Sociální sítě: dobrý sluha, ale špatný pán

Četl jsem teď knihu Enjoy od Solange Bied-Charreton. Pokusím se ji zrecenzovat, protože mi přišla zajímavě napsaná a v dnešní době velice aktuální. Enjoy totiž vypráví o závislosti na sociálních sítích, o samotě a odtrženosti, kterou způsobují a v neposlední řadě o voyeurismu, který je s Facebookem, Twitterem a dalšími sítěmi spojený.

Hlavním hrdinou knihy je zhruba pětadvacetiletý Charles, zaměstnanec ve velké pařížské společnosti, který od devíti do pěti sedí v kumbálu v supermoderní budově na okraji města a živí se takovou tou neurčitou činností, která spočívá v zírání do počítače a vyrábění grafů.

Práce ho celkem baví, ale jeho skutečný život se odehrává až po příchodu domů z práce. Má totiž vymakaný profil na sociální síti ShowYou. Od ostatních sociálních sítí se liší tím, že každý uživatel musí pravidelně jednou týdně nahrát video, jinak je jeho profil smazán. A nikdo nechce přijít o svůj profil. Na ShowYou jsou totiž všichni, domlouvají se tam večírky a rande. Kdo tam není, jako by nežil.

Jenže není to náhodou naopak?

Charles se totiž seznámí s krásnou dvaadvacetiletou studentkou Anne-Laure, která k jeho naprostému překvapení na ShowYou profil nemá. Čte skutečné (rozuměj papírové a nijak nezkrácené) knihy a poslouchá hudbu z elpíček. A přitom kolem sebe má přátele, vede společenský život.

Myslím, že to k naznačení zápletky stačí.

Enjoy není klasická love story. Vlastně hned po prvních několika stránkách Anne-Laure Charlese odmítne s tím, že budou jenom kamarádi. Je to spíš kontrast dvou zcela odlišných lidí, které můžeme najít i v české společnosti.

Kniha řeší problém, který tady do nástupu sociálních sítí vůbec nebyl: víme o všech skoro všechno, ale jenom povrchně. Facebook, Twitter, Instagram a další sítě nás teoreticky mají spojovat, utužovat přátelství a vztahy, ale ve skutečnosti dělají pravý opak.

V záplavě nedůležitých blábolů od lidí, které známe jen letmo, hrozí, že přehlídneme, když náš skutečný kamarád potřebuje pomoc. Sedíme u netu a čekáme na upozornění a nové zprávy místo toho, abychom si s přáteli někam vyšli.

Ale ve svém okolí už vidím, že FB a Twitter nejsou tak populární jako třeba před rokem nebo před dvěma. Myslím, že se to už pomalu začíná vracet do normy a sociální sítě budou v budoucnu sloužit hlavně k domlouvání party, schůzek nebo pracovních/školních záležitostí.

U sociálních sítí prostě platí stejné pravidlo jako u alkoholu, čokolády, marihuany či jiných drog: všeho s mírou, je to dobrý sluha ale špatný pán.

Autor: Radek Blažek | středa 13.8.2014 16:33 | karma článku: 10,92 | přečteno: 433x