Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gmur

6. 7. 2009 8:58
S. freud?

Myslite tohopsychologa Sigmunda Freuda? Ten podporoval zeny? Mam silny pocit, ze delal pravy opak. Mate na to nejake prameny? Zajimalo by mne to.

0 0
možnosti
L

Lilith+

6. 7. 2009 16:34
Re: S. freud?

S.Freud :-) skutečně PODPOROVAL  vzdělání žen (jako cestu k jejich rovnoprávnosti), sám měl několik žaček (nejvýzn.M.Bonapartová, M.Kleinová)..., mj.i vl.dceru Annu (význ.děts.psychoanalytičku)..., kolegyně uznával..., některé dokonce i OBDIVOVAL...:-) (L.Andreas-Salomé, z té byl úplně na větvi i F.Nietzsche ;-) - ten taky nebyl "mizogyn", byť měl hustý hlášky ;-D).

Tak mu tu... "závist penisu" odpusťte, jó? ;-);-D

0 0
možnosti
J

jaruca

5. 7. 2009 23:09
Obávám se, že to platí stále

 Několik století byla žena považována za doplněk muže, za rodičku dědiců a v tom nejlepším případě za inspiraci muže.... nějaký posun už viděn je, zoufale nedostačující

0 0
možnosti
L

Lilith+

14. 6. 2009 20:50
Pěkný, souhlas, karma!

Taky mě Héra dost naštvala, že to bez většího boje "pustila" tomu trojjedinýmu...:-).

(6 bohyň a 6 bohů, tak krásně vyvážené..., i bez kvót ;-D)

A to už vůbec nemluvě o tom, že s olympskými bohy byla o moc větší legrace ;-);-D !

0 0
možnosti
R

rovena

14. 6. 2009 21:28
Re: Pěkný, souhlas, karma!

taky mě bavíte;-D, nadsázka a humor by mohla být cesta. Jinak díky za pochopení.

0 0
možnosti
K

KATRIN

14. 6. 2009 15:34
autorka má docela makro nadhled

ani bych ji nepodezřívala ze zaujatosti vůči mužům či ženám, jen ukazuje docela složitosté souvislosti  - život není černý nebo bílý. Vidím to podobně,  ženy a muži na sebe hledí s touhou, ale neví si moc rady, jak být spolu a přitom v pohodě.  

0 0
možnosti
K

KATRIN

14. 6. 2009 15:35
Re: autorka má docela makro nadhled

takže ocěňuji 1R^

0 0
možnosti
V

Vikina

14. 6. 2009 14:33
Inu,

i tak se dá podávat historie (hm, že by ten Neruda měl takový vliv? Já myslel, že ho neznají pořádně ani v Čechách, a on prosím razil pokro myšlenky i na zaostalém Západě. A s tím Freudem jste si to, Radanko, také trochu popletla).

Muži 2. poloviny 20. století jinak dávno přijali změny v postavení mužů a žen a přizpůsobili se (jen ženy se jaksi nemíní smířit v rámci rovnoprávnosti některých původních výsad a pobrekávají na blogu, že gentlemani vymřeli). A jaké se jim dostalo odměny? Mohou snad řádit jako Héra při nevěře manželky - to by jim Gender-policie dala! Vy jinak znáte nějakého lenivého muže? Já vidím naopak samé uštvané chlapy, kteří už pomalu ani nemají na rodinu čas, natož aby ještě šeptali choti do ouška, jaká že je úžasná. Takže na celý ten pokrok nakonec doplatily ženy samy a teď některé z nich na blogu pátrají, kdy je chyba. A protože chyba NIKDY není v ženských, tak za to může Bůh, papež nebo zelení mužíčci z Marsu. Ach, jó.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

14. 6. 2009 12:57
Křesťanství jako první pozvedlo práva žen...

... a postavilo je na roveň mužům, což bylo před cca 2tis. lety revoluční novinkou. To, co také doporučovalo, je rozdělení rolí. Rozdělení rolí mezi sobě rovnými. Např. v obchodě (aby mohl fungovat) jeden markuje na pokladně a druhý krájí šunku, a nepobuřuje nás to. Fungující rodina se dá přirovnat k fungující malé firmě, kanceláři, dílně, kde existuje rozdělení rolí a scénáře pro řešení běžných problémů.

Tradiční rozdělení rolí v rodině (podporované i církví) zajišťovalo fingování rodin po dlouhá staletí (a nejsou explicitní důkazy, že by v tomto modelu muži či ženy byli vyloženě nešťastní v masovém měřítku). Rodiny fungovaly. V posledních 40 letech roste akcent na ženská práva, ženská hnutí, revidují se tradiční ženské (i mužskě) role, ale také se posl. 40 let eviduje růst rozvodovosti a mluví atomizaci společnosti a krizi rodiny. To není výmysl tradicionalisty, to jsou svodky sociologických ročenek.

0 0
možnosti