Dnešní žena: Amazonka nebo Venuše?

Jak vidí svět muže a ženy dívka vychovávaná matkou, která zná otce jen na dálku? Jsou dcery z rozpadlých rodin podobné Amazonkám?

        Každá amazonská žena musela projít vojenským výcvikem a nějaký čas poté sloužit ve vojsku. Až po propuštění z vojenské služby se ženy vdávaly a měly děti. O rodinné záležitosti se staraly tak, jak bylo běžné i v jiných národech. Rozhodující moc ve všech důležitých záležitostech zůstávala ženám, národu vždy vládla královna. Nebyly to ženy bezcitné a dokázaly se zamilovat a milovat . Připomenu příběh vůdkyně Antiopy, která byla v boji zajata, pak se do ni  král Théseus  zamiloval, ona jeho lásku opětovala, a když ji družky přišly osvobodit, postavila se po bok svého muže a v boji zahynula.       

        I v dnešním světě matky ze svých dcer vychovávají silné ženy, podporují v nich samostatnost a úctu k sobě jako k ženě. Rozkolísaný vztah dcer k mužům nastává  zvláště tehdy, když v matce zůstává hořká pachuť ze vztahu s otcem své dcery (či dokonce se svým otcem viz.předešlý článek). Dcera hledá otcovskou postavu,  protože přirozená potřeba otcovské lásky, se kterou se děcko rodí, nebyla naplněna. Dívka vyhlíží  muže, který ji otce nahradí, poskytne ji bezpečí, splní ji dívčí přání a ocení čerstvě probuzenou ženskost s úctou, která ji náleží.  Zároveň tato žena nebyla konfrontována s otcovským řádem,  snad v důsledku toho někdy jakoby rozum ztrácel na jasu pod vlivem nezralé emocionality.       

       Mezi důsledky popsaného mechanismu patří, že žena má dostatek vnitřní síly, soběstačnosti a zároveň nereálné očekávání vůči partnerovi, protože žádný partner nemůže nahradit to, co dcera může dostat od táty v dětském a dívčím věku. Její touha po muži často vede k tomu, že její vztah vůči muži připomíná vlastnický vztah, touží mít muže, jeho čas i aktivity pouze pro sebe.     

      Čtenářům, kteří sledují tento článkový seriál a chtějí uvidět častý mechanismus konfliktů v současných partnerství doporučuji, aby uviděli touhu ženy po otci, po blízkosti muže a muže, který se chce vymanit z matčina/ženina vlivu.  Další zajímavý pohled  může být na samostatnou ženu a  na muže, kterému je dobře v mateřském závětří nebo na ženu, která neví, zda si muž zaslouží úctu a na muže, který neví, co to je být harmonickým mužem atd.

      Na zvídavém čtenáři ponechám, aby svým citem vnímal, kde je více životní síly a opravdovosti a tento cyklus ukončím.    

    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radana Štěpánková | neděle 5.7.2009 17:00 | karma článku: 24,16 | přečteno: 3911x