Láska za časů Tinderu

Seznamování v 21. století získává mechanickou, automatizovanou podobu. Je v něm ještě prostor pro city?

Když se v pravěku chtěl nějaký lovec mamutů seznámit s pěknou sběračkou bobulí, jednoduše ji přetáhl po hlavě kyjem. Pak se to ale začalo komplikovat: lidé si vymysleli rituály námluv, romantických schůzek, večeří při svíčkách, zásnub a sňatků s tím, že teprve po vzájemném otestování krůček po krůčku mladí lidé mohli pomýšlet na to, že spolu stráví noc.

Dnes je to jiné. Na aplikaci typu Tinder, Grinder nebo podobné, jednoduše přejedete prstem doprava, pokud se vám dotyčná osoba líbí, a doleva, pokud si myslíte, že máte na víc. Pokud i dotyčný u vašeho profilu přejede prstem doprava, je to „match!“ a vy se můžete domluvit na schůzce. Sex? Klidně hned! Je to jakási moderní varianta kyje. Na žádné cavyky není čas, protože čas jsou peníze!

Možná jste si všimli, že titulek tohoto článku naráží na knihu Láska za časů cholery. Tinder je v podstatě cholera dnešní doby… No dobrá, možná to není nemoc, ale posedlost určitě. Vynikající ukázkou světa, kde je sex pouhou biologickou potřebou pro „vyčištění hlavy“ je kniha Úpis od Michelle Millerové.

Úpis se odehrává ve světě bankéřů z Wall Street, kteří se shodou okolností zrovna zabývají vstupem podobné randící aplikace na burzu. Řídí se heslem, že čas jsou peníze – a peněz mají skutečně hromady a hromady, ale jejich životy jsou vyprázdněné a bez citů. Peníze, sex a drogy – to je to, kolem čeho se točí dnešní svět.

Jedna z knižních hrdinek například definuje přátelství takto:

Mezi přítelkyněmi už to takhle zkrátka chodí. Na kamarádku můžete spoléhat jen do té doby, než si najde přítele. Rozumí se samo sebou, že ten pak má přednost a kamarádka bez přítele zůstane sama. Takže nejdůležitější je nebýt ta poslední.

Není to smutné? Kniha mi připomněla film Vlk z Wall Street, který také perfektně zachycuje povrchnost lidských vztahů. Nechci ale nikoho soudit. Finančníci a milionáři, o nichž jak Vlk z Wall Street, tak Úpis vyprávějí, nejsou horší lidi. Jsou úplně stejní jako vy nebo já, současnost k té bezcitnosti a racionalitě vybízí, jenom je na nich obvykle víc vidět, protože peníze přitahují pozornost.

Úpis je zatraceně čtivá kniha, která ale zároveň zachycuje současnou společnost v nepříliš pozitivním světle. Koneckonců, na konci si nejedna postava musí projít „očistou“ a uvědomit si, že hon za penězi není jediný smysl života. Pro některé bude ale už příliš pozdě…

Až budete příště uvažovat, zda na Tinderu přejet doprava nebo doleva, zkuste se zamyslet – nebude zábavnější vykašlat se na aplikaci a prostě se zkusit seznámit staromódním způsobem? V baru, kavárně, ve škole, v práci…? Samozřejmě, není to tak pohodlné, protože se člověk může dočkat odmítnutí, ale mám pocit, že to je přirozenější a takto navázaný vztah má delší „dobu trvanlivosti“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Blažek | čtvrtek 25.2.2016 18:39 | karma článku: 13,00 | přečteno: 435x