brzy fenďák a půjdete bydlet pod most a živit se z popelnic!

Copak můžete žít trvale na dluh? Navíc nekrytý a rostoucí?  A vážně si myslíte, že ořezání deficitu ze 200 mld na 130 mld něco řeší ?

0 0
možnosti

Dr No

13. 8. 2010 10:25
Je to všechno jenom šaškárna.

O žádné reformy a úspory nejde, jde jen o to, udržet se (co nejdýl) v křesle a u koryta. Jsou to jen pindy na uchlácholení voličů. Vsadím se, že nikdo z politiků ani státních úředníků nemá nejmenší tušení, za co všechno se utrácí státní peníze. Rozpočet se odjakživa dělá tak, že se opíšou loňská čísla a tu a tam se něco přidá a něco (na oko) ubere. A nikdy se nestane, že by nějaký úřad či instituce řekla, že dostala moc peněz - vždycky všichni křičí, že dostali málo. A jak říkal sir Humphrey v britském seriálu Jistě pane ministře (premiére) - jde o to, vybrat co nejvíc na daních a ono se to vždycky nějak utratí (v našem podání rozkrade). Smůla je, že se ale dá navíc utrácet a rozkrádat i to, co se ještě na daních ani nevybralo ....

0 0
možnosti
G

Gašpo

13. 8. 2010 8:36
Nie som expert na financie

Ale pokiaľ je ten prvý Kalouskův krok, t.j. jednoduché od stola urobené priškrtenie kohútiku, len prípravou na sofistikované škrty ktoré prídu budúci rok, potom je to v poriadku. Nový ministri potrebujú nejakú "rozcvičku".

Ak som naivný a nemám pravdu, t.j. aj naďalej sa bude škrtať len štýlom "ty uber v rezorte o 10%, ty o 12%" potom to už bude smutné. Ministri potrebujú čas aby svoj rezort poznali a boli potom spolu s Kalouskom schopný rozložiť škrty premyslene. Takto by to MALO fungovať. Ak to tak budúci rok fungovať nebude, potom začnem o schopnostiach tejto vlády silne pochybovať.

0 0
možnosti
VD

xfilesbrno

13. 8. 2010 8:30
Kalouskovi

nevěřím ani omylem, viz jeho kauza padáky, peníze na bydlení zapůjčené údajně od zemřelého bratra, jeho působení v předchozí vládě atd, atd. Šetřit by se mělo od shora dolů, např zrušením nesmyslného ministerstva pod vedením p, Kocába(ušeřena cca 1miliarda ročně), snížení nesmyslně vysoké spotřební daně na pohonné hmoty, snížení počtu zdravotních pojišťoven, dále se mohou také uskromnit senátoři a poslanci- mohou klidně svoje náhrady poslat na účet ministerstva financí a vypomoci státnímu rozpočtu, ne? když je ta krize a všichni musíme šetřit..8-o

0 0
možnosti
PGS

pgjed

13. 8. 2010 8:28
Kalousek ani neví, co je kormidlo!

Kalouska znám osobně léta. Je to absolutní mistr světa v buzení zdání a iných iluzionistických disciplínách. Aby něco kormidloval na to nemá schopnosti. Tak něco zčachrovat a zmafikovat. Ostatně jednoduchou úvahou k tomu jak nesystematické je jeho činění na MF může dospět každý. Kormidlování je totiž systematické řízení lodi z místa vyplutí do místa přistání podle plánu cesty připraveného po analýze podmínek po trase. Nic takového se ale na MF neděje! Viděl někdo nějakou analýzu fiskální praxe ČR? Ani nemohl! Nejenom, že ji nikdo nedělá, ale ani není z čeho. Světe div se, narozdíl od každého živnostníka, rezorty ani MF nic, co by bylo možné nazvat účetnictvím nevedou! Vede se jenom statistika toho, nakolik byl či nebyl splněn rozpočtový předpoklad, tedy státní závěrečný účet. O skutečnou systémovou  fiskální reformu ani není zájem. Čím by se odvděčily vládní strany svým volebním sponzorům, kdyby je nenechaly přikrádat ze státního?

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

13. 8. 2010 10:09
Re: Kalousek ani neví, co je kormidlo!

áááááááááááááááá ;-D;-D;-D

To myslíte vážně? 8-o8-o8-o

MF a nevede účto? 8-o Teď ještě tu o Smolíčkovi Pacholíčkovi ....;-)

0 0
možnosti
S

slibotechna

13. 8. 2010 8:14
Miroslav Dluhousek

Rv

0 0
možnosti
P

perc

13. 8. 2010 8:05
Katastrofa

Více jak 90% novinářů a "nezávislých odborníků" nás před volbami strašilo katastrofálním stavem financí. Papouškovali pravicové politiky proto, aby jim pomohli ke korytům a zpomalili naší ekonomiku. Tohle je ta řecko-španělská cesta. Bůh s námi.

0 0
možnosti
SG

strycek-Joe GmbH

13. 8. 2010 7:26
Pan Kalousek letos atakuje svůj rekord v zadlužování

a pokud bude postupovat tak jak dosud, příští rok jej nejméně vyrovná.

0 0
možnosti
CC

cekon

13. 8. 2010 7:13
Pan Kalousek

není ve vládě proto, aby zachraňoval veřejné finance v tomhle státě. Je tam proto , aby prosadil největší lumpárnu od devadesátých let - Obří ekologickou zakázku za pouhých 100 mld.Teď škrtá, aby na ni byly prachy. Nebuďte naivní.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

13. 8. 2010 10:22
Re: Pan Kalousek

je rok 2010. ČR se zavázala, že do roku 2015 bude sanovat všechny ekologické škody z dob socialismu. Dnes je sanováno zhruba 35-40% celkových škod.

.

Napište mi prosím, jak má stát dodržet své závazky, když za 15 let zvládl odstranit cca 1/3 škod. A žádné nereálné pindy, prosím.

0 0
možnosti
MB

buxus

13. 8. 2010 7:06
Tak nevím

"Prozatím se vládě daří veřejnost a své voliče udržovat v přesvědčení, že je všudypřítomné pověstné utahování opasků nezbytné."

Chcete tím říci, že to nezbytné není? Chcete tím, že nemáme šetřit? Ve svém článku opakujete už (ze strany ČSSD) mnohokrát opakovanou tezi o dosažení vyšších příjmů (aby nebylo nutné tolik šetřit). Dosažení vyšších příjmů za cenu toho, že stát napumpuje do ekonomiky víc peněz. Zatím se to ale u nás neosvědčilo a zatím se to nějak nedaří ani Obamovi v USA.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
<<<   ODKLADIŠTĚ ZBYTNÝCH TÉMAT