Týden bez odpadu

V minulém týdnu jsme se v seriálu k mezinárodní akci TÝDEN BEZ ODPADU zaměřili obecněji na otázku odpadu a jeho zpracování. Chceme-li však dosáhnout faktické změny, je nutné vzniku odpadu předcházet a k jednomu z nástrojů, patří

Vizuální srovnávací evidence - PŘED a PO.

Článek bude vizuální školou, toho, jak podobné Před a Po by mělo vypadat, ale i to, jak by vypadat nemělo. Začneme však pozitivními příklady.

Tady není co dodat. Myslím, že mnozí by nejraději vzali sirky a následně požádali pojišťovnu o úhradu škody. Tady není pomoci.

Myslíte?

Tak toto byly příklady Před a Po.

Vizuální evidence je nesmírně důležitým nástrojem, dokáže totiž připomínat, nejen, že změna je možná, ale i stav neutěšený, na který by se jinak obratem po vyčištění zapomnělo a to by nebylo dobré (přesto je to naprosto běžné) a továrny jsou plné těch hezkých obrázků z POTOM, které nejsou motivací, ale pravým opakem.

V galerii níže Vám představím také POTOM, a poprosím, abyste se nad každým z obrázků krátce pozastavili a uvědomili si, jak geniální a snadné, může být sjednání nápravy, stačí jen myslet jinak, například dodržovat a žít 6R.

UPCYCLING cesta jak prodloužit život výrobkům

Ovšem ono Před a Po, může sloužit i zcela jiným věcem, resp. pravému opaku, než procesu prevence vzniku odpadu. V Plzni si například politici myslí, že když přejmenují nefunkční svoz odpadu na ČISTÁ PLZEŇ a odpadové kontejnery, kolem kterých je nepořádek, neboli bordel, zahrabou pod zem, tak že vše POté zmizí.

Není to tak milí konšelé, jen jste prokázali, že umíte rozhazovat bez ladu a skladu peníze, pro jejichž vydělání jste nemuseli hnout ani prstem, hýbou jimi totiž jiní a Vy je jen a pouze vyhazujete oknem

Plzeňské POsmívání se občanům, kteří POlitikům jsou tím POsledním, co by je zajímalo

Tak tady vidíte jak Před a Po má, či může vypadat. Je jen na každém z Vás, která forma je Vám bližší.

Na úplný závěr si dovolím přidat novinku, která k Před a Po přistupuje naprosto odlišně. Jedná se o aplikaci s názvemTO GOOD TO GO, neboli volně přiloženo "Příliš dobré na vyhození". Tato je zatím funkční jen ve Velké Británii a umožňuje restauracím prodávat zbylé jídlo (neprodané) za zlomek ceny těm, kdo si pro ně přijdou.

Můžete tak dojít do své oblíbené restaurace (většinou na konci pracovní doby) a namíchat si do misky na co máte chuť a zapltíte jen malý zlomek původní ceny.

Restaurace tak nemusí své kvalitní a již uvařené jídlo vyhazovat a nejenom, že ušetří na platbě za odpad, ale i dostanou zadostiučinění, že je o jejich jídlo zájem.

Doufám, že se první restaurace využívající tohoto konceptu brzy objeví i u nás a v celém světě.

Autor: Michael Rada | středa 17.8.2016 7:00 | karma článku: 13,05 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0