Když Sherlock Holmes vymění dýmku za stařeckou hůl

Krása je pomíjivá, to je dobře známá věc. Ale inteligence, potažmo fungování mozkových závitů, je pomíjivé stejně tak. Krásně to ukazuje kniha Mr. Holmes, jejímž hlavním hrdinou je třiadevadesátiletý Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes je taková ta popkulturní ikona, s níž má každý spjatou určitou představu. Možná je to ten klasický Sherlock Sira Arthura Conana Doyla s čepicí, dýmkou a houslemi, třeba dáváte přednost modernímu Sherlockovi ze seriálu BBC, kde je geniální detektiv zobrazen jako mladý, energický a nesnesitelný pro své okolí.

Americký spisovatel Mitch Cullin ve svém románu Mr. Holmes Sherlockovi vdechl ještě trochu jinou tvář: tvář nemohoucího staříka, jemuž už nefunguje ani tělo, ani mozek. A on, kdysi nejlepší mysl světa, se s tím musí vypořádat.

Píše se rok 1947 a svět se stále vzpamatovává z druhé světové války. V tomto novém světě, kde stačí hrdou říši porazit stisknutím jediného tlačítka spojeného s atomovou bombou, už není místo pro gentlemanského detektiva, který se snaží pomáhat lidem za pomocí své brilantní mysli.

A tak třiadevadesátiletý pan Holmes ve svém domě na venkově sepisuje paměti, pečuje o včelí úly a chodí na dlouhé procházky k útesům nad mořem. Jenže odpočinek mu není dopřán. Na vyřešení stále čekají dva případy ze Sherlockovy minulosti.

Kniha mě zaujala už svou obálkou, z níž na nás elegantně zhlíží Ian McEwan v roli světoznámého detektiva - ano, kniha posloužila jako předloha filmu. Ve světě měl premiéru v létě, u nás dosud nebylo stanoveno datum premiéry, takže se pravděpodobně dostane rovnou na DVD/BluRay.

Ale kdybych vyzdvihl jenom vzhled knihy, tak bych autorovi křivdil. Ačkoliv je Američan, Mitch Cullin skvěle vystihl anglické reálie, zdvořilou mluvu, prostě všechno, co na Sherlockovi milujeme, protože to zachycuje ducha staré dobré Anglie

Líbilo se mi, že si kniha lehce dělá legraci z toho kýčovitého obrazu Sherlocka Holmese, jak ho většina z nás zná. Holmes v této knize například tvrdí, že dýmky nikdy nekouřil, že si to jenom vymyslel doktor Watson do svých knih. "Ani tu směšnou čepici jsem nenosil."

Pokud jste stejně jako já obdivovatelé Sherlocka Holmese, bude pro vás kniha Mr. Holmes jako setkání s přítelem po dlouhých letech. Jistě, změnil se, je teď starší a jedovatější, občas zapomíná, ale pod tou slupkou je to pořád On.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Blažek | čtvrtek 17.9.2015 15:44 | karma článku: 10,09 | přečteno: 253x