Jak vyhozená novinářka napsala thriller roku

Pád na burze v roce 2008 spolu se vzrůstajícím počtem internetových blogů a volně dostupných informací způsobil, že se mnoho novinářů ocitlo na ulici. Mezi nimi byla i Gillian Flynnová, jedna z nejúspěšnějších spisovatelek současnosti.

Hezká hnědovlasá Američanka odmalička toužila být kriminální reportérkou. Jenže ta práce vyžadovala příliš ostrých loktů, trpělivosti a ochoty pracovat nezávisle na denní době – zloduši nepáchají zločiny od devíti do pěti!

Gillian uvědomila, že z ní Lois Laneová nebude, ale potřebovala platit účty, a tak nastoupila do redakce časopisu Entertainment Weekly, kde každý týden psala o televizních seriálech, filmech, knihách a hudbě. Ačkoliv to nebyla práce, po níž toužila, celkem ji bavila a navíc poskytovala spolehlivý přísun peněz. Vydrželo to tak deset let.

Pád na burze v roce 2008 spolu se vzrůstajícím počtem internetových blogů způsobil, že se mnoho novinářů ocitlo na dlažbě. Mezi nimi byla i tehdy sedmatřicetiletá Gillian Flynnová. Bývalá reportérka si uvědomila, že to je jedinečná příležitost na nový začátek. Vždycky chtěla napsat temný román. V dětství si s kamarádkami hrála nezvyklé hry na mučitelku a vězně, po nocích sledovala Hitchcockovo Psycho a zajímala se, kde se v Normanu Batesovi a ve zlých lidech vůbec brala jejich špatnost.

Teď měla čas temnou stránku lidských osobností důkladně prozkoumat, a tak začala psát. Její první román Ostré předměty se zabývá sebepoškozováním, sériovým vrahem a nefungující rodinou. Napínavý thriller se prodával celkem dobře a Gillian zjistila, že se může pohodlně uživit psaním románů. Pustila se proto do dalšího. Temné kouty vystavěla na silné ženské hrdince, která po 30 letech pátrá po skutečném vrahovi své rodiny. I tato kniha se čtenářům velice líbila a vyšplhala se na žebříček bestsellerů New York Times.

Největší šok ovšem Gillian Flynnová Americe způsobila svým třetím románem Zmizelá (česky vyšel letos v létě). Prozkoumává v něm manželství, které se během pouhých pěti let změnilo z pohádky v noční můru. Jedna čtenářka autorce prý řekla, že od té doby, co román dočetla, už s manželem nechce jet nikam sama, protože se bojí, že by ji zabil.

Zmizelá se vyšplhala na první místo bestsellerů New York Times a udržela se tam neuvěřitelných 26 týdnů, což se nepodařilo ani Padesáti odstínům šedi. Kritika autorku označila za nejlepší spisovatelku současnosti a chválila její schopnost udržet napětí a vytvářet mistrné zvraty, díky nimž se knihy čtou jedním dechem.

Příští rok má jít do kin filmová adaptace Zmizelé. Na režisérké křeslo se posadí kultovní David Fincher a v hlavních rolích uvidíme oscarového Bena Afflecka a Rosamund Pike.

Příběh Gillian Flynnové je tak fascinující, protože ukazuje, že americký sen ještě nepatří na smetiště rozprášených ideálů. Každý spisovatel – mě nevyjímaje – před usnutím často sní o tom, že se mu povede vytvořit podobně čtivý příběh a ze dna se vyšvihne na vrchol.

Je povzbuzující vidět, že to pořád ještě jde.

Autor: Radek Blažek | úterý 27.8.2013 16:54 | karma článku: 20,07 | přečteno: 1449x