Žijeme-li v harmonii, myslíme na budoucnost

Podíváme-li se na stránky novin, internetových portálů, či na politické dění, zjistíme, kolik lidí žije jen minulostí. Pitvají ji, přepírají, žehrají na ni i z ní těží, pár z těch veřejných osob, žije i současností, ale je jich 

skutečně málo, kteří myslí na budoucnost.

Zde je na místě oprava, či korekce. Oni na budoucnost myslí také, ale jen tu vlastní, proto ono hrabání ve hnoji, či spíše v kupkách sena, které jim zaručí pevné příjmy na dost dlouhou dobu.

Já na toto "hrabání" nemám chuť, a vlastně ani čas, protože jsem se rozhodl vytvořit svět bez odpadu a k němu patří i snaha měnit současnost, proto aby budoucnost vůbec nějaká byla.

Dnešní článek bude přehledem příkladů, jak podobně postupují, v jiných segmentech další lidé. Co je skličující, je jen fakt, že žádný odkaz nesměřuje do Čech.

První zajímavostí je solární minikompostér, vhodný pro každou i malou zahrádku. Jedná se o kombinaci vermikompostéru a svým způsobem biodigestací. Na rozdíl od standardních vermikompostérů, totiž zvládá i zbytky masa, kostí a dalších přebytků, s nimiž by si žížalky ve standardním vermikompostéru neporadily. Nese název GREEN CONE a dokáže zredukovat až 90% zbytků jídla.

Když už jsme pod zemí, pojďme se pod ní přesunout do Švýcarska podívat se na vodní elektrárnu, kvůli které není třena ničit přírodu, vytvářet megapřehrady zaplavující celá údolí.  Nová chytrá a kombinovaná elektrárna vybavená technologií společnosti GENERAL ELECTRIC, bude mít výkon 1.450 MW a bude schopna nejen zásobovat až 1.000.000 švýcarských domácností, ale i skladovat, resp. využívat přebytky výroby elektrického proudu jiných zdrojů na přečerpávání vody mezi oběma nádržemi.

Co je na celém konceptu fascinující je skutečnost, že celá technologie díla je skryta pod zemí vprostřed Aplských velikánů a za to, si zasloužil projekt čestné místo na mých stránkách.

 

Když jsme u dalšího z elementů - vody, myslím, že stojí za to zmínit projekt úspěšně realizovaný v Austrálii. A i když se jedná o dílo, které v tuzemsku nevyužijeme, stojí jistě za zmínku. Jedná se o činnost tzv. přílivové elektrárny, která v minulých dnech pokořila světový rekord a to 14.000 kumulovanými hodinami nepřetržitého provozu.

Možná Vás zaráží, proč se podobným "nesmyslům věnuji". Je to proto, že na pobřežích světových moří a oceánů žije velké procento světové populace a jen v Austrálii je to 80% obyvatel. Velkou část energie pro spotřebu by mohla vyrábět právě tato forma čisté elektrárny.

Po dvou elementech, je načase oťuknout třetí a to tak důkladně, že se vrátíme do prvního. Ještě jsme totiž nehovořili o vzduchu, a i když nyní se to změní, nebudu hovořit o větrných elektrárnách, ale o průlomu, který se podařil Islandským vědcům. Těm se totiž jako prvním na světě podařilo, komerčně a ve velkém objemu přeměnit emise CO2 na pevný materiál, vhodný například pro injektáž zpět do horniny.

Publikovaná vědecká studie, vzbudila v pokročilém světě enormní ohlas. Ne že by se s myšlenkou nepracovalo již dříve, ale až Islandští vědci dokázali celý proces nejen urychlit, ale i vyzkoušet a aplikovat v plné šíři na konkrétních elektrárnách.

Projekt se jmenuje CARBFIX (od slov Uhlík a Pevný) a jeho globální aplikace by umožnila začít v desítkách procent skutečně redukovat CO2 a tím vytvořit i reálnou změnu a to na rozdíl od obchodu s emisními povolenkami, které způsobily pravý opak.

Na závěr pak dnes přidám čtyři projekty ukazující, že myslet dnes jinak, nemusí jen gigantické společnosti, ale i jedinci a firmy a všichni tak mohou přispívat k existenci čisté budoucnosti.

  • Prvním projekt THE VANUAL ukazuje přeměnu staré dodávky na místo pro život mladého filmaře. Myslím, že se nejeden ze čtenářů řekne, TO JE BOMBA  a bude mít pravdu
  • Druhým projektem je přeměna 100 let starého říčního ledoborce LIZ na místo pro bydlení navíc plně energeticky nezávislé, díky solární energii.
  • Třetí projekt vtvořil nekonečný dům a to díky konceptu MÖBIOVY smyčky a 3D tisku. Tento koncept je mi blízký už z toho důvodu, že stejný prvek je součástí i loga mé vlastní společnosti. Dům se jmenuje prostě ENDLESS, což znamená nekonečný a jeho podobu v plné velikosti by jeho tvůrce rád představil již v příštím roce. 
  • Posledním projektem mne potěšila společnost IKEA, o jejíž environmentálních aktivitách a skutečném zájmu jsem se přesvědčil při osobních jednáních. Od příštího orku totiž v nabídce firmy bude zastoupeno mnohem větší množství výrobků z použitého materiálu, či suroviny a to je, s ohledem na globální přítomnost, velice potěšující skutečností

Na úplný závěr jsem si připravil video, které Vám vyrazí dech. Nejenom proto, že je jen v Japonštině (s anglickými titulky), ale proto že uvidíte způsob, kde zrod nového tvora můžete vidět v přímém přenosu a to na vlastní oči a to i bez mikroskopu a speciálních přístrojů.

Přiznám se, že mám cukání vložit sem video ukazující "masný průmysl" resp. zacházení se stejnými tvory jako zdrojem masový výroby potravin, ale neudělám to. Chci totiž hledět dopředu, ne zpátky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | úterý 21.6.2016 7:00 | karma článku: 11,11 | přečteno: 150x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0