Odpad všude kam se podíváš

Ať děláme cokoli, vytváříme při své činnosti odpad. Může se jednat o odpad fyzický, ve formě odpadků, či procesní ve formě zbytečného čekání, nebo naopak rychlosti, zásob apod., ale může jít i odpad datový, který je permanentně tvořen v obrovských objemech informací publikovaných na internetu.

Na Halloween vyšla v tisku zpráva o tom, že Česko za rok vyprodukovalo 24.000.000 tun odpadu. Při zaokrouhlení počtu obyvatel na 10.000.000, to znamená, že každý občan republiky vygenerovat za rok2,4 tuny, nebo-li 2.400 kg odpadu.

Nemusíte se však bát, data jsou chybná.

Ve skutečnosti je totiž v České republice odpadu vyprodukujeme podstatně více než uvádí oficiální statistiky, protože oficiální čísla s realitou, často nemají mnoho společného.

Důvodem proč to mohu tvrdit, je skutečnost, že bojuji proti vzniku odpadu a to na globální úrovni již nějaký pátek a situaci na rozdíl od úředníků a analytiků sledují na místě vzniku, tedy přímo ve výrobních závodech.

Je možné se ptát, jak je to? Vždyť bombastické zprávy v pravidelných intervalech vyzdvihují naši republiku na žebříčku recyklace mezi první desítku.  Zprávy společností zabývajících se vedení evidence obalových kont jsou naplněny superlativy.

RECYKLACE JE VELKÁ LEŽ

Je mi líto, ale musím to znovu říci. Důvodem je skutečnost, že recyklace nejen v ČR, ale i dalších koutech světa nemá s ochranou přírody, kterou se dlouhodobě zahaluje jako pláštěm supermana, nic společného, či jen velmi, ale velmi málo.

Recyklací totiž obyvatelé a společnosti jen zvyšují profit odpadových společností. Je to tak. Díky šikovnému využití znění zákona, který se daří odpadovému lobby ovlivňovat a modifikovat již řadu desetiletí ve svůj prospěch, totiž tím, že se recykluje a nejlépe důsledně, odpadá odpadáři jedna důležitá nákladová položka a tou je třídění odpadu.

Z některých míst a závodů, je tak schopen narovnat tok suroviny, nazývaných však v tomto případě důsledně slůvkem odpad, rovnou ke spotřebiteli a v takovém případě účet vypadá často následovně (pohled na ekonomiku odpadové společnosti).

Nájem odpadové nádoby + cena za likvidaci odpadu + cena výkupu suroviny + dotace - Dopravné = zisk

Mezi plusové položky se často řadí i skládkovné, které se vesele účtuje i když nedojde k reálnému uložení na skládku, ale k přeprodeji. Tento probíhá často mezi sesterskými, mateřskými a jinak přibuzensky spřátelenými společnostmi s cílem vynulovat daňovou zátěž (vznikne-li nějaká) a maximalizovat zisk.

No není to krásný obchodní model

Při analýzách odpadového hospodářství v závodech, ve kterých analyzuji i náklady se často nestačím divit. Mnohé společnosti si totiž ani nevšimnou, že již dávno odpadové společnosti neplatí za likvidaci odpadu, ale jen za nájem a odvoz nádob a k tomu často i za zmíněné skládkovné.

V úvodu zmiňuji různé druhy odpadu a Halloweenský pátek, nám je krásně naservíroval. Co třeba fungování České Pošty, či Českých Drah. Stálá výměna managementu, představování změn strategií, propouštění pracovníků s následným náborem ještě většího množství a další. Nejde jen o tyto podniky, i další instituce spravované "pevnou" rukou státu jsou na tom podobně a kupodivu i některé soukromé podniky, což je o to více zarážející.

Jedno přísloví tvrdí, že Ryba smrdí od hlavy a v případě procesního odpadu je to naprosto jasně viditelné. Naši "zákonodárci" rozdávají zákony jako bonbony z bonboniéry. Problémem je, že 2/3 nabízených cukrovinek je prošlých, zbytek dovezený z Polska obsahuje zdraví škodlivé příměsi a navíc je pokladna nápadů nekonečná. Bohužel její nekonečnosti je dosaženo jen díky dírám, které do ní navrtávají skupiny podobné těm z odpadového lobby, či samotní dárci a tvůrci zákonů.

Zpátky k odpadům. Ptáte-li se jestli je cesta ven, budu pozitivní, a odpovím ANO.

Tou cestou je, PŘESTAT GENEROVAT ODPAD!!

Že to nejde mi prosím netvrďte, a spíše si zkuste definovat co vlastně odpad je.

S největší pravděpodobností se při své definici netrefíte, a proto Vám pomohu. Definice odpadu jsou principielně dvě

Ta první říká, ODPAD JE TO ČEHO SE CHCETE ZBAVIT. Je to definice tak špatná, že se k ní nebudu ani vyjadřovat

Ta druhá je lepší: ODPAD JE TO, CO UMÍSTÍTE NA MÍSTO URČENÉ K UKLÁDÁNÍ ODPADU, ČI TO PŘEDÁTE TZV. POVĚŘENÉ OSOBĚ (ODPADÁŘI)

A je to. 

V principu to znamená, že nehodíte-li věc do odpadkového koše, kontejneru a dalších "sběrných" nádob, kterých je za ta léta v tuzemsku miliony, ještě jste nevytvořili odpad a s danou věcí může nakládat kdokoli, včetně Vás samých.

POZOR EXISTUJÍ VÝJIMKY, např. radioaktivní odpad, jedy a další. Na tyto se vztahují přísnější pravidla

Negenerovat odpad je možné a i přesto, že projekty typu ZERO WASTE jsou často vytvářeny pod silným vlivem odpadových společností, jejichž cílem je zachování a růst objemu odpadu. Negenerování odpadu možné realizovat nejen ve vlastních domácnostech, obcích, městech, ale i průmyslových závodech.

Jediným problémem je začít myslet jinak, a já Vám přeji, ať Vám to jde.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | čtvrtek 6.11.2014 7:00 | karma článku: 6,00 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0