Zero waste week už za 14 dní

Tak se nám to přiblížilo. V týdnu od 5 do 9 září proběhne celosvětová akce, která již osmým rokem nese název ZERO WASTE WEEK. V roce 2016 bude zaměřená na plýtvání potravinami a zemědělskými surovinami a vypadá to, jako by se

i v Čechách probudili Blaničtí rytíři a svým protahováním vzbudili zájem veřejnosti.

Ta však místo u Blaníku, stojí raději fronty u Hradu, protože pro Červené trenýrky, v barvě vlastní státní vlajky, se vyplatí čekat, hlavně, když tam budou Pokemoni.

Jedna z forem plýtvání je ČEKÁNÍ, a proti ní stojí další, SPĚCHÁNÍ.

Vzpomenu-li na svá léta v Československé Lidové Armádě, tedy útvaru, jenž již patří minulosti, tato byla postavena právě na nich a platilo několik základních pouček:

SPĚCHÁME ABYCHOM ČEKALI

ČEKÁME ABYCHOM SPĚCHALI

a poslední

KDE KONČÍ LIDSKÝ ROZUM, ZAČÍNÁ VOJENSKÁ LOGIKA.

Nevím, jak je to v armádě dnes, ale když vidím kroky ministra vnitra, řekl bych, že se mnoho nezměnilo.

Ale zpět k ZERO WASTE WEEK a plýtvání jídlem.

Již v prvním, či druhém středečním příspěvku na téma této celosvětové iniciativy jsem zmiňoval svůj rozhovor se zájemkyní, která chtěla ve své restauraci, či kavárně akci podpořit. Ukázalo se, že za hlavní důvod vzniku odpadu považuje pracovníky na obchodě, kteří prostě nepracují dobře.

Skutečnost, je však jiná. Hlavním zádrhelem, jsou lidé vysoko nad nimi, kteří prostě neplánují, oni totiž nemusí, nic jim nehrozí, neprodané totiž vrátí.

U potravin však ono vrácení po skončení DDS - Data Doporučené Spotřeby, často znamená likvidaci, kterou v mnoha případech vyžaduje zákon, který jaksi zapomíná desetiletí zohlednit, že dnešní výrobky zvané potraviny jsou narvané chemií, díky níž dokáží být "jedlé" namísto dní, celé měsíce, či roky.

Je to jen pár dní, kdy jsem četl, jak jsou na tom v mém mládí tak trampy oblíbené "Lančmíty". Po masu ani památka, ale vody a oleje i 80%. Chcete-li si podobný test udělat doma, rozkrájejte lanchmít na plátky, dejte ho na rošt a pod něj záchytnou misku. Myslím, že se budete divit, co uvidíte. Ostatně stejně se budete divit, i když to uděláte s plátky nějakého tvrdého salámu, který je v tuzemsku tak oblíbený, ale většina lidí ho tepelně nezpracovává.

Nedivím, se. Ono z něj totiž po zahřátí, odejde onen "duch svatý" a zůstane jen "prd sestávající se ze soli, koření a hmoty, kterou bych pravděpodobně, neměl ani nazývat masem.

Jak jsem říkal, blíží se týden, kdy bychom se měli zaměřit na omezení plýtvání jídlem. Myslíte, že byste to zvládli? Jestliže do toho jdete, musíte začít již od týden dříve, a to pečlivým zmapováním a sepsáním všeho, co máte v mrazáku, chladničce, špajzu, komoře a dalších místech, kam ukládáte jídlo.

K tomu nezapomeňte přidat aktuální nákupy týkající se potravin.

Až toto uděláte, začněte si od 5.9.2016 evidovat jeden týden nakupované potraviny a zkuste jich kupovat je tolik, kolik skutečně zkonzumujete, to znamená plánujte. Na konci si pak všechny seznamy porovnejte.

Budete-li vše dělat na principu prevence vzniku odpadu, měli byste nejen méně utratit za jídlo (a nesnědeného jídla vyhodit), ale měly by se Vám snížit i zásoby, protože je prostě začnete jíst, aby neskončili jako ty strategické státní, která se za desítky milionů nakoupí jen proto, aby se následně  vyhodili. A jen maličkost "Lančmít" k nim také patří a to již přes 40 let.

Budete-li mít chuť mi napsat, jak jste dopadli, budu jedině rád a mohu se pokusit výsledky zkoncipovat do některého z dalších příspěvků tohoto blogu.

Přeji Vám krásný den bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách.

Na konci dodávám ještě dva zajímavé články. Tím prvím je odkaz na to, jak se vtuzemsku ve skutečnosti zachází s "nestandardní zeleninou", tedy zeleninou neodpovídající normám EU a druhý je k tématu strategických zásob a ukazuje, jak se tyto snaží řešit v Německu.

 

Autor: Michael Rada | středa 24.8.2016 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 45x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0