„Kdo to stojí u mého těla?“ Vrah číhá i v záhrobí!

Matka a dcera mohou ze sféry mezi životem a smrtí jen bezmocně sledovat, jak se vrah pokouší jejich těla odpojit od lékařských přístrojů. Loňský knižní debut Rosamund Luptonové čeští čtenáři zhltli jedním dechem. Nyní k nám přichází román V plamenech - další spojení psychologického thrilleru a napínavé detektivky.

Při požáru školy Grace poslechla své  mateřské instinkty a vrhla se do plamenů pro svou sedmnáctiletou dceru Jenny. Nyní obě leží v nemocnici. Grace v kómatu, kráska Jenny s těžkými popáleninami a poškozeným srdcem. Zatímco jsou jejich bezvládná těla napojená na přístroje, matka s dcerou sledují vyšetřování případu ze sféry mezi životem a smrtí. Jenže ani tam nejsou v bezpečí. Vrah je odhodlaný Jenny odpojit od přístrojů. Co Jenny viděla?

Příběh je vyprávěn z pohledu matky Grace, která nejenže vede dlouhé konverzace se svou dcerou – díky tomu, že se nacházejí v pomyslné čekárně na smrt jsou tyto rozhovory poprvé zcela upřímné a pravdivé -, ale navíc se snaží popostrčit svého manžela správným směrem při pátrání po pachateli.

Román má kromě života a záhrobí i dvě literární roviny.

Dá se číst jako psychologický thriller, který nahlíží hluboko do myšlenek aktérů a zabývá se i poměrně těžkými tématy jako je šikana, stalking nebo domácí násilí. Autorka je velice vnímavá, důkazem budiž výborně napsané postavy.

„Kdybych mohla vyměnit svůj mozek za krásu, udělala bych to,“ prohlásí jedna dívka a posteskne si tak nad svým průměrným vzhledem. Myslím, že ta věta ve stručnosti shrnuje úpadek společnosti ve 21. století.

A pokud patříte mezi ty méně náročné čtenáře, kteří si chtějí u knížky spíše odpočinout, pak vás pohltí popis vyšetřování žhářského útoku. Grace a Jenny vlastně sledují detektivní příběh ve stylu starého dobrého Hercula Poirota. Podezřelých je v tomto případu mnoho, ale kdo je skutečný vrah? Nic není, jak se na první pohled zdá a na konci čtenáře čeká zvrat, který všechno otočí.

Jak už jsem zmiňoval, kniha je působivě vyprávěna z pohledu první osoby. Hlavní hrdinka se často obrací k manželovi nebo synovi, kteří ji samozřejmě nemohou slyšet, ale ději to dodává na dynamice. Rosamund Luptonová umí rovněž výborně popsat atmosféru – mrněte na působivou pasáž z části, kdy vyděšené matky běží k hořící škole pro svá dítka…

Za běhu odkopávají boty na vysokých podpatcích nebo klopýtají v žabkách a ječí – stejně jako já. Jedna nechala v opuštěném SUV batole a to teď bouchalo do okénka, zatímco pozorovalo maminku soutěžící v tomhle příšerném závodě matek.

O knize Sestra, kterou se Luptonová v Česku loni představila, Daily Mail napsal: „Strhující od první stránky, fantasticky promyšlené, dojemné k slzám.“ Myslím, že tohle by se stejně tak dobře dalo otisknout na obálku knihy V plamenech.

Autor: Radek Blažek | středa 13.3.2013 17:49 | karma článku: 5,94 | přečteno: 248x