Zmýlená platí

Mýlit se je lidské ale nemyslím si, že omyl je předmětem pouze naší humanoidní rasy. Mnohá videa na internetu ukazuji na skutečnost, že zmýlit se mohou i zvířata a někdy stejně bolestivě jako lidé. Věřím, že u rostlin a dalších forem života je to podobné, nejenom na naší zemi.

U lidí však zmýlená platí i u světa nehmotného, u slov, myšlenek, voleb a dalších procesů, kterými se denně lidé zaobírají. Bohužel zmýlená jedince je často spojena s problémy mnohem větších celků.

Na co se rádo zapomíná, je skutečnost, že jedinci jsou tvůrčími kameny celku.

V době mého mládí a školní docházky byla velmi často proklamována hesla

RODINA ZÁKLAD STÁTU

či

PROLETÁŘI VŠECH ZEMÍ SPOJTE SE

Co mají společného? Oslovují skupinu, ne jednotlivce. U pomnožného slova proletáři, by sice mohlo jít o výklad opačný, ale i toto heslo mluví ze souvislosti k mase, ne k jednotlivci.

Důvodem proč o zmýlené a jednotlivcích hovořím, jsou nejenom probíhající volby, které jsou více než čímkoli jiným, výsměchem „voličům“, ale i moje vlastní práce ve které se věnuji zvyšování efektivity globálních řetězců.

V principu totiž mýlka jednotlivce, či jeho špatná práce, mají též významný dopad na celek.

Vezměme si např. obchod, standardní kamenný krám, dříve nazývaný konzum. Cílem majitele obchodu je prodávat co nejvíce zboží, co nejvíce zákazníkům a z tohoto procesu vydělávat dostatečně na provoz samotného obchodu včetně výplat zaměstnancům. Často podobný obchod zakládá majitel a on sám v něm i pracuje. Po nějaké době (jejíž délka závisí na výsledcích) se v případě pozitivního rozvoje rozhodne zaměstnat další zaměstnance (u malých obchodů členy rodiny) a sám se začne starat například o nákup. Obchod roste, ale ne vše je tak, jak si majitel přál. Přesouvá se zboží, zkracuje se pracovní doba, či se prostě nedaří. S ohledem na to že jde o rodinu, dojde k diskuzi a přerozdělení činností, či prostě najmutí další osoby, tentokrát mimo kruh rodinný. A kolečko pokračuje.

A v tomto okamžiku jsme narazili na důležitý aspekt, kterým je právě ono kolečko, tedy opakující se proces. Ve světě průmyslu a velkého obchodu se mu říká řetězec, např. GSC – Global Supply Chain, čili Globální Dodavatelský Řetězec.

V GSC existuje spousta metod jak zlepšit fungování jednoho, či druhého článku řetězce, mluví se o štíhlých procesech (LEAN), SIX SIGMA, KANBAN nástrojích a práci v GEMBA apod. Je toho skutečně velká spousta. Na co se však zapomíná úplně, je skutečnost, že každý článek je součást řetězce činností, řetězce, který roztrhneme-li ho, přestane být řetězem a namísto hnací síly je jen ostrovem bez pevného spojení s pevninou, či ostrovem dalším.

V pátečním a sobotním tisku proběhlo mnoho zpráv o tom, že volby jsou spojeny s výdělkem – kupují se hlasy, či se špatnou prací tiskárny. Lidé, jednotlivci se mýlí, jestliže si myslí, že jejich omyly nebudou mít následky. S omyly se kupčí a namísto jejich přiznání, se z nich staví paláce mocných.

Bohužel následky budou. Stejně jako volby minulé, kde na omyl volby máme možnost narážet při mnoha příležitostech, budeme narážet i na volby letošní.

ZMÝLENÁ PLATÍ A JÁ BYCH JEN RÁD, ABY SI TUTO SKUTEČNOST UVĚDOMIL KAŽDÝ JEDNOTLIVEC, STEJNĚ JAKO SKUTEČNOST, ŽE CHYBOVAT JE LIDSKÉ. DŮLEŽITÉ JE SE CHYBAMI UČIT, NE JE SKRÝVAT.

Autor: Michael Rada | úterý 14.10.2014 7:00 | karma článku: 4,80 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0