Strahov – Hrr na něj!

Téměř určitě jste v médiích zaznamenali zmínku o tom, že chtějí zbourat Strahovský stadion, aby pokryli financování v době krize. Je to určitě nápad skvostný. Sám bych si dokázal představit, že by se tato „taktika“ dala uplatnit i jinde…

A teď trochu vážněji. Ono to má vícero háčků ČSTV (který usiluje o zbourání Strahova) není ani zdaleka jediný vlastník a už vůbec ne majoritní, vlastní totiž pouhou desetinu pozemků, na kterých se Strahov rozkládá. Navíc Strahovský stadion je částečně chráněný jako památka. Nelze si s ním dělat, co se komu zlíbí, což je situace pro ČSTV velice nemilá. Mohu se tedy jenom dohadovat, jestli se tento „nápad“, který je téměř nerealizovatelný dá pokládat pouze jako provokaci k vytvoření všeobecné diskuse na toto téma, nebo jestli má tento vznešený návrh i své příznivce v řadách magistrátu města.

Primátor města Pavel Bém se již vyjádřil a to záporně k této myšlence, nastínil důvody proč (je památkově chráněný a druhým důvodem je, že by zde chtěl vytvořit multifunkční sportovní a rehabilitační areál, který by mohl sloužit např. pro olympiádu) ale už neřekl příliš přesně, jak by chtěl za současné situace tento projekt financovat. Ono je to tak trochu začarovaný kruh, ve kterém se točíme už řádnou dobu. Chvíli se horlivě mluví o zbourání Strahova a pak vše vyšumí. Stejně se mluví i o jeho revitalizaci, ale to je za současných parametrů financí Prahy (která staví tunel Blanka a řeší další akutnější problémy) téměř utopie.

Jak z této situace ven? Bourat, nebo ne? Podle mého názoru by se Strahov bourat neměl. Vysvětlím proč si to myslím… V první řadě bourat a zbavovat se pozemků pro pokrytí díry ve financování je velmi krátkozraké a neřešící skutečnou krizi. Těžko si představit, že by se i jiná odvětví rozhodli zaplácávat díru ve financování tímto způsobem. Dalším důvodem je to, že se skutečně jedná o památku, o její kráse a estetice můžeme diskutovat, ale jeden fakt změnit nemůžeme – je součástí naší historie. Navíc je to největší stadion na světě (jak do jeho hrací plochy, tak i do kapacity diváků) což uvádí nejeden zdroj. Další důvod, proč si to myslím, je ten, že když se ČSTV zbaví tohoto objektu, tak se téměř nadobro může rozloučit s velkým potenciálem prostoru pro svoje aktivity a samozřejmě výcvikových center pro mládež, u které je, jak známo, potřeba sport rozvíjet mnohem přesvědčivěji, než jak se tomu dělo doposud.  A dalších důvodů „proč ne“ by se našlo mnohem více. Jedinými důvody „proč ano“ jsou doposavad business a neschopnost managementu řešit skutečné důvody, proč Český svaz tělesné výchovy nemá peníze.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Buben | pátek 6.8.2010 12:02 | karma článku: 11,72 | přečteno: 3434x