Odpadáři. Z malých, Velcí.

Ve čtvrtek padlo rozhodnutí antimonopolního úřadu, že jedna odpadová společnost může spolknout druhou. Proč ne, peněz má dost a její vlastník pan Křetínský, nedělá věci bez toho, aby byly ještě profitabilnější.

Důvodem proč o tom píši je skutečnost, že se jedná vesměs o firmy, které antimonopolní úřad již měl v evidenci, a to z úplně jiného důvodu. Provalila se totiž skutečnost manipulace s cenami a tedy i zákazníky, kteří je společnostem platí.

On odpadový business je moc dobré podnikání. Ti co si představují za odpadovým hospodářstvím jen popeláře vozící se na odpadových vozech a špínu, jsou daleko od pravdy, protože vizualizují jen a pouze špičku ledovce.

Odpad je ve skutečnosti "nový" zlatý důl s jednou malou výjimkou. Zlatá žíla nikdy nevyschne a naopak, čím jdete blíže k povrchu, či naopak hlouběji, její síla roste.

Tuto skutečnost umožňuje naše lenost, a nejenom ta lidská, osobní, ale i ta průmyslová a podniková. Vždyť vyhodit něco do jednoho ze stovek košů, kontejnerů, popelnic a dalších nádob, je to nejsnažší. I to je důvod, proč Vám odpadové firmy přidávají další a další a nebude to dlouho trvat a naše domovy a pracoviště budou obklopeny jednou dlouhou řadou "míst pro ukládání odpadu".

Proč se tomu tak děje?

I na to je snadná odpověď. Jedna popelnice ve výrobní ceně několika stokorun a prodejní několika tisíc, si totiž sama na sebe vydělá (díky běžně aplikovatelnému nájmu) za relativně krátkou dobu, několika let. Její obsah, však zaplatí provozovateli investici již v řádu několika měsíců a není výjimkou, že se jedná i o řády týdnů.

Navíc štědrost EU, měst a obcí, politiků i závodů, projevující se jak v dotacích, tak stále narůstajícím objemům odpadů, nezná mezí. Z vybraného odpadu, pak "kouzlem" vzniká surovina na prodej. Platí zde totiž jednoduchá formulka

Stane-li se věc odpadem, její cena klesá o 99%, často i o 200% a více (dostává se do čísel červených, tedy nákladových).

Přeměníte-li však odpad na surovinu, můžete ji s ohledem na vstupní cenu prodávat ze ziskem 500% a více.

Navíc přeci všichni víte, že odpad je osvobozen od DPH. Ovšem na vzniklém výrobku se již DPH uplatňuje, a je tedy možné vydělávat podstatně více.

Mne, na rozdíl od pana Křetínského rostoucí počet nul za první nenulovou číslovkou mého konta, není důvodem, kvůli kterému podnikám. Mým cílem je vytvořit svět bez odpadu a proto se na podnikání výše uvedených společností dívám jinak, očima někoho, kdo ví, že vzniku odpadu lze zabránit a tím skutečně, svět bez odpadu tvořit. 

To, že díky tomuto přístupu, bude usychat ona zlatá žíla vím, a vědomi jsou si i ony společnosti profitující z rostoucího množství odpadu a asi právě proto svým klientům na otázku jak ušetřit neodpoví nikdy

"Generujte méně odpadu"

ale my Vám o něco zlevníme, či některou z objemově zanedbatelných položek vykoupíme o pár haléřů na tuně výhodněji.

Jsou to jen drobné, stejně jako „všimné“ placené lidem, kteří odpadové hospodářství mají na starost.

Přístup je však ještě jeden, také velmi oblíbený a ten zní „Já nic, Já muzikant“ nebo „To už bylo, za to já nemohu“

Jak ukazují společnost pana Babiše na Slovensku, tak dalšího, méně známého Čecha, pana Melky v Brazílii, profit je vším i když stojí lidské životy a globálně ohrožuje celou Zeměkouli, a proto je třeba hrabat, dokud se dá ……

Je třeba si uvědomit, že zpět, už není cesta žádná.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | středa 13.5.2015 7:00 | karma článku: 7,95 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0