Střechy prázdných zdí

Nejen v naší republice přibývá lidí bez domova, tedy v přeneseném slova smyslu, bez střechy nad hlavou. Někteří jí propili, či prohráli, za mnohé ji však "vyhodil" někdo úplně jiný. S přibývajícím počtem lidí bez domova, přibývá

domovů bez lidí.

Máme tu prázdné byty a celé bytové domy, prázdné továrny, prázdná města, vše opuštěné a hledící slepýma očima, v nichž nezůstalo místo na slzy na dávno mrtvé, kteří je zbudovali.

Ti co však žijí, snaží se mnohdy najít střechu nad hlavou jinde.

Jednu takovou lze nalézt téměř v každém městě. Jmenuje se most a mostní konstrukce a lidé bez domova, objevili její funkčnost a účinnost ještě dávno před tím, než se objevil výraz bezdomovec, tenkrát se totiž ještě nazýval tulákem, či žebrákem.

Některé mosty mají své obyvatele, ale většina jich slouží jen jedinému účelu, přepravě těch, co na to mají.

S ohledem na jiný projekt BBS, neboli Big-Board-Shelters, kdy jsem poukázal na možnost využití bilboardů ať těch "živých", či těch "zlikvidovaných" pro dočasné ubytování lidí bez střechy nad hlavou, se mi již dlouhou dobu honí hlavou myšlenka systémového využívání mostů a mostních konstrukcí k tomu samému účelu s jedním malým rozdílem.

Namísto jednotlivců by zvládli ubytovat celé domy, či vesnice.

PROČ SE TOMU TAK NEDĚJE?

Předpokládám, že první argument bude,Vy jste se zbláznil, co statika?

Blázen jsem a děkuji za pochvalu mého bláznovství, protože právě i díky němu se mohu ptát, oni mají mosty špatnou statiku????

Když tento argument dáme stranou, přijde jistě další:

A co hlukové normy?

Myslíte ty normy, které nikdo neřeší u lidí na lavičkách, otočených kolem výdechů teplého vzduchu, či spící na zastávkách MHD?

A co hygienické normy?

To jsou ty, které řeší močení v keřích a u stromů v parcích, či snad ty které nařizují, že kdokoli, kdo sahá do popelnic a kontejnerů musí být vybaven ochrannými prostředky, zdravotním průkazem, či mít na obličeji roušku?

Tak co nám ještě zbývá? Mohlo by to být sociální cítění.

Myslíte to samé, se kterým přehlížíme lidi bez domova, rychle procházíme místy, kde jich je víc, abychom nemuseli čichat jejich zápach a zápach měsíce nemytých těl a nepraného prádla?

Co schází, namísto politických slibů a proslovů, je systémová akce vedoucí ke změně a mosty by k ní mohli napomoci

Politici a podnikatelé však již úspěšně boj s bezdomovectvím vedou a hrdě přezentují, že u nich na ulicích, ve výklencích, či jinde, bezdomocve nenajdete. Při politických proslovech se pak bijí v huď s hrdostí vůdců smečky.

Řešení je víc než prosté a fungovalo-li na ptáky dovolující si vyměšovat na budovy a sochy, proč by nefungovalo na lidi bez domova. Příklady úspěšného řešení nabízí galerie níže.

Politické a developerské řešení bezdomoveství

Zde jsou ještě dva linky věnované problematicelidí bez domova mimo jiné z pohledu tzv. defenzivní architektury.

Mosty samotné se mohou stávat domovem, ale jen pro ty, kteří na to mají

Místo pod mostem je pro TY, kteří na to nemají, ale i oni mají nárok na život, nemyslíte?

 

 

Autor: Michael Rada | čtvrtek 2.6.2016 7:00 | karma článku: 9,62 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0