Zasedl jsem si. Je to mobbing?

V tuzemských mediích se ve vlnách objevují články o tzv. MOBBINGU, v některých případech i BOSSINGU. V překladu do češtiny, bych tento výraz asi nejblíže přiblížil slovem šikana a to šikana pracovně-psychická. Myslím, že ji zažili mnozí, a i když ji v daný okamžik takto nevnímali, zpětně si možná řeknou. I JÁ?

Máme v kanceláři nováčka, resp. novicku a nebyla v práci ani den a už jsem si na ni zasedl. 

Všechno to začalo nenápadně. 

Nejdříve to bylo seznamování. Jako majitel společnosti jsem, na rozdíl od jiných, nenabídl hned tykání. Nemám tykání na pracovišti rád a připadá mi, jako kdyby tato forma komunikace nebudila dostatečnou úctu k práci druhé osoby.

Vykám jak svým podřízeným, tak i dlouholetým obchodním partnerům. Vykám tchyni i tchánovi a to i přesto, že mi tykání mnohokrát nabízeli. Vykám paní, která se stará o čištění kanceláře, stejně jako lidem v nouzi, prodávajícím na ulici Nový Prostor.

Vykám, ne proto, abych se povýšil, vykám z respektu k práci a životu těch druhých.

Vykání bylo vzato jako standard a nikdo v mém okolí se mu nediví.

Bez problémů se mi podařilo i nového člena společnosti přesvědčit, že bude třeba změny postoje. Bude se třeba ohnout a to ne kvůli úkloně, ale kvůli tomu, aby funkce pro kterou byla určena, byla splněna.

Úplně dobrovolné to ohnutí nebylo (to musím přiznat) a bylo třeba použít i donucovací prostředky, ale nakonec jsme se pochopili a najednou tu byla. Úplně nová, jiná, přesně taková jakou jsem ji viděl ve svých představách.

Je sice pravda že v prvních okamžicích se jí rozjížděli nohy nervozitou, ale pevné lanko splnilo účel, o kterém si myslím, že ani nesnilo.

Měla krásný tvar. Tak krásný, až se mi zatajoval dech. Geometricky přesné křivky ladili s rovnými zády a byly tak lákavé, až jsem neodolal, a usedl na její klín.

Přiznám se, že se mnou šili všichni čerti a díky jejich práci s jehlou a FESTNITí, jsme dotvořili novou ikonu.

Ikonu pracoviště a kanceláře, výstavní kousek, který obdivuje každý, kdo vstoupí.

Jestli je výše uvedené MOBBING, či BOSSING nevím, co je mi však jasné, je skutečnost, že její přítomnost mne hřeje u srdce, stejně jako představa dalších, které ji budou následovat.

A abych nezapomněl. Jmenuje se Klárka. 

Autor: Michael Rada | pondělí 20.4.2015 7:00 | karma článku: 5,31 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0