Čína: země, kde se horor stává skutečností

Na začátku roku vyšel sci-fi thriller Bez šance, který popisuje budoucnost, v níž jsou nežádoucí lidé „rozpojováni“ na náhradní orgány. Hloupé sci-fi? Nikoliv! V Číně podle všeho krutá realita, kvůli níž ročně zemře 120 000 lidí.

Dystopický román Bez šance z pera amerického spisovatele Neala Shustermana popisuje blíže nespecifikovanou budoucnost, v níž jsou zakázané potraty a nechtěné děti mezi 13. a 18. rokem jsou využívány coby zdroj náhradních orgánů.

Jak to funguje? Představte si, že máte rakovinu žaludku – místo chemoterapie vám orgán prostě vyjmou a místo toho vám nasadí nový žaludek zdravého teenagera.

Byl jsem v šoku, když jsem v DVTV před pár dny viděl rozhovor se Zbyňkem Zahálkou, šéfredaktorem Epoch Times, který prakticky stejné praktiky popisoval s tím, že k nim dochází v Číně. Okamžitě jsem si na knihu Bez šance vzpomněl.

Jenže zatímco v románu je proces „rozpojení“ vykreslen chladně, ale sterilně, téměř konejšivě a bezbolestně, čínská skutečnost je zřejmě mnohem špinavější, krutější a krvavější. Podle Zbyňka Zahálky probíhají tyto zákroky bez narkotik a ročně během těchto operací umírá až 120 tisíc lidí.

Ne že bych si o Číně dělal nějaké iluze, ale komunistická země opět ukazuje, že k dohnání Západu, o které tak usiluje (a které se jí možná i daří ekonomicky) má pořád ještě daleko – minimálně po té kulturní stránce.

Autor: Radek Blažek | pondělí 8.8.2016 10:10 | karma článku: 13,45 | přečteno: 811x