Nelisujte PETky. Zakruťte jim krkem!

Je duben (pořád ještě) a sluníčko začíná více hřát na těle, než na duši a při procházkách přírodou zakopáváme o odpadky na každém druhém kroku. Možná, že je to proto, že odpadové společnosti hybernují v zimním spánku. Jinak si totiž nedokáži vysvětlit, že všichni svolávají k úklidu, kromě nich samotných.

Dnešní článek jsem začal netypicky, fotografií pořízenou na jednom ze sloupů v "parku" za obchodním centrem PLAZA v Plzni. Jak je vidět Kultura města se zde projevuje v plné míře.

Jako jinde po celých Čechách, svolávají politici k úklidu nepořádku. Vzpomínám-li si dobře na předvolební plakáty, pravděpodobně to v některých případech budou ti samí politici, kteří slibovali, že města vyčistí sami.

Nevím, zda-li jsem je přehlédl, ale v ulicích jsem ani historicky, zatím politika aktivně uklízejícího v pracovním oděvu ještě nezaregistroval. Je však možné, že jsou tak rychlí, že  je ani nevidíme. Jen je škoda, že ve své rychlosti zapomínají na to, co slíbili, tedy uklidit města.

Na letáku mne zaujala ještě jedna věc, a tou je akce UKLIĎME ČESKO.

Zaujalo mne proto, že při pohledu na účty osobní, firemní, městské i státní vidím prostředky, které platíme firmám, které úklid a práci s odpadem mají ve své náplni práce. Za tuto "nečistou" práci pak dostávají nejenom měsíční poplatky od každého jednotlivého občana a podnikatele, ale i tučné dotace jak ze strany státu, tak i Evropské Unie.

Proč tedy místo nich musí uklízet občané?

Kolik za to každý dobrovolný brigádník dostane ze zisku těchto společností?

Myslím, že to co od nich dostáváme, máme přímo před očima

To už snad bude lepší odpadová místa zahrabat pod zem, to vše vyřeší, jak ukazuje obrázek níže

I přesto, že máte jistě sami možnost vidět podobných obrazů na svých cestách spousty, je nutné připomínat, že to tak být nemusí a uklízet by měli ti, kdož jsou za to placeni a to nehovořím o popelářích a metařích, ale o lidech, k nimž profity tečou.

V každém případě mne celý článek dovedl, až na samý začátek, tedy k názvu tohoto příspěvku. V rámci naší činnosti a projektů se nám totiž podařilo najít zajímavé a bezplatné řešení, jak snížit objem odpadu z PET lahví, tedy z komodity, která je hojně zastoupena ve všech kontejnerech, v lesích, vodách a všude, kde se pohybuje, či pohyboval člověk.

Standardně se má za to, že nejvýhodnější manuální "zpracování" PET lahve, před jejím vhozením do koše, je slisování. Zmáčknutí lahve ve směru dna proti hrdlu. Problémem je však skutečnost, že sice narušíme základní tvar, ale díky možnosti přístupu vzduchu, se lahev snaží zachovat část svého tvaru původního. Abychom tomu zabránili, dáváme na lahev ve "stisknuté" podobě víčko. Tímto krokem však tento materiál poměrně znehodnotíme, protože k sobě dáváme 2 druhy plastů (budeme-li počítat i košilku s označením a reklamou, pak tři) a každý z nich je jiný. Samostatně se vykupují, ale smícháte-li je, musíte často za likvidaci platit.

My jsme však zkusili k PET lahvi přistoupit odlišně a v rámci testů najít optimální řešení a podařilo se. Bez jakékoli mechanizace, strojů, či zařízení, jen pouhýma rukama, jsme schopni dosáhnout až 50% komprese oproti ručnímu lisování a nejenom to. Víčko může zůstat stranou, protože jsme zabránili možnosti vstupu vzduchu narušením struktury lahve samotné.

Tento způsob jsme nazvali TWIST

Průběh jednoho z testů jsem si dovolil zaznamenat na video ve své kanceláři, a věřím, že po přečtení tohoto článku, již budete i Vy moci začít s TWISTem, který může přístup k odpadu změnit stejně radikálně, jako tento taneční styl, změnil pohled na tanec ve 60 letech minulého století

Při kroucení hrdlem doporučuji pracovní rukavice, materiál nepraská, ale vznikají na něm ostré hrany o které by jste se mohli škrábnout.

Autor: Michael Rada | středa 22.4.2015 7:00 | karma článku: 11,76 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0